8.000 de botosaneni sint pensionati pe caz de boala

duminică, 25 martie 2001, 23:00
3 MIN
 8.000 de botosaneni sint pensionati pe caz de boala

Una dintre putinele solutii de a obtine venituri sigure este astazi, in Botosani, ca oriunde in tara, pensionarea. Oamenii cred ca statul este cel care poate, mai bine decit oricine, sa garanteze cistigul minim lunar si ca doar primind bani de la stat viitorul lor nu este pus in pericol. Asa se face ca mii de botosaneni, indiferent daca virsta lor este aproape de cea a pensionarii sau daca mai au ani intregi pina la a putea iesi la pensie, se inghesuie la ghiseele Casei Judetene de Pensii pentru a cere sa devina pensionari. Cum legea nu permite prea multe interpretari, numarul celor ale caror dosare de pensionare sint aprobate este mult mai mic decit al solicitantilor.
Potrivit statisticilor, din cei aproximativ 3.000 de botosaneni care cer, intr-o luna, pensionarea, doar 1.000, adica doar o treime, devin pensionari. Evident ca respingerea dosarului il nemultumeste pe solicitantul de pensie si atunci acesta incearca sa gaseasca o alta varianta de a deveni pensionar. Cea mai simpla este aceea de a cere pensionarea pe caz de boala. Persoana respectiva nu trebuie decit sa obtina, de la un doctor specialist, un certificat medical din care sa reiasa incapacitatea temporara de munca. Cu acesta se prezinta la Comisia judeteana de expertiza de unde primeste sau nu dreptul de a fi pensionat pe caz de boala. In acest moment in judetul Botosani sint inregistrate aproximativ 8.000 de persoane care beneficiaza de pensii pe caz de boala. Fata de aceeasi perioada a anului trecut numarul acestor pensionari a crescut cu aproape 150 de persoane. Cei mai multi dintre pensionarii pe caz de boala sufera de cancer, de infarct miocardic si paralizie.
Medicul expert Viorica Moruzzi, membra a Comisie judetene de expertiza medicala, sustine ca de la an la an se inregistreaza o crestere a numarului de pensionati pe caz de boala care au probleme psihice. "Mi s-a parut ca numarul bolnavilor psihici care au solicitat iesirea la pensie a crescut foarte mult si, de aceea, am solicitat Spitalului de psihiatrie o explicatie in acest sens. Am primit un raspuns foarte pertinent. Ni s-a explicat ca din cauza problemelor sociale foarte multi oameni incep sa aiba probleme psihice, care in foarte multe cazuri duc si la sinucideri", a declarat Viorica Moruzzi. Specialistii cred ca majorarea numarului de pensionari cu probleme de sanatate mintala este cauzata de lipsa motivatiei acestora de a trai, de somajul cu care se confrunta, de saracie si nu in ultimul rind de alcool. Medicii experti care sint pusi in situatia de a aproba sau respinge dosarele de pensionare pe caz de boala psihica sustin ca nu pot pune sub semnul intrebarii starea sanatatii mintale a acestora, deoarece o respingere a dosarului ar putea determina sinuciderea acelei persoane.
Seful Casei Judetene de Pensii, Gheorghe Livadaru, spune ca numarul pensionarilor pe caz de boala a inregistrat in ultima vreme o crestere insemnata, insa, spune el, "la Botosani nu se poate vorbi deocamdata de un fenomen ingrijorator al pensionarii pe caz de boala". "Statisticile la nivel national au indicat anul trecut o crestere semnificativa a numarului de pensionari pe caz de boala, insa judetul Botosani se afla pe un loc mult sub media pe tara", a declarat Gheorghe Livadaru. Reprezentantii Casei Judetene de Pensii se tem, totusi, de o extindere a fenomenului dupa 1 aprilie, atunci cind va intra in vigoare noua Lege a pensiilor, care va mari virsta minima de pensionare atit pentru barbati, cit si pentru femei si care va modifica multe din criteriile de pensionare pe caz de boala. In prezent in judetul Botosani sint peste 140.000 de pensionari, iar salariati doar aproximativ 55.000. (Cristian LUPASCU)

Comentarii