Spitalele bacauane abia isi mai trag rasuflarea

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Spitalele bacauane abia isi mai trag rasuflarea

"Mai rau ca acuma nu se poate" – spun de doua saptamini cadrele medicale, directorii de spitale si bolnavii, deopotriva. "Raul" incriminat de ei este legat de faptul ca spitalele bacauane au ajuns la un grad de saracie care le apropie pe zi ce trece de faliment, iar reprezentantii Casei de Asigurari ramin de piatra, fara sa schiteze nici un gest pentru iesirea din criza. Medicamentele din farmaciile spitalelor sint pe sfirsite, hrana bolnavilor se prepara doar din varza, cartofi si piine, lenjeria pacientilor este insuficienta si rupta, caldura si apa calda lipsesc citeodata pentru ca nu sint bani de reparatii, bolnavii isi platesc asigurarile de sanatate, dar nu primesc in schimb servicii medicale pe masura.
De doua luni, reprezentantii sistemului de asigurari spun, ori de cite ori au prilejul, ca deblocarea excedentului din Trezorerie va rezolva problema. Tot de doua luni, la Bacau, nici un ban din cele doua rectificari de buget ale sanatatii nu au intrat in caseria spitalelor, desi banii exista in visteria CJASS. Fara fonduri pentru activitatea din ultimul trimestru al anului, spitalele bacauane abia mai reusesc sa se mentina pe linia de plutire. In urma cu doua zile, cadrele medicale din spitalele TBC, Buhusi si Moinesti ar fi trebuit sa-si primeasca salariile, dar platile nu au putut fi facute dintr-un singur motiv: casa de asigurari nu a virat banii cuveniti din luna octombrie. In aceeasi situatie se afla cadrele medicale din Spitalul Judetean, care ar fi trebuit sa incaseze astazi lichidarea lunii noiembrie. "Pentru lichidarea de astazi avem nevoie de 8 miliarde de lei, iar noi am primit in ultimul moment de la casa doar 4 miliarde, care reprezinta un rest din trimestrul trecut. Incercam o solutie de compromis prin care sa fim pasuiti citeva zile cu plata datoriilor catre stat, astfel incit din banii pe care ii avem sa putem plati salariile nete ale personalului medical. Cele 4 miliarde primite de la casa sint pentru serviciile spitalicesti, pentru activitatea din policlinici nu ne-a fost repartizat nici un ban", declara dr. Elena Vamanu, directorul Spitalului Judetean. Imposibilitatea de a plati cele doua lichidari si un avans din aceasta luna nu este singura problema a administratiei spitalului: medicamentele sint pe sfirsite, iar alimentele de stricta necesitate pentru saptamina aceasta au fost cumparate din venituri proprii.
Exasperati de criza prin care trec spitalele bacauane sint si pacientii internati care desi isi platesc darile la CJASS trebuie sa scoata bani din buzunar pentru medicamente si mincare. "Sint internat pentru tratarea unei tromblofebite si pentru ca spitalul nu are in farmacie Heparina am fost nevoit sa dau 170.000 de lei ca sa pot fi tratat", declara un profesor internat intr-una din sectiile de Chirurgie ale Spitalului Judetean. Alti bolnavi internati au scos bani din buzunar pentru antibiotice, tifoane si leucoplast, care au disparut si ele din farmacia spitalului. Conducerea Casei spune ca nu poate da drumul banilor pina la a treia rectificare a bugetului sanatatii, din cauza absentei bazei de calcul a zilei de spitalizare.
La spitalul buhusean mocneste revolta
Situatia spitalului buhusean este de-a dreptul dramatica. De doua saptamini nu mai sint vazute medicamente, iar cei aproape 200 de bolnavi nu au in meniu decit ceai, piine si cartofi. Datoriile spitalului sint de peste 2 miliarde de lei. Furnizorii de medicamente si alimente refuza sa mai livreze ceva pina cind nu le vor fi achitate debitele foarte vechi. Angajatii spitalului sint un ghem de nervi. Ei n-au primit lichidarea pentru luna noiembrie, iar despre al 13-lea salariu nimeni nu stie nimic. Revolta sindicala mocneste.
"Interesant este faptul ca am citit in ziare ca au fost realizate trei rectificari de buget. La noi insa nu a ajuns insa nici un singur leu pina acum", ne-a spus dr. Mihaela Colbeanu, director. Liderul de sindicat Huluta ne-a spus ieri: "Directoarea Casei de Asigurari, dr. Milena Ionescu, este la Bucuresti. Miine (azi; n.n.) vom discuta din nou despre aceasta problema. Tinem legatura".
Pe scarile spitalului e un du-te-vino permanent. Rudele pacientilor aduc mincare si medicamente. Unii injura onor Guvernul care nu poate sau nu vrea sa asigure conditii civilizate pentru asistenta sanitara. (Cezara DUTA, Ion FERCU)

Comentarii