Tariile sint categorisite ca in Occident

marți, 08 august 2000, 23:00
1 MIN
 Tariile sint categorisite ca in Occident

Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) a aprobat recent un ordin prin care stabileste normele cu privire la natura, continutul, fabricarea, ambalarea, etichetarea si calitatea bauturilor alcoolice distilate, destinate comercializarii. Normele, care vor intra in vigoare la finele lunii ianuarie 2001, impart bauturile alcoolice distilate in trei categorii: rachiuri din vin, rachiuri din fructe si bauturi alcoolice distilate care au in componenta alcool etilic de origine agricola (vodca, rom, whisky, brandy, gin, lichior, bitter sau cidru), iar pentru a fi permisa comercializarea lor, producatorii trebuie sa respecte cu strictete retetele de fabricatie si normele de calitate stabilite de MAA. Astfel, vodca sau romul trebuie sa aiba o concentratie alcoolica de minim 37,5 % din volum, iar bauturile alcoolice distilate cu anason nu pot fi denumite ouzo decit daca sint fabricate in Grecia. Whisky este definit ca "bautura alcoolica obtinuta prin distilarea unei plamezi de cereale dupa zaharificarea prin diastaza a maltului continut in aceasta cu sau fara enzime naturale, cu fermentare sub actiunea drojdiilor si distilarea la 94,8% vol., astfel incit distilatul sa aiba o aroma si un gust derivate de la materia prima utilizata, urmat de invechirea minimum 3 ani in butoaie de stejar a caror capacitate sa nu depaseasca 700 de litri". Brandy-ul trebuie sa fie invechit cel putin un an in butoaie de stejar.
Ministerul agriculturii sustine ca noile norme sint compatibile cu reglementarile CEE. (R. BIBIRE)

Comentarii