Directia de Finante a calculat gresit aproape 300 milioane lei

duminică, 06 iunie 1999, 23:00
2 MIN
 Directia de Finante a calculat gresit aproape 300 milioane lei

Pentru primul trimestru al acestui an, Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat a analizat si finalizat doar 18 contestatii ale agentilor economici. Aceste contestatii au fost facute pentru o suma totala de 372,8 milioane lei. Dintre cele 18 contestatii, doar 6 au fost solutionate in favoarea agentilor economici, in valoare totala de 281,9 milioane lei. Alte 6 contestatii au fost respinse si inca 6 au fost trimise spre solutionare la Ministerul Finantelor.
Toate aceste contestatii au fost facute in urma actelor de control intocmite de agentii fiscali. Ele vizau in majoritate atragerea eronata la buget a unor sume de bani la capitolele impozit pe profit, TVA si accize.
In primele patru luni ale anului, 23 de agenti economici au facut contestatii referitoare la atragerea nelegala la buget de catre inspectorii financiari a sumei de 3,083 miliarde de lei. Dintre aceste contestatii, un numar de 5, nesolutionate nici la nivelul Directiei de Finante, inglobeaza 2,7 miliarde de lei. Surse neoficiale din cadrul Directiei Finantelor Publice ne-au divulgat ca aceste contestatii vizeaza calculul gresit al accizei la unii producatori de bauturi alcoolice sau neluarea in seama a unor declaratii vamale de export de alcool, cum este de exemplu cazul SC Vinalcool, despre care se spune ca a livrat fictiv 158.858 litri de alcool. Cazul a fost prezentat pe larg in paginile "Monitorului", conflictul dintre Vinalcool, pe de o parte, si Garda Financiara si autoritatea vamala, de cealalta parte, fiind inca nesolutionat definitiv. Directia de Finante Botosani spune ca pentru asa-zisa "livrare fictiva" de alcool la export, prin anularea declaratiilor vamale s-au calculat diferente de accize de 3,5 miliarde de lei. Exista probabilitatea ca agentii fiscali sau ai Garzii Financiare care au controlat agentii economici contestatari sa se fi inselat. Exista cazuri cind nici Directia Generala de Finante si nici Ministerul Finantelor nu au solutionat favorabil contestatiile, insa justitia a anulat aceste hotariri si a dat cistig de cauza agentilor economici.
Procesul de intocmire a actelor necesare pentru contestarea unui act de control este deosebit de lung si presupune cheltuieli mari din partea contestatarului. In plus, procesul poate dura ani intregi deoarece Directia de Finante admite o solutie judecatoreasca doar daca este data la Curtea Suprema de Justitie. Cu alte cuvinte, o greseala a unui inspector de finante prejudiciaza aceasta institutie de citeva milioane bune deoarece daca DGFPCFS pierde este obligata sa plateasca cheltuielile de judecata si eventualele despagubiri solicitate de contestatar. Culmea este ca nu exista nici o pedeapsa pentru finantistii care gresesc in timpul unui act de control, la nivelul Directiei de Finante interpretindu-se ca "greseala este omeneasca". (Ionut POCLID)

Comentarii