Fals atentat cu bomba

luni, 29 octombrie 2001, 00:00
4 MIN
 Fals atentat cu bomba

Un fals atentat cu bomba la Grupul Scolar Industrial "Gheorghe Asachi" din municipiu, a pus in alerta maxima, simbata, 27 octombrie, toate institutiile statului specializate in interventii anti-teroriste. Alarma a durat doua ore, interval in care trupele speciale au scotocit intreg liceul, internatul, cantina si sediul Seminarului Teologic Liceal "Sf. Gheorghe", fara a descoperi ceva. Cercetarile au fost preluate de Serviciul Roman de Informatii (SRI) care, in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie (IJP), vor incerca sa dea de urma farsorului.
Simbata, la 17,05, un telefon anonim la dispeceratul Politiei 955, anunta existenta unei bombe in incinta fostului liceu "Electrocontact". Discutia, care a fost inregistrata pe banda audio, a durat numai citeva minute, cel aflat la capatul celalalt al firului refuzind sa ofere mai multe amanunte. Imediat dupa primirea telefonului, la nivelul IJP s-a format un comandament de criza care a pus in alerta toate institutiile statului, de la conducerea liceului, conducerea Prefecturii, Inspectoratul Judetean de Protectie Civila, Grupul de pompieri "Nicolae Iorga", Serviciul Judetean de Ambulanta, plutonul special de interventie rapida, unitatile specializate in astfel de interventii din cadrul Ministerului de Interne pina la Serviciul Roman de Informatii si cabinetul primului ministru. Toate echipajele au ajuns la Grupul scolar "Gheorghe Asachi" in cinci minute. Intreg personalul care se afla la serviciu la acea ora, precum si elevii cazati in internat, au fost evacuati de fortele de ordine, iar intreaga zona a fost inconjurata de cordoane de politisti care au interzis accesul civililor pe o raza de aproximativ 200 de metri. Au ajuns la Botosani si membrii echipei de interventii antitero de la Suceava, specializati in deminari. De la ora cinci si un sfert si pina la ora sapte si un sfert, pirotehnistii, care au venit cu aparatele de detectie a metalelor, au scotocit toate incaperile, de la subsoluri, centrale termice si pina in pod, dar nu au gasit nici o incarcatura explozibila. Dupa ce s-au convins ca a fost doar o alarma falsa, toate fortele de ordine s-au retras. Conducerea liceului nu a comentat deocamdata acest incident, singurul director care s-a aflat in zona, in acele momente de tensiune, fiind prof. Georgeta Pogurschi, directorul adjunct Gheorghe Hancea aflindu-se simbata la Iasi, unde participa la un moment festiv de la terminarea cursurilor universitare.
Nu este exclus ca autorul telefonului sa fie un fost sau actual elev al liceului, care sa fi incercat sa se razbune astfel de profesori. Avind in vedere ca mai multe institutii ale statului au fost puse in alerta fara motiv si au fost duse in eroare, cercetarile au fost preluate de SRI si de IJP, care vor incerca sa-l descopere pe farsor. "Se fac cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburare a linistii publice. Avem citeva informatii dar, pina la finalizarea anchetei, acestea ramin confidentiale", a declarat ieri mr. Tiberiu Furdui, ofiter in cadrul Biroului de presa al IJP Botosani.
Ieri, cercetarile avansasera destul de mult si erau sanse de identificare a autorului. Vocea de la telefon, dupa timbrul vocal, parea sa fie a unui tinar de pina in 20 de ani. Pe terminalul instalat la dispeceratul Politiei a fost afisat un numar din patru cifre care corespunde unui abonat din satul Cindesti, comuna Mihaileni. Cu ajutorul conducerii "RomTelecom", s-a reusit identificarea postului de unde s-a sunat, iar o echipa operativa s-a deplasat la Cindesti, inca din cursul zilei de simbata, pentru a face o serie de cercetari. Din cite se pare, s-a sunat de la o brutarie, iar de pe telefonul descoperit au fost culese mai multe amprente care se vor constitui in probe la dosar. In plus, politistii urmau sa ceara de la conducerea liceului lista cu numele tuturor elevilor si a absolventilor care au domiciliul in comuna Mihaileni, pentru a-i identifica si audia. Pina ieri la prinz, la ora inchiderii editiei, nici o persoana nu fusese retinuta, iar Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani nu emisese nici un mandat de arestare.
In cazul in care va fi descoperit, autorul risca sa faca pina la 12 ani de inchisoare dupa ce Guvernul a decis, chiar saptamina trecuta, prin intermediul unei ordonante de urgenta, inasprirea pedepselor impotriva farsorilor care creeaza panica in rindul populatiei si alerteaza nejustificat institutiile statului specializate in actiuni antitero. Acesta este cel de al doilea fals atentat cu bombe, dupa cel de la Saveni din primavara acestui an, cind tot o voce de barbat a anuntat minarea Judecatoriei Saveni. Merita de subliniat insa faptul ca, de la instalarea terminalului de identificare a telefoanelor la dispeceratul Politiei 955, mai multe persoane au fost deja sanctionate pentru alertarea fara motiv a organelor de Politie. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii