La Scoala 22, a fost demarat proiectul "Eurointer 1 – 2000"

luni, 24 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 La Scoala 22, a fost demarat proiectul "Eurointer 1 – 2000"

"Eurointer 1 – 2000" este un proiect european de integrare culturala, la care participa cinci tari, Scoala nr.22 fiind cuprinsa in proiect din partea Romaniei, alaturi de alte patru unitati scolare brailene: Grupul Scolar "Grigore Moisil", Liceul teoretic "Panait Cerna", Scoala nr.9 si Scoala "Ion Luca Caragiale". In cadrul proiectului sint cuprinse mai multe activitati, prima dintre ele fiind spectacolul "Vin Floriile cu soare si soarele cu Florii", care sarbatoreste toti elevii ce poarta nume de flori, si expozitia cu caracter etnografic, care reprezinta modelul cultural al romanilor. Semnificatia Floriilor a fost prezentata de invatatoarea Smeu Marinela, dupa care directorul unitatii, Mariana Pescarasu, a explicat obiectivele proiectului european demarat: apropierea comunitatii romanesti de celelalte minoritati existente, cunosterea istoriei locale a romanilor si a minoritatilor, o mai buna apropiere intre romani si celelalte etnii: greci, evrei, armeni, rromi, lipoveni. Finalul "Eurointer 1 – 2000" va avea loc pe 13 mai, spectacol la care vor participa toate cele cinci scoli din Braila.
Prezent la deschiderea manifestarii, inspectorul de specialitate Octavian Osanu a explicat elevilor prezenti in sala ca procesul de integrare trebuie sa porneasca de la nivelul comunitatilor locale, pentru a se ajunge la o Europa unita. "Trebui sa cunoastem modelele culturale ale etniilor de linga noi si sa le respectam. Aceasta actiune, la nivel european se sintetizeaza in citeva cuvinte. Raportul dintre imaginea pe care o am fata de mine si imaginea fata de celalalt. De multe ori avem o parere prea buna despre noi, iar celalalt, daca nu este ca noi, nu este bun."
Dupa deschiderea oficiala s-a vizitat expozitia cu multe articole valoroase aduse de elevii si profesorii scolii, printre care icoane vechi de peste o suta sau doua de ani, camasi barbatesti, prosoape, obiecte de uz casnic si chiar o flinta din 1800, toate realizind o imagine completa a modelului cultural romanesc din aceasta parte a tarii. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii