Personalul nedidactic a iesit la rampa

miercuri, 15 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Personalul nedidactic a iesit la rampa

Ieri, in jurul orei 11, in fata Inspectoratului Scolar s-au adunat aproximativ 100 de reprezentanti ai personalului nedidactic, membri ai Federatiei "Spiru Haret", actiune care s-a desfasurat concomitent in17 judete si doua sectoare din Bucuresti. Oamenii erau nemultumiti, in primul rind, de faptul ca Ordonanta nr. 8/2000, prin care se majoreaza salariile personalului didactic si didactic auxiliar, nu face nici o referire la personalul nedidactic, cu exceptia unei note din subsolul paginii, care mentioneaza ca anumite unitati scolare pot sa treaca personalul nedidactic in categoria personalului didactic auxiliar in anumite conditii.
Ajunsi in fata ISJ, protestatarii au fost invitati in sala de sedinte, sa discute cu inspectorii adjuncti, prof. Carmen Pirlog si prof. Mircea Spiridon si contabilul sef, Virginia Molnar. Acestia au incercat sa le explice de ce aceasta categorie de personal a ramas in afara majorarilor salariale de care beneficiaza personalul didactic si cum se gindesc sa repare cit de cit aceasta nedreptate. "Regretam foarte mult ca cererile initiale ale sindicatului au capatat o alta forma. Este evident ca nu ne multumeste faptul ca o parte dintre oamenii scolii nu au primit nici un fel de majorare, dar eu sint optimist. Sint niste semnale ca se poate misca ceva la nivelul ministerului ca si doleantele dumneavoastra sa fie indeplinite", a spus inspectorul general adjunct Mircea Spiridon. Profesorul Marian Florescu a spus ca la nivelul secretarului de stat din MEN, Mircea Fronescu, exista promisiunea unei ameliorari salariale, dar aceasta nu se poate duce la indeplinire decit printr-o sustinuta activitate sindicala.
In unele scoli, rationalizarile s-au facut dupa spaga data
Satui de vorbe goale, care nu le aduc nici un ban in buzunar sau locul de munca inapoi, oamenii reprosau reprezentantilor ISJ si ai sindicatului ca ii ignora. "Legea a fost facuta in doua feluri: unul trece pe dedesubt si unul pe deasupra. Atunci cind a fost greva, noi am fost alaturi de profesori, dar acum ei nu sint alaturi de noi", a spus una din persoanele prezente in sala. Cu multa amaraciune reprezentantii personalului nedidactic au mai spus ca nimeni nu se intereseaza de soarta lor, ca nu au fost anuntati de pichetarea Inspectoratului, si ca directorii nu i-au ajutat sa redacteze contestatiile atunci cind era cazul, spunind ca nu stiu.
Mai mult, in rationalizarile care au fost facute de multe ori s-a tinut cont de spaga. "La liceul economic a ramas cineva cu jumatate de norma dupa restructurare si a facut contestatie. Mi s-au luat mie patru ore, care sotul meu are 557.000 de lei salariu, am doi copii si eu ce salariu aveam. Sint paznic. Stau toata noaptea cu ochii bolovaniti si cu frica in sin. Am greutati si nu s-a tinut cont de asta. S-a tinut cont de el ca are avere, ca are situatie. Sotia dinsului este profesoara si bineinteles are vila in oras, un singur copil, pamint la tara si cite si mai cite", a spus o protestatara cu lacrimi in glas.
Pentru a linisti spiritele, profesorul Marian Florescu le-a spus celor prezenti ca toate contestatiile, toate nemultumirile si situatiile cind cred ca au fost nedreptatiti si s-au facut abuzuri sa fie comunicate sindicatului si se va incerca rezolvarea situatiei. Replica celor din sala nu a intirziat sa apara. "Ne este frica sa contestam ceva pentru ca ne-au amenintat directorii ca daca se duce cineva la Inspectorat, «zboara»". Liderul sindical Marian Florescu a fost de acord cu faptul ca acolo unde a existat bunavointa din partea liderului din scoala si din partea directorului situatiile s-au rezolvat, insa a spus ca oricine va cauta o mina de ajutor la sindicat va fi ajutat.
Intilnirea nu s-a finalizat cu ceva concret pentru personalul nedidactic. Ei au primit doar sfaturi si promisiunea ca in viitor salariile nedidacticului ar putea sa creasca cu 20%. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii