Licitatie cu cintec

joi, 11 februarie 1999, 00:00
5 MIN
 Licitatie cu cintec

Un scandal monstru s-a declansat in Dorohoi. Sint implicati 600 de oameni si o societate cu datorii de 24 de miliarde de lei. Totul a inceput in urma cu doua zile, cind Fondul Proprietatii de Stat a organizat licitatia pentru privatizarea SC Portelanul SA. Au cistigat pina la urma salariatii societatii, insa abia acum acuzele de frauda si inselaciune incep sa curga. Reprezentantii PAS, adica ai salariatilor, sint hotariti de actioneze in judecata FPS pentru un "prejudiciu de 11 miliarde de lei". Cronologia faptelor este prezentata in ceea ce urmeaza.
Anuntul din ziarele locale ca FPS va vinde cele 40 procente pe care le detine la SC Portelanul SA Dorohoi a adus luni la masa de licitatie doi concurenti: salariatii societatii, organizati in PAS si reprezentantii SC Mobilpan, o societate cu un profil total diferit de cel al sticlariei, care se ocupa cu fabricarea de mobila. Mobilpan a fost reprezentata la licitatie de SC Debelly Dorohoi, firma concurenta cu Portelanul. In comisia de licitatie au fost Emilian Popa directorul filialei locale FPS, Rodica Patesan expert FPS Botosani si jurista aceleiasi institutii. FPS a scos la vinzare 223.997 actiuni, la un pret de pornire a licitatiei de 25.000 de lei pentru o actiune. Dupa mai multe strigari, salariatii SC Portelanul au achizitionat pachetul FPS la un pret incredibil, de 71.125 de lei pentru o actiune, in total peste 16 miliarde de lei. In aparenta, o licitatie normala, care nu ar fi trebuit sa nu ridice absolut nici o problema. Surprizele s-au tinut lant insa dupa terminarea licitatiei.
Presedintele PAS de la SC Portelanul, Teofil Onaca declara ca "prezenta reprezentantilor SC Debelly la aceasta licitatie trebuie declarata nula deoarece reprezentantul acestei firme, avocatul Lica Brinza, nu avea o imputernicire autentificata. In acest caz este ca si cum am fi licitat singuri. Legea cere expres ca un reprezentant al unei societati la o licitatie trebuie sa aiba o imputernicire legalizata de un notar. Lica Brinza nu a avut si deci nu putea reprezenta SC Debelly la aceasta licitatie". Pe baza acestui fapt, Teofil Onaca este decis sa conteste licitatia sustinind ca salariatii trebuie desemnati cistigatori cu pretul de pornire: "In felul acesta am pierdut 11 miliarde de lei. Voi merge la FPS la Bucuresti si voi cere audienta la Adrian Sirbu. El a fost coleg cu mine la fabrica de portelan din Cluj si poate ma va intelege. Daca nu voi actiona in justitie FPS si voi cere sa se returneze cele 11 miliarde de lei catre salariati". Mai mult decit atit, Onaca face stupefianta declaratie ca "SC Debelly nu avea de gind sa cumpere la SC Portelanul. Ei reprezinta concurenta si au venit la licitatie numai ca sa ridice pretul. Stiau ca salariatii intentioneaza sa cumpere. Dar repet, nu au avut un reprezentant legal. Mai mult am fost atentionat, intr-o forma mai mult sau mai putin voalata, ca o sa mi se puna bete in roate la licitatie, si de catre oameni care nu aveau nici o treaba cu licitatia, ca Zaharia Rusu Dan si de reprezentanti ai FPS". Directorul Onaca sustine ca propunerea a fost ca SC Portelanul sa cedeze neconditionat spatiul pe care il detine in Botosani si care in prezent este folosit ca birouri la SC Alimentatie Publica SA,(SCAPSA) si atunci nu va mai avea probleme: "Nu pot ceda acest spatiu pentru ca sint in litigiu cu SCAPSA si am titlu de proprietate pe aceste spatii".
Licitatia a avut insa un punct cheie, in momentul in care ambii cumparatori s-au oprit la suma de 70.000 de lei pentru o actiune. "Abia in acel moment reprezentantii FPS ne-au citit regulamentul de licitatie cind ambii cumparatori ofera aceeasi suma. Normal era sa ne citeasca acest regulament la inceput. Cind s-a intrerupt licitatia la 70.000 de lei pentru o actiune, achizitor era SC Debelly pentru ca avusese cele mai putine strigari. Am fost nevoiti in acest caz sa supralicitam, pentru ca nu stiam regulamentul de la inceput", declara directorul SC Portelanul. In plus, Teofil Onaca mai spune ca filiala BRD Dorohoi a eliberat scrisoare de bonitate pentru SC Mobipan Dorohoi ca participant la licitatie reprezentat de SC Debelly in conditii indoielnice: "Nu prea vad cum aceasta firma care are niste spatii inchiriate poate prezenta garantii de 6 miliarde de lei cit cerea regulamentul de participare la aceasta licitatie".
Punctul de vedere al lui Mihai Debeli, patronul SC Debelly SA Dorohoi, este ca aceste afirmatii nu fac decit sa serveasca unui grup de interese: "Poate nu au mai participat la licitatii si nu stiu cum se face. Eu doream sa cumpar SC Portelanul in primul rind pentru oamenii de acolo. Voiam sa investesc in acea fabrica 1,5 milioane $. Pina acum nu m-am ocupat ca altii cu magazine. Am facut afaceri. Cit despre Lica Brinza, pot spune ca este avocatul meu si m-a insotit la acea licitatie. Am acest drept. El nici nu a deschis gura acolo. Ceea ce se spune cu scrisoarea de bonitate este o inventie. Sigur imi pare rau ca am pierdul licitatia, dar mai mult de 70.000 de lei pentru o actiune nu puteam sa ofer".
Emilian Popa, directorul FPS Botosani este si mai transant in declaratii: "Daca erau convinsi ca este un aranjament si ca Debelly nu intentiona sa cumpere puteau sa se retraga atunci cind licitatorii s-au oprit la 70.000 de lei actiunea. Ei au supralicitat. In plus, inainte si dupa licitatie am intrebat daca sint reclamatii sau obiectiuni insa ei au spus ca nu. Acest lucru se poate verifica in procesul verbal de licitatie. FPS a obtinut un pret bun pe actiunile de la SC Portelanul, asa ca din acest punct de vedere nu am nimic de comentat".
Reprezentantii salariatilor de la SC Portelanul care au cistigat "licitatia cu cintec" trebuie sa depuna in termen de cinci zile o prima transa de cel putin 20% din suma pe care au oferit-o. In caz contrar, daca actele de vinzare cumparare nu sint semnate licitatia va fi declarata nula. "Cum si de unde vor avea banii salariatii de la SC Portelanul SA Dorohoi nu este problema FPS, dar ei trebuie sa plateasca", mai declara Emilian Popa. (Ionut POCLID)

Comentarii