Actorilor braileni le-a ajuns cutitul la os

luni, 14 decembrie 1998, 00:00
2 MIN
 Actorilor braileni le-a ajuns cutitul la os

Vineri, toti salariatii Teatrului "Maria Filotti" au fost prezenti la conferinta de presa organizata de Sindicatul Oamenilor de Scena", al carui lider este Badiu Toea – Muresan. Acesta a prezentat mai multe probleme care preocupa membrii sindicatului: neaplicarea Legii 154, demisia tuturor factorilor responsabili de aceasta, o expunere de motive catre SRI, institutie considerata responsabila de indobitocirea poporului roman si sesizarea organelor in drept pentru eliberarea martirului Ilie Ilascu(!).
Exprimindu-si propriul punct de vedere, actorii au subliniat neajunsurile pe care le intimpina din cauza salariilor derizorii. Un actor categorie maxima primeste un salariu de aproape un milion, iar un incepator doar 600.000 lei, bani din care trebuie sa traiasca si sa-si cumpere lucruri absolut necesare pentru scena. "Legea nu trebuie aplicata facultativ, exista lucruri pe care trebuie sa le respectam. La premierele noastre dam invitatii de protocol, dar nu vin cei vizati si nu-si trimit nici macar soferul. Sala ramine goala. Este tragic. Noi nu vrem decit un trai demn. Sintem 11.000 de salariati in tot sistemul. Oare este atit de greu?" – a spus Bujor Macrin, actor de marca al teatrului, care de mai bine de 20 de ani joaca pentru braileni.
Totul se invirteste de fapt in jurul banilor. Legile prevad ca Ordonatorul de credite este Consiliul local, insa conducerea teatrului nu poate aplica Legea 154 fara metodologie. Ascendenta asupra teatrului si-o asuma si Inspectoratul pentru cultura, consilierul sef Gheorghe Vasile, considerind ca institutia sa trebuie sa supervizeze activitatea teatrului, chiar daca nu da bani, intrucit este reprezentantul Ministerului Culturii in teritoriu. Aceste dispute, au stirnit mirarea actorului George Toropoc: "Eu inca nu stiu de cine apartine aceasta institutie. Problema cu banii se invirte in jurul cozii, iar din cind in cind ne mai loveste. Eu, Inspectoratul de Cultura nu-l recunosc, pentru ca pina acum nu ne-a ajutat cu nimic. Ministerul Culturii, Primaria, Inspectoratul pentru Cultura nu sesizeaza ca se intimpla ceva in teatru. Unde este metodologia de aplicare a Legii 154?"
Nici cunoscutul George Sofrag nu a ramas tacut la aceasta intrunire, el atragind atentia asupra unui pericol ce planeaza nu numai asupra teatrului, ci asupra intregii societati romanesti: "Din cauza saraciei romanii au inceput sa spuna ca era mai bine inainte de ’89,"
Desi la conferinta au fost asteptati peste 30 de factori responsabili din administratie si cultura, nu au raspuns invitatiei decit vicepresedintele Consiliului Judetean, Adrian Ritzinger, deputatul PD Horia Vasioiu si consilierul sef, Gheorghe Vasile.
Vicepresedintele CJ, Adrian Ritzinger a precizat ca va face tot ce-i va sta in putinta pentru ca problemele salariatilor teatrului sa fie discutate in Consiliul judetean si sa se gaseasca un mod de rezolvare, iar deputatul PD, Horia Vasioiu i-a asigurat pe cei prezenti ca "metodologia de aplicare a Legii 154 se afla la Guvern si in cel mult 3 zile ea va ajunge in teritoriu, astfel incit sa beneficieze si brailenii de aplicarea ei". (Cristina DOSULEANU)

Comentarii