Ministerul de Interne are datorii la UPSS Botosani

sâmbătă, 24 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Ministerul de Interne are datorii la UPSS Botosani

Instabilitatea legislativa este una dintre problemele majore ale Romaniei. Frecventa cu care se modifica actele normative cu caracter economic face imposibila cunoasterea si aplicarea legislatiei. Sint ordonante de urgenta sau hotariri de guvern care se modifica o data la citeva luni, fapt care bulverseaza pe toata lumea.
Cel mai bun exemplu il reprezinta Ordonanta de urgenta cu numarul 95 emisa de Guvernul Isarescu in vara anului trecut. OUG 95, privind stingerea unor obligatii ale agentilor economici care furnizeaza produse si presteaza servicii pentru institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, dadea posibilitatea firmelor de stat sau private de a compensa o parte din datoriile la bugetul de stat cu bunuri sau servicii ce erau furnizate unitatilor apartinind Ministerului Apararii Nationale sau Ministerului de Interne. Una dintre cele aproximativ 50 de societati aflate pe lista societatilor care pot avea relatii de afaceri directe cu institutiile statului a fost UPSS, fosta IUPS 2. Potrivit respectivului act normativ, UPSS avea posibilitatea de a sterge o parte din datoriile la bugetul statului inregistrate in luna iulie, mai precis 1,295 miliarde de lei din totalul de aproximativ 6 miliarde de lei, furnizind Ministerului de Interne electropompe, motopompe si pompe de aceeasi valoare. Valoarea care putea fi compensata a crescut, ulterior, in luna noiembrie, tot prin ordonanta de guvern la 1,939 de miliarde de lei. Interesata de aceasta compensare, UPSS a trecut, pe baza unui protocol semnat cu reprezentantii Ministerului de Interne, la producerea echipamentelor respective. Mai mult decit atit, UPSS produce, la cerere, o cantitate mai mare, de patru miliarde de lei, sperind ca in afara compensarii va primi de la Ministerul de Interne diferenta in bani.
Problema se complica in luna octombrie, atunci cind, la propunerea fostului ministru de Finante, Decebal Traian Remes, Guvernul Isarescu aproba Ordonanta 163, care scutea de plata penalitatilor firmele care achitau pina la 31 octombrie datoriile catre stat. "In acel moment mi-am spus ca putem sterge anula penalitatile platind baza datoriei la bugetul de stat. La acea data, datoriile UPSS catre bugetul de stat erau de aproximativ sase miliarde de lei, din care doar doua reprezentau datoria de baza, iar restul penalitati si majorari de intirziere. Noi am facut tot posibilul sa achitam datoria. Am schimbat niste valuta pe care o aveam in cont, pentru ca am considerat ca asemenea ocazie nu se iveste in orice moment", explica directorul general al UPSS, Mircea Calin.
Platind pe 31 octombrie datoria la stat, UPSS nu mai are ce compensa cu statul, cu toate ca pina la acea data furnizase Ministerului de Interne pompe, motopompe si electropompe in valoare de patru miliarde de lei. Compensarea cu datoriile curente este cu totul imposibila in luna decembrie, atunci cind Cabinetul Nastase suspenda aplicarea Ordonantei 95. De atunci si pina astazi, UPSS asteapta un prilej de a-si recupera banii, o parte prin compensarea datoriilor curente catre bugetul de stat, iar cealalta parte prin achitarea de catre Ministerul de Interne cu lichiditati. "Ministerul de Interne a primit marfa si trebuie sa o plateasca. Nu trebuie altceva decit sa o cuprinda in bugetul pe acest an. In acelasi timp, Ministerul de Finante trebuie sa puna in functiune rotitele pentru plati si decontari. Noi am fost decapitalizati in momentul furnizarii marfii, pentru ca am platit fara sa mai incasam nimic. Din acest motiv nu avem bani pentru platile curente la bugetul statului, pentru plata salariilor si a furnizorilor de materii prime", sustine Mircea Calin. Pentru marfa furnizata Ministerului de Interne, UPSS a ramas cu o datorie de circa 3 miliarde de lei la furnizorii de materie prima.
Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, Gheorghe Maga, sustine ca problema poate fi rezolvata doar abia in momentul in care Ordonanta 95, suspendata in decembrie, va fi discutata in Parlament. "UPSS are si ea datorii curente catre bugetul de stat, iar noi vom tine cont de acest lucru. Cauza care a generat intirzierea platii datoriilor este una obiectiva si are la origine tot bugetul de stat. Noi vom putea anula majorarile de intirziere calculate pentru aceasta firma. Oricum, noi vom prezenta in detaliu problema Ministerului de Finante", a afirmat Gheorghe Maga. Pina la discutarea Ordonantei 95 in Parlament si pina la rezolvarea problemei, UPSS ramine cu banii blocati si cu activitatea ingreunata. (Cristian LUPASCU)

Comentarii