Nemtii vor sa construiasca podul peste Dunare

vineri, 18 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Nemtii vor sa construiasca podul peste Dunare

Reprezentantii Administratiei locale Braila, Galati, Tulcea si invitatii acestora, reuniti, ieri, in Sala Ronda a Prefecturii pentru a stabili trecerea podului peste Dunare de la faza de proiect la cea de realizare concreta, au hotarit ca primul pas in acest sens necesita constituirea unui consortiu local in care sa fie cooptate autoritatile locale alaturi de firme de constructii si banci. Astfel, pe 14 ianuarie anul viitor, va avea loc alta intilnire, tot la Braila, cind se va intocmi statutul juridic al acestei asociatii locale, dupa redactarea, in prealabil, de catre specialistii fiecarui judet implicat, a unor variante de statut. La intilnirea de la Prefectura au participat presedintele Consiliilor Judetene Galati si Tulcea, Razvan Angheluta, respectiv Florian Hritcu, directorul executiv al Forumului "Romania la Rascruce", Dan Ciceu, reprezentantul a doua corporatii din Germania, "A.K" si "Hermes", Gratian Sirbovan, originar chiar din Braila si plecat de peste 25 de ani din tara.
Discutiile au fost mediate de presedintele CJ, Aurel Simionescu, prefectul Constantin Bran si vicepresedintele CJ, Adrian Ritzinger, la masa rotunda fiind prezenti si delegati ai bancilor si firmelor de constructii locale.
Directorul Forumului "Romania la Rascruce", Dan Ciceu, a subliniat importanta nationala si internationala a podului peste Dunare in contextul in care U.E. isi va da acordul pentru trasarea coridorului ll, care va face legatura intre portul Gdansk, din Polonia, si Constanta, la Marea Neagra. In ceea ce priveste alcatuirea consortiului local, Dan Ciceu a spus ca astfel de asociatii functioneaza deja in Romania dind ca exemple "Agentia de Dezvoltare Timis", sprijinita de Landul Bavaria, "Consortiu de dezvoltare Valea Prahovei".
"Forumul nostru mai sustine un alt proiect, cel al conductei de legatura Constanta-Trieste, motiv pentru care am discutat cu mai multi specialisti americani. Acestia au aratat mare interes de a intra in contact cu diverse entitati juridice pentru a veni cu bani, in cazul in care proiectele li se par fezabile. Asa ca, orice potential investitor cu care ne vom intilni, noi il vom trimite aici", a afirmat Dan Ciceu.
Cea mai interesanta pozitie a avut-o reprezentantul firmelor germane "A.K" si "Hermes", Gratian Sirbovan, care a comunicat asistentei acordul a patru banci germane, printre care si "Deutche Bank", de a finanta proiectul. Sirbovan a spus ca, in conditiile in care administratiile locale ale celor trei judete se vor uni intr-un consortiu financiar si vor avea un statut bine intocmit, firmele germane sint dispuse sa-si asume finantarea integrala a prioectului.
"Este un proiect important prin care se pot crea locuri de munca si bani. De aceea, trebuie sa actionati repede, sa puneti bazele firmei sau consortiului care sa preia creditul. Bancile si firmele de care am vorbit au banii necesari dar va trebui implicat si statul roman, macar printr-un acord moral. Trebuie sa va ginditi si cum vor fi acoperite cheltuielile podului. Ca o solutie ar fi transformarea consortiului in societate pe actiuni care apoi sa fie preluate in parte de finantatori", a fost de parere Gratian Sirbovan. (Camelia RADU)

Comentarii