Directori pusi sa plateasca

sâmbătă, 03 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Directori pusi sa plateasca

Desi au trecut aproape doi ani de la declararea falimentului, creditorii fabricii botosanene Armonia nu si-au recuperat banii, desi toate spatiile si utilajele au fost vindute. Principalul creditor, sucursala Botosani a Bancii Comerciale Romane (BCR) a cerut instantei sa admita cererea de atragere a raspunderii membrilor fostei conduceri a Armoniei.
BCR, cea care in 1996 a creditat fabrica de tesaturi cu aproape patru milioane de dolari, considera ca fosta echipa manageriala de la Armonia este vinovata de "caderea" fabricii si, printr-o cerere inaintata judecatorului sindic, solicita ca sumele neincasate pina la aceasta data sa fie recuperate de la fostul director general Ovidiu Nastase, fostul director tehnic Dorel Dumitras, fostul director comercial Gheorghe Corcodil si fostul director economic Aurica Cozma. BCR nu a recuperat decit o treime din totalul imprumutului acordat. Conducerea bancii crede ca diferenta de aproape 2,7 milioane de dolari, echivalentul a 76,85 miliarde lei, ar trebui sa fie platita de fostii directori ai fabricii.
Creditul obtinut de Armonia in 1996 a fost destinat retehnologizarii societatii. Investitia a fost facuta in baza unui studiu realizat de specialistii unui institut de proiectare din Bucuresti, studiu care a fost avizat si aprobat de fostul Fond al Proprietatii de Stat Bucuresti, de Ministerul Industriei si Comertului, precum si de conducerea centrala a Bancii Comerciale Romane. Respectivul studiu a luat in calcul o crestere a dolarului american in raport cu leul romanesc foarte mica, de la circa 2.500 lei in 1996 la 5.000 in 2003. In numai citeva luni, in martie 1997, dolarul a ajuns la o cotatie de 8.000 de lei, aducind Armonia in criza de lichiditati. Fabrica nu a mai avut bani de materie prima si a fost nevoita sa rezilieze contractele cu partenerii sai. In iunie, la cererea BCR, a fost declansata procedura de faliment, insa hotarirea Tribunalului Botosani a fost data abia in luna decembrie a anului urmator. Lichidatorii numiti pe rind de judecatorul sindic au valorificat o parte din activele fabricii, insa banii au fost impartiti intre BCR si Agentia Nationala a Rezervelor Statului, un alt creditor al Armoniei. Vinzarea finala a fabricii a avut loc in luna ianuarie a acestui an, cind lichidatorul a vindut cladirile si utilajele cumparate cu peste trei milioane de dolari unei firme din Turcia, la un pret de doar 1,95 milioane de dolari.
Fosta conducere a Armoniei considera ca decizia BCR este "un fel de bataie de joc", in conditiile in care directorul sucursalei Botosani a BCR, Dumitru Nechifor, cel care a acordat creditul si care acum incearca recuperarea banilor, a fost, pina in momentul in care Armonia a intrat in incetare de plati, cenzor la aceasta fabrica, calitate in care ar fi putut sesiza Adunarii Generale a Actionarilor orice neregula.
Dupa declansarea procedurii de faliment, activitatea manageriala a celor patru fosti directori ai Armonia a fost monitorizata de judecatorul sindic si de adunarea creditorilor, in care se afla si BCR. "Daca este cineva care poate sa spuna ca eu am furat macar un leu de la Armonia sa vina sa imi spuna. Toata perioada cit am fost director la Armonia am folosit in interes de serviciu masina personala. Creditul contractat nu a fost facut pentru ca asa am vrut noi. A fost un program de investitii in care s-a crezut si a fost aprobat de FPS, Ministerul Industriei si de BCR", a spus fostul director economic Aurica Cozma.
Fostii directori ai Armonia au incercat, in 1997, sa adopte mai multe masuri pentru depasirea momentului greu impus de deprecierea leului. Ei spun ca au propus BCR preluarea, in contul datoriei, a 20% din pachetul total de actiuni, iar apoi au cerut reesalonarea pe zece ani a imprumutului, insa oficialii bancii au respins aceste propuneri. Tot in 1997, firma italiana producatoare de razboaie de tesut Somet a fost interesata de rascumpararea utilajelor vindute in urma cu 11 luni, la 65% din pretul initial, insa creditorii s-au opus acestui lucru.
Cea mai mare sansa ca BCR sa isi fi recuperat banii ar fi fost aceea ca oficialii bancii sa accepte privatizarea Armoniei. In 1997 si 1998, firma italiana T&G Production s-a aratat, in mai multe rinduri, interesata de achizitionarea pachetului majoritar de actiuni de la Armonia. Dupa ce a finalizat negocierile cu fostul FPS, partea italiana i-a propus BCR preluarea datoriei de la Armonia, fara penalitatile de intirziere, insa si aceasta oferta a fost refuzata. T&G Production ar fi fost dispusa sa plateasca peste sapte milioane de dolari.
Cererea BCR de a atrage raspunerea manageriala a fostei conduceri de la Armonia urmeaza a fi judecata pe 6 decembrie. "Daca se constata ca cererea este fondata si ca fosta conducere este vinovata, se poate dispune raspunderea acestora, in limita sumelor si a bunurilor pe care acestia le detin", a spus judecatorul sindic al Tribunalului Botosani, Valentin Cojocariu. (Cristian LUPASCU)

Comentarii