In cautarea banilor pierduti

duminică, 14 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 In cautarea banilor pierduti

Plecati in strainatate pentru a-si cauta norocul, unii dintre botosaneni au ramas cu un gust amar dupa trista experienta traita acolo. Si nu din cauza conditiilor, ci pentru ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea facut in locurile pe unde au ajuns. Acest fapt este confirmat si cazul unui barbat care, plecat legal la munca in Libia inca pe vremea regimului comunist, incearca si acum sa-si recupereze banii. Ajuns acum la o virsta la care isi face probleme in privinta copiilor sai, Vasile Pintilie Mihai, din comuna Vorona, a lucrat inainte de 1990 la o firma din constructii din Bucuresti, ARCOM SA – Romanian Construction & Erection Co. Trei ani a lucrat omul acolo, in perioada 1984-1987, sperind ca va stringe ban cu ban pentru a-si termina casa. Primea numai diurna, iar restul banilor trebuiau depusi intr-un cont in tara. Din diurna, Vasile Pintilie Mihai a mai economisit 2.500 de dolari, pe care i-a lasat la societate, dorind sa-i ridice cind se va intoarce in tara.
A fost nesansa lui pentru ca, intors in Romania socialista, barbatul nu si-a mai gasit banii. Ca si acum, cei 2.500 de dolari reprezinta o suma care ar prinde bine la casa oricarui om. Din 1987 si pina in 1989, botosaneanul a batut din usa in usa, pe la Capitala, in speranta ca isi va recupera economiile personale, dar fara nici un soti de izbinda. Incepind cu 1990, sansele de noroc au inceput sa se diminueze cu fiecare zi care trecea, fostele intreprinderi de stat divizindu-se in doua sau mai multe societati. Abia in 1994 a prins urma banilor pentru ca, printr-o scrisoare oficiala, firma "ARCOM" recunostea ca barbatul economisise cei 2.500 de dolari, care insa fusesera virati in 1987 la firma "ComTurist" de pe vremea comunistilor. "1.274,37 USD au fost virati catre ComTurist esalonat, prin dispozitii de plata, in perioada 30.03 1987 si 27.04 1987, iar 1,244,89 de USD au fost virati prin dispozitie de plata tot catre ComTurist in 23.11.1987", se mentioneaza in adresa 13.777 din 2 noiembrie 1994 trimisa de "ARCOM" lui Vasile Mihai Pintilie. Au urmat inca sase ani de incercari de recuperare a banilor, dar fara sanse pentru ca acea firma a comunistilor "ComTurist", a disparut de mult din evidentele societatilor comerciale, fiind divizata in mai multe unitati.
La aproape 15 ani de la intoarcerea in tara, botosaneanul este decis sa-si caute dreptatea in instanta, el intentionind sa dea in judecata statul roman si sa ceara despagubiri pentru toti anii de intirzieri. Vasile Pintilie are si documente, prin care isi poate justifica banii si a solicitat consultanta juridica pentru a deschide actiunea impotriva statului. "Am economisit acesti bani, rupindu-mi de la gura, pentru a-i aduce in tara. In 1990, dolarul era 200 de lei, iar un tractor costa 90.000 de lei. Daca as fi primit dolarii puteam sa-mi cumpar unul. Acum dolarul a ajuns la 30.000 de lei dar, chiar daca as reusi sa obtin cei 2.500 de dolari, nu mai pot sa-mi cumpar tractorul. In tot acest timp, cineva s-a folosit de acei bani, iar pentru ca acea firma ComTurist era atunci a statului, tot statul sa-mi plateasca banii inapoi, plus dobinda aferenta. Nu am pretentii la despagubiri, dar macar dobinda pentru acei 14 ani, de cind nu mi-am primit banii, sa-mi fie platita", spune Vasile Pintilie Mihai. Cu o dobinda de 8 % pe an pentru cei 2.500 de dolari, botosaneanul ar trebui sa primeasca undeva la aproximativ 10.000 de dolari, adica vreo 300 de milioane de lei. Dorinta a lui Vasile Pintilie Mihai nu este sa puna banii la tescherea si sa se laude ca a fost in strainatate, ci sa-si termine casa inceputa de dinainte de 1990 si sa-si cumpere utilaje sa lucreze pamintul pe care l-a primit ca mostenire. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii