"Agricola" se uita chioris la facilitatile CEFTA

joi, 07 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 "Agricola" se uita chioris la facilitatile CEFTA

Decizia Guvernului de a renunta la suprataxa vamala aplicata importurilor de carne de porc din Ungaria a nemultumit conducerea societatii Agricola International. Vicepresedintele holdingului, Grigore Horoi, spera insa ca premierul Adrian Nastase sa-si schimbe parerea dupa intilnirea pe care a avut-o cu producatorii romani de carne. "Am avut 10 milioane de porci in 1990 si, acum, Romania nu mai are nici un milion. Vor scadea efectivele pina cind ne vom uita cu lupa dupa un porc". Vicepresedintele Horoi spune ca daca se va elimina suprataxa vamala la importurile din Ungaria, Romania nu va importa carne de porc, ci somaj, deoarece preturile mai mici ale produselor unguresti vor aduce la faliment producatorii romani, iar acestia vor fi nevoiti sa concedieze lucratorii. "Noi nu ne putem compara cu ungurii – este de parere Grigore Horoi. Ei acorda subventii producatorilor, la ei costurile de finantare sint de 10%, iar la noi de 70%, plus ca ei subventioneaza si exportul".
Romania a impus o suprataxa vamala importurilor de carne din Ungaria in urma cu doi ani deoarece preturile mici practicate de exportatorii unguri amenintau sa falimenteze zootehnia romaneasca. De curind, insa, Guvernul a anuntat ca este dispus sa renunte la suprataxa vamala pentru carnea de porc urmind ca, pe parcurs, sa se renunte si la suprataxa pentru carnea de pui. Executivul este presat de producatorii de preparate din carne – care doresc materii prime ieftine – sa renunte la suprataxa. Dar, Guvernul a anuntat ca va reintroduce, in termen de aproximativ o luna, facilitati vamale prevazute in acordul CEFTA pentru importurile de carne de porc din Ungaria. Discutiile cu oficialii maghiari au determinat stabilirea unui consens cu privire la ridicarea unora dintre restrictiile aplicate produselor agrare provenite din Ungaria. Oficialii romani sustin ca Romania este interesata de cresterea relatiilor economice si comerciale, lucru care se poate face nu prin scaderea importurilor din Ungaria, ci prin cresterea exporturilor Romaniei.
Valoarea totala a exporturilor efectuate de Ungaria s-a ridicat, in anul 2000, la 28 de miliarde de dolari, iar valoarea produselor destinate Romaniei reprezinta numai 2% din aceasta suma. Valoarea marfurilor importate de Ungaria s-a ridicat la 32 de miliarde de dolari, numai 1% din aceasta suma luind drumul Romaniei. (R. BIBIRE)

Comentarii