Baronul Eogen Sandu, trei ani de inchisoare cu suspendare

marți, 11 aprilie 2006, 23:10
5 MIN
 Baronul Eogen Sandu, trei ani de inchisoare cu suspendare

Dosarul „Bucium” a ajuns la final. Magistratii Judecatoriei au „premiat” cu pedepse la inchisoare cu suspendare fapte care, au aratat procurorii anticoruptie, au dus la devalizarea Agroindustrialei Bucium. Astfel, fostul director al societatii va avea o pata in cazier de 3 ani de inchisoare cu suspendare. Instanta a retinut ca Eogen Sandu se face vinovat de acuzatiile aduse de procurori, adica vinderea activelor societatii la preturi subevaluate si efectuarea unor acte de comert incompatibile cu functia pe care o avea. Tot o pedeapsa cu suspendare, de 6 luni, a primit si fostul jurist al societatii, Cristian Mihail Cislariu, a carui semnatura a aparut pe toate actele contestate in instanta de procurori. In schimb, fostul director tehnic al societatii Eugenia Peptu a fost considerata nevinovata de acuzatiile de complicitate care i-au fost aduse, fiind achitata. „Este o facatura politica. Bineinteles ca voi ataca sentinta. Voi merge pina la Curtea Suprema daca este nevoie”, a rabufnit Eogen Sandu la aflarea deciziei Completului Anticoruptie.
Casa a trecut din gestiunea directorului in proprietatea sa
Potrivit procurorilor DNA, Eogen Sandu a inceput sa deruleze afacerile care i-au adus un dosar penal, imediat ce a fost numit in functia de director. Prima manevra la care s-au oprit procurorii a fost achizitionarea fostului sediu IAS Bucium, situat pe Soseaua Bucium la numarul 55. Casa, compusa din sapte camere, doua terase si cinci holuri, a fost achizitionata de Sandu ca si activ al societatii. In noiembrie 1999, noul director a cerut aprobarea AGA, pe care a si obtinut-o, pentru a cumpara imobilul. Ulterior, directorul a solicitat o evaluare a imobilului. In cele din urma, expertul angajat s-a oprit la o suma care rivaliza la vremea aceea cu pretul unui apartament cu doua camere intr-un cartier marginas al Iasului, 96,8 milioane de lei. „Nu a fost o singura evaluare ci trei, facute de un expert care a cistigat acest drept prin licitatie. Casa nu facea parte din activele societatii si a fost initial evaluata ca si locuinta de serviciu. Dupa primele doua evaluari, in 1999 si ianuarie 2000 expertul a ajuns la sume modice, de 5,7 respectiv 4,6 milioane de lei. Pentru a nu lasa loc la discutii, am cerut eu o a treia expertiza”, s-a aparat Eogen Sandu. Fostul director a aratat ca expertul a folosit pentru ultima expertiza metoda de evaluare a activelor societatii. Asa s-a ajuns la suma de 96,8 milioane plus TVA, suma care, a sustinut Eogen Sandu, era mult mai mare decit cea la care ar fi avut, de fapt, dreptul sa o cumpere. Pentru a nu iesi discutii ca el vinde si tot el cumpara, Sandu i-a imputernicit pe juristul firmei, Mihail Cislariu, si directorul tehnic, Eugenia Peptu, sa reprezinte firma in derularea procesului de vinzare-cumparare. Cei trei s-au dus la notarul public si, in citeva minute, casa a trecut din gestiunea directorului in proprietatea sa.
Sandu a scos AGA in fata
Procurorii DNA au luat la bani marunti si modul in care terenul aferent locuintei a ajuns la scut timp tot in proprietatea directorului. Terenul aferent casei, adica 2.348 metri patrati, a fost evaluat, la cererea fostului director, la pretul de 58 milioane de lei. ” Si acest raport de evaluare a fost aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor”, a declarat in apararea sa Eogen Sandu. Pentru ca nu putea sa semneze atit la vinzator, cit si la cumparator, procurorii au retinut ca fostul director a apelat tot la Cislariu si Peptu, cu care a mers la notarul public pentru intocmirea actelor de vinzare-cumparare. Ulterior, Sandu a mai scos din buzunar 67 de milioane de lei pe care i-a trecut in contul Agroindustriala Bucium, adica in total 125 milioane lei. Procurorii au cuprins in dosar si probe care aratau valoarea terenului in zona. Ei au stabilit ca familia lui Sandu vinduse 2.470 de metri patrati, in aceeasi zona si in aceeasi perioada, cu pretul de 600 milioane lei.
Cumpararea cantinei-restaurant
Incepind cu 2000, fostul director, impreuna cu Ion Matrescu, director la Perla Viilor, a inceput sa cumpere actiuni Agroindustriala Bucium de la cei care le-au primit in echivalentul suprafetelor de teren administrate de societate. Desi numarul actiunilor achizitionate atunci a fost mult mai mare, procurorii DNA nu au facut referire decit la cele cumparate cu intentia de a prelua ulterior unele active ale firmei. Astfel, de la Constantin Puiu, care avea drept de mostenire asupra unei suprafete de 10 hectare de la Agroindustriala Bucium, cei doi au cumparat actiuni in echivalent de 2.968 metri patrati fiecare. „Cunoscind ce suprafete de teren sint libere si inca nepuse in posesia celor in drept, invinuitul Sandu Eogen a stabilit amplasarea suprafetelor de teren echivalente actiunilor cumparate pe locatia unde se aflau unele active ale societatii: cantina-restaurant, sera de flori, centrala termica etc”, se arata in rechizitoriu. Cei doi au obtinut si titluri de proprietate pentru terenurile in cauza. Fara a avea aprobarea Administratiei Domeniilor Statului, Sandu si Matrescu au cumparat de la directorul Sandu toate imobilele de pe terenurile respective. „Potrivit legii eram obligati ca, odata cu terenul sa cumparam si investitiile facute pe el, pe care trebuia sa le achitam in rate pe parcursul a 10 ani. In evidentele contabile, acele constructii care nu mai erau functionabile figurau cu valoarea ramasa de 900 milioane lei. Evaluate conform ultimei Hotariri de Guvern, pretul lor s-a ridicat la 2,2 miliarde lei pe care ne-am angajat sa le achitam”, a detaliat Eogen Sandu modul in care s-a facut si aceasta tranzactie.
Anularea tuturor actelor perfectate
Instanta a dispus anularea tuturor actelor perfectate la acea data, mai exact toate contractele de vinzare-cumparare prin care o bucatica buna din Agroindustriala Bucium trecea in proprietatea personala a fostului director. Intre acte s-a numarat si contractul de vinzare al „Castelului de la Visani”, compus din 6 camere, 3 la parter, 3 la etaj plus doua beciuri si o magazie. Imobilul a ajuns in proprietatea liderului de sindicat de la Agroindustriala Bucium, Elena Todet, pentru doar 100 milioane lei. Sentinta nu este definitiva, putind fi contestata in termen de 10 zile. La DNA Iasi nu s-a decis deocamdata daca hotarirea instantei va fi atacata sau nu. „Miine (astazi, n.r.) la nivelul DNA Iasi se va lua o hotarire in acest sens. Desi limita minima este de 5 ani la astfel de infractiuni, se pot da si pedepse sub acest minim, chiar si cu suspendare, daca exista circumstante atenuante”, ne-a declarat ieri procurorul Luminita Merisescu, de la DNA Iasi.

Comentarii