Se ietineste bautura

vineri, 28 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Se ietineste bautura

Bauturile alcoolice se vor ieftini cu pina la 10%, ca urmare a eliminarii accizelor la bauturile spirtoase. Guvernul a adoptat, saptamina trecuta, un act normativ care prevede eliminarea accizelor la bauturile spirtoase si incasarea lor o singura data la alcoolul etilic, folosit ca materie prima. In aceste conditii, acciza va fi platita doar de catre producator, nu si de imbuteliator. Acciza pentru alcoolul etilic si pentru bauturile spirtoase din import va avea aceeasi valoare de 65 de euro/hl alcool pur. Pina in acest moment, producatorii de alcool plateau o acciza de 65 euor/hl, iar cei care imbuteliau alcoolului plateau o diferenta de 20 euro/hl, ceea ce facea ca acciza totala sa fie de 85 euro.
Producatorii de alcool din Botosani considera ca masura Executivului va scadea presiunea fiscala, fapt care ar trebui sa conduca la o diminuare a pretului la bauturile alcoolice. Pe piata, cred ei, nu va fi resimtita reducerea accizelor, doarece piata bauturilor alcoolice se afla in economia subterana, iar pretul nu este influentat de accize. Mihai Tibuleac, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Vinalcool, care este in acelasi timp si membru al Patronatului producatorilor de alcool- Garant, sustine ca prevederile noului act normativ nu vor reduce evaziunea fiscala si nu vor rezolva problemele vechi ale producatorilor de alcool. "In afara de faptul ca conduce la o oarecare reducere a presiunii fiscale, ordonanta este deosebit de proasta. Ea nu aduce nimic nou pentru rezolvarea problemelor din acest sector. Se merge pe linia restrictiilor si a constringerilor, sanctiuni care, cu cit sint mai mari, cu atit sint mai putin respectate. Cred ca problema are o solutie mult mai simpla si mai eficienta, si anume aceea a eliminarii totale a accizelor in sfera productiei si incasarea acestei taxe de consumatie la locul si momentul consumului", sustine Mihai Tibuleac.
Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, Gheorghe Maga recunoaste ca preturile de pe piata sint artificiale si, din cauza evaziunii fiscale, se situeaza sub nivelul pretului de productie. Maga spune ca, in foarte multe cazuri, producatorii de alcool vind produsele la un pret normal doar pe facturi, insa acorda reduceri substantiale clientilor proprii. Seful Finantelor crede ca evaziunea fiscala in aceste sector de activitate este posibila si din cauza unor imperfectiuni ale legii. El agreaza ideea circulatiei libere a alcoolului si aplicarea accizei direct la consumator, insa spune ca pentru a putea supraveghea activitatea tuturor firmelor care vind alcool cu amanuntul ar fi nevoie de o armata de oameni. "In Romania sint peste un milion de buticuri care vind bauturi alcoolice. Pentru a le verifica avem nevoie de inca cel putin 50.000 de salariati", afirma Gheorghe Maga. In acest moment, in judetul Botosani exista sapte producatori de alcool autorizati de Ministerul Finantelor Publice, in conditiile in care in intreaga tara exista doar 63 de asfel de firme. (Cristian LUPASCU)

Comentarii