Doar 30% dintre fintini au apa buna

vineri, 23 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Doar 30% dintre fintini au apa buna

Calitatea apei din fintinile judetului nostru este dezastruoasa, peste 70% din apa lor fiind contaminata cu nitriti sau nitrati. Reprezentantii organizatiilor "Peace Corps" si cei ai "Tineretului Liber" au incheiat prima etapa de testare in fintinile judetului.Au fost testate 3862 de fintini din 311 localitati. Din fintinile testate, doar 535 au fost marcate cu verde, ceea ce inseamna ca au apa buna de baut pentre adulti, 599 cu galben, ceea ce inseamna ca au o apa buna de baut si pentru sugari, iar cele mai multe, 2728, au o apa cu un continut de nitriti si nitrati mai mare de 50mg/litru, ceea ce face ca aceasta apa sa prezinte riscuri pentru sanatate la o utilizare pe termen lung.
In urma analizelor, s-a constatat ca cea mai proasta apa o beau locuitorii din Dingeni, Gorbanesti, Havirna, Nicseni, Unteni, extrema absoluta fiind inregistrata in localitatea Rauseni, unde toate cele 15 fintini fiintini testate nu aveau apa buna de baut. La polul opus, se afla localitatile Hiliseu, Pomirla, Mihaileni, Dealu Mare, Tudora si Rominesti, unde cele mai multe din fintinile testate au fost marcate cu galben si verde.
Odata cu terminarea acestei prime faze a proiectului, reprezentantii celor 2 fundatii au trecut la faza a doua. Astfel, au fost selectate intre150-190 de localitati unde vor fi facute testari suplimentare asupra calitatii apei, pentru a se descoperi sursele cu riscul cel mai mic de imbolnavire. "In majoritatea comunelor, exista sate in care testarile au pus in evidenta ca apa folosita la alimentatia sugarilor nu este recomandata. Astfel, incercam sa facem testari suplimentare. La nivelul acestor localitati exista formate deja comitete de actiune, cu care vom colabora. Interesul cel mai mare l-am stirnit in rindul cadrelor didactice, care au fost foarte interesate de calitatea apei. Din acest motiv, vom incerca in colaborare cu Inspectoratul Scolar sa mergem in satele respective pentru a preda cursuri de ecologie, informind copiii despre riscurile consumului de apa contaminata cu nitriti si nitrati", a declarat Catalin Verniceanu, presedintele organizatiei judetene "Tineretul Liber".
Intoxicatiile acute cu nitriti sint foarte periculoase mai ales in cazul sugarilor, ducind la methemoglobinemie sau "boala tegumentelor albastre", chiar si la moartea micutilor. La adult, consumul de apa contaminata cu nitriti sau nitrati poate provoca cancerul de colon. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii