Sefii de la Finante, siliti sa faca planul

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Sefii de la Finante, siliti sa faca planul

Sefii locali ai Finantelor si functionarii din subordinea acestora vor lucra cu sabia deasupra capului. Ei au fost avertizati de primul ministru Adrian Nastase ca, in cazul in care nu vor indeplini programul de colectare a fondurilor la bugetul de stat, vor fi schimbati din functii. Gheorghe Maga (foto), seful Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, considera ca deocamdata nu sint motive care ar putea determina o schimbare, atita timp cit institutia sa, per ansamblu, a realizat programul de incasare la buget. "Ritmul incasarii este multumitor. Nu exludem posibilitatea de a spori incasarile. Este adevarat ca se poate face si mai mult, dar economia judetului si puterea firmelor botosanen este asa cum este", a declarat Gheorghe Maga.
Potrivit datelor Directiei generale a Finantelor Publice, firmele botosanene au platit de la inceputul acestui an catre bugetul de stat 570 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta o medie a incasarilor lunare de 60-70 miliarde. Cea mai mare parte din aceasta suma a fost incasata prin plata de catre agentii economici a datoriilor curente fata de stat, insa pentru a-si realiza planul reprezentantii Finantelor au apelat si la metode de constringere. De la inceputul anului au fost declansate proceduri de executare silita a peste 600 de firme, reusindu-se astfel recuprarea unor sume de peste 100 de miliarde lei. De asemenea, au blocate peste 120 de conturi bancare, lucru care a permis atragerea la buget a peste patru miliarde de lei. "cei mai multi dintre agentii economici lucreaza cu numerar si nu mai trec banii prin conturi bancare, tocmai din acest motiv", a declarat seful Serviciului colectarea veniturilor din Directia Generala a Finantelor Botosani, Vasile Stefan.
Firmele botosanene au la aceasta data datorii fata de bugetul central de aproape 1.000 de miliarde de lei. Firmele cu cele mai mari datorii la bugetul de stat sint firmele ai caror actionari sint autoritatile locale sau judetene. In topul datornicilor conduc Termica, RAJ Apa sau Drumuri si Poduri, unitati cu datorii de zeci miliarde de lei, care nu au platit impozit pe salarii de foarte multi ani. "La impozitul pe salarii nu ar trebui sa aiba nimeni nici o datorie, pentru ca este stopaj la sursa. Banii sint retinuti angajatilor si ar trebui virati la bugetul de stat, insa sint folositi in alte scopuri. S-ar putea spune ca este vorba de deturnare de fonduri", mai spune Vasile Stefan. Directorul Finantelor Publice botosanene crede ca nu se poate recurge la masuri de executare silita a acestor firme, atita timp cit ele primesc subventii de la bugetul de stat si presteaza serviciii de utilitate publica. (Cristian LUPASCU)

Comentarii