Explozii botosanene in cuptoarele de la Sidex

luni, 18 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Explozii botosanene in cuptoarele de la Sidex

Un incident nefericit produs in noaptea de simbata spre duminica la Combinatul siderurgic Sidex Galati a facut ca societatea botosaneana de colectare a materialelor refolosibile Remat SA sa devina subiectul unei anchete pe linie de protectie civila. Simbata noaptea, pe la ora 0,30, imediat dupa ce au introdus intr-un cuptor de topit o cantitate de fier vechi livrat de Remat Botosani, muncitorii de la Sidex au auzit doua explozii de mica intensitate care nu au provocat victime sau distrugeri. Procesul de prelucrare a fost oprit si a fost anuntat Inspectoratul de Protectie Civila. In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca fierul provenea intr-adevar de la Botosani si ca printre piesele introduse in cuptor au fost si materiale explozive.
Incidentul de simbata a pus in alerta si conducerea societatii botosanene, directorul Remat, Bogdan Aparaschivei, plecind in cursul zilei de duminica la Galati pentru clarificarea imprejurarilor in care a ajuns materialul exploziv printre fierul vechi. Verificarile comisiei de ancheta au durat pina ieri la prinz cind s-au formulat si primele concluzii. "Din pacate, lotul din care s-a incarcat cuptorul provine de la Botosani. Nu a fost insa vorba de proiectile ci de anumite componente de la sistemul de detonare a acestora. Dupa primele verificari, acestea au reprezentat maxim 3% din toata incarcatura. Pentru ca nu au fost pagube materiale, conducerea Sidex nu a formulat deocamdata nici un fel de pretentii fata de noi. Este pentru prima data cind se intimpla acest lucru in cei peste 40 de ani de cind colaboram si livram fier vechi pentru Sidex", a declarat ieri, telefonic, Bogdan Aparaschivei.
Ancheta initiata la Galati de Inspectoratul de Politie si Inspectoratul de Protectie Civila va fi extinsa si in Botosani, cei care se ocupa de acest caz incercind sa afle de unde anume provin componentele ansamblului de detonare. Pina la finalizarea cercetarilor, impotriva conducerii societatii botosanene nu a fost formulata nici o acuzatie, iar ceea ce a cintarit extrem de mult se pare ca a fost acea conventie incheiata pe plan local intre Remat si Inspectoratul Judetean de Protectie Civila prin care angajatii se obligau sa nu primeasca la colectare proiectile sau alte materiale explozibile. Potrivit unei evidente contabile, in cele aproape doua saptamini scurse din aceasta luna, Remat Botosani a livrat catre Sidex peste 500 de tone de fier vechi, cantitate care urmeaza acum sa fie verificata de pirotehnisti pentru a se vedea daca nu cumva mai exista asemenea "surprize".
Ca formula de prevenire, conducerea Remat SA Botosani, care respinge orice responsabilitate in producerea incidentului, intentioneaza ca in rindul angajatilor sai sa cuprinda si un artificier asa incit orice obiect cu incarcatura exploziva sa fie identificat inca de la colectare. "A fost un eveniment nefericit. Nu se poate spune ca a fost vorba de neglijenta pentru ca toti angajatii de la punctele de colectare au fost la cursuri de perfectionare pe aceasta linie. Acest subansamblu semana insa cu o piesa de la vagoanele CFR si angajatii nostri nu au avut de unde sa stie ce anume ascunde in interior. Mintea romanului este inventiva si trebuie sa ne asteptam la alte surprize de acest gen. Acum urmeaza sa facem si noi o serie de cercetari pentru a afla de unde provin aceste piese si cine anume ni le-a adus la punctul de colectare", a mai spus Bogdan Aparaschivei. In acest conditii, societatea ar putea fi exonerata de vreo responsabilitate dar asupra celor care au livrat acele sisteme de detonare planeaza o posibila acuzare, cea de nerespectare a regimului armelor si munitiei. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii