Droguri la CAP

miercuri, 17 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Droguri la CAP

Botosaniul pare sa fi devenit de citva timp patria drogurilor, dupa ce in extremitatea estica a judetului au fost descoperite adevarate exploatatii de cinepa indiana, planta din care se pot obtine trei tipuri de droguri – canabis, hasis si marihuana. Incredibila descoperire le apartine politistilor din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Suceava, care au identificat in apropiere de Dorohoi si Ripiceni cinci exploatatii agricole pe care se cultiva cinepa. Suprafetele, cuprinse intre 3 si 7 hectare, sint administrate de cinci asociatii agricole private, care au infiintat culturile in primavara acestui an si urmau sa recolteze plantele zilele acestea. Nu este exclus ca suprafetele sa fie mult mai mari, pentru ca verificarile politistilor au fost extinse si asupra altor asociatii agricole din partea de nord a judetului, de pe raza comunei Radauti Prut, unde sint semnale ca ar mai exista si alte exploatatii.
Cercetarile politistilor au inceput din vara acestui an, in zona municipiului Dorohoi dupa ce, la inceputul lunii septembrie, un tinar dorohoian a fost surprins in timp ce incerca sa comercializeze o cantitate apreciabila de canabis. Atunci fusese descoperit la marginea municipiului, in apropiere de groapa de gunoi, un lan de cinepa indiana, ale carei inflorescente fusesera recoltate. Cel retinut sustinea ca descoperise lanul accidental. Mergind pe aceasta filiera, politistii au mai descoperit si aceste ultime cinci areale cultivate cu cinepa indiana. Cercetarile au durat mai mult pentru ca politistii au vrut sa se convinga daca este vorba de cinepa industriala sau de cinepa indiana. Dupa ce au fost recoltate o serie de probe din toate lanurile descoperite, mostrele au fost expertizate intr-un laborator de specialitate. Rezultatele finale au confirmat ca procentul de substanta activa este foarte mare si s-a dispus continuarea cercetarilor. Pina la finalizarea anchetei, numele asociatiilor agricole, precum si a principalilor asociati nu vor fi date publicitatii, dar politistii au recunoscut ca a inceput deja urmarirea penala impotriva celor care se fac vinovati de infiintarea culturilor.
In mod normal, pentru cultivarea cinepii indiene, proprietarii de terenuri trebuie sa obtina avizele din partea Directiei de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara, Inspectoratului de Protectie a Plantelor si, nu in ultimul rind, avind in vedere derivatii care se pot obtine din aceasta planta, si avizul din partea Inspectoratului de Politie. Ori, in toate aceste cinci cazuri depistate acum lipseau avizele. Unii dintre cei cercetati au invocat faptul ca nu cunosteau aceste prevederi, dar necunoasterea legii nu ii exonereaza de raspundere. Totusi, cazul de la Botosani este considerat ca fiind unul special pentru ca, dupa cum au recunoscut si specialistii din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Suceava, nu este exclus ca mare parte din productia de cinepa descoperita sa fi fost contaminata germeni de cinepa indiana prin hibridizare succesiva, intentionata sau accidentala, stiindu-se faptul ca semintele de cinepa pot fi duse de vint pina la distante de aprope un kilometru.
Totusi, unii dintre cultivatori au recunoscut ca au cumparat seminte de cinepa de la cetatenii din Republica Moldova si Ucraina si cultivau cinepa doar pentru consum alimentar, din semintele plantei fiind preparata o mincare traditionala cunoscuta sub numele de "jufla". "Ancheta este legata de acel caz mai vechi, dar cercetarile actuale le apartin colegilor din Suceava", a declarat col. Constantin Gradinaru, prim adjunct al comandantului Inspectoratului Judetean de Politie. Pentru clarificarea acestui caz, politistii au solicitat si ajutorul Directie Agricole, dar cazul este departe de a se fi solutionat. In acest context, Ioan Toma, directorul DGAA Botosani, spune ca nu are cunostinta ca cineva din judet sa fi obtinut autorizatie pentru cultivarea cinepei indiene. "Ceea ce se cultiva in judet este cinepa obisnuita si nu canabis. Sint citeva asociatii din judet care au incheiat contracte in acest sens cu cei de la Centrul de colectare Veresti, din judetul Suceava, pentru saminta si fibra, dar nu avem nici un control asupra acestora pentru ca nu putem interveni in relatii contractuale dintre doi parteneri", a declarat ieri Ioan Toma.
Politistii urmeaza sa verifice ce fel de seminte au fost folosite la infiintarea culturilor si de unde au fost cumparate pentru ca, in mod normal, daca exista un contract intre asociatiile agricole si centrul de colectare din Suceava, semintele ar fi trebuit sa fie puse la dispozitie de societatea din comuna Veresti. In cazul in care se va constata ca exploatatiile au fost insamintate totusi cu cinepa indiana, sefii asociatiilor agricole vor fi pusi sub acuzatia de manipulare ilegala de plante si substante narcotice si risca, potrivit Codului Penal, pedepse privative de libertate de la 3 la 12 ani. Interesul manifestat in jurul acestui caz este cu atit mai mare cu cit, din cinepa indiana se poate obtine trei tipuri de droguri, canabisul, prin simpla uscarea a infloresentelor, si hasisul si marihuana, prin extractia unor derivati prin metode de laborator. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii