PSD baga-n faliment IMB

marți, 04 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 PSD baga-n faliment IMB

Reamintim ca, in urma cu doua zile, Cristian Candet, directorul ADS, a declarat intr-o conferinta de presa ca s-a incheiat un contract de arenda, pe o durata de 20 de ani, cu firma "TCE Trei Brazi" Piatra Neamt, al carei actionar majoritar este Tarita. Cum s-a ajuns la aceasta solutie, daca si cind s-a facut o licitatie, care au fost firmele participante, nu s-a suflat o vorba in conferinta de presa. Mai mult decit atit, cu o seninatate greu de catalogat, ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, a declarat: "Datoriile IMB, de aproximativ 587 miliarde de lei, nu au facut obiectul contractului de arenda cu «Trei Brazi», modul de achitare a acestora revenind justitiei, pentru ca IMB este in reorganizare judiciara."
Ca si cum ar avea prea multi, statul renunta la circa 400 miliarde de lei
Practic, pe ocolite, ministrul social democrat a dat unda verde intrarii in procedura de faliment a IMB si, in somaj, a salariatilor societatii. Pe intelesul tuturor, fara pamint, SC IMB nu are cum sa respecte prevederile Planului de reorganizare, aprobat de Adunarea creditorilor, cu privire la plata esalonata a datoriilor in termen de 4 ani, astfel incit, in baza art.73 alin (1) din Legea nr. 64, administratorul judiciar, in cazul de fata firma "Sierra Quadrant" sau oricare dintre creditori, poate cere in scris judecatorului sindic sa dispuna inceperea procedurii falimentului. Asta inseamna, in esenta, transformarea firmei "Sierra Quadrant", din administrator, in lichidator, vinzarea activelor pe un pret de nimic, inchiderea portilor si toata lumea acasa. In acest context, trebuie subliniat ca, din vinzarea activelor, se pot obtine cel mult 200 miliarde de lei, in vreme ce, la 31 decembrie 2000, datoriile IMB catre banci, bugetul public al statului si local, bugetul obligatiilor sociale, furnizori si alti creditori persoane juridice si fizice au fost estimate la 587,904 miliarde lei. Mai mult decit atit, peste 60% din aceasta suma o reprezinta obligatiile la bugetul de stat.
Culmea, Planul de reorganizare, si in prima forma, si in forma imbunatatita, cind managementul IMB a fost incredintat firmei "Reen", ambele aprobate de Adunarea Creditorilor si judecatorul sindic, au fost propuse si sustinute de Ministerul Agriculturii, in calitate de actionar majoritar la SC IMB SA. Respectindu-se Legea 64, Planul de reorganizare imbunatatit si contractul de management cu firma "Reen" au intrat in vigoare abia la sfirsitul lunii iulie, dupa ce judecatorul sindic a dispus, in acest sens, prin incheiere de sedinta. Dupa numai o luna de zile, ministrul Agriculturii arunca la cos SC IMB si anunta incheierea unui contract de arenda cu SC "TCE Trei Brazi" Neamt. Pe linga faptul ca acest contract nu are la baza o licitatie, ci doar niste scrisori de intentie depuse la sediul ADS pe data de 14 august, tranzactia este ilegala, pentru simplul motiv ca scoaterea terenului din capitalul social al IMB se afla in litigiu. "Pamintul a fost scos din capitalul social al IMB SA si exista o inregistrare in acest sens la Registrul Comertului. SIF, ca actionar, si o parte din creditori au contestat, insa, scoaterea terenului din capitalul social. Contestatia a fost depusa in termen legal si urmeaza sa se judece in instanta" – ne-a declarat in acest sens Gheorghe Voicu, directorul Directiei Agricole. Asadar, ADS a arendat fara licitatie, pe o perioada de 20 de ani, un teren aflat in litigiu. Si toate acestea, sub obladuirea ministrului Agriculturii, care se pare ca a uitat de declaratiile sforaitoare, cum ca toate licitatiile organizate de minister vor fi publice, cu strigare, in conditii de maxima transparenta, ca sa nu mai existe suspiciuni.
Praf in ochii opiniei publice
"Important este ca pamintul sa nu ramina nelucrat", a fost singura justificare a ministrului Sirbu. "Firma (lui Tarita – n.n) a elaborat un program de investitii foarte amplu, in care partea contractanta este o firma germana. Investitiile se vor cifra la 18 milioane de dolari in utilaje, pina in 2002" – a declarat si Cristian Candet, directorul ADS.
"Am arat si discuit 35.000 ha, iar 7000 to saminta griu in valoare de 50 de miliarde, 2000 to saminta de orzoaica in valoare de 14 miliarde si 1400 to de orzoica in valoare de 10 miliarde sint pregatite pentru a fi insamintate, toate acestea fiind verificate la fata locului de comisia Ministerului Agriculturii, care s-a deplasat astazi, la Braila" – ne-a declarat, ieri, Fernando Enciu, patronul firmei "Reen". Asadar, pamintul nu va ramine nelucrat.
In al doilea rind, despre investitiile in curs de derulare la IMB, secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, a primit o ampla informare pe data de 3 septembrie, din partea renumitei firme "Glencore International". "Potrivit strategiei elaborate de «Reen Import Export» SRL, cuprinsa in planul de afaceri aferent anului agricol 2001-2002, pe care acesta ni l-a prezentat, se are in vedere mobilizarea de fonduri pentru sustinerea productiei agricole, in valoare de 14,3 mil. USD, si pentru investitii (tractoare, combine si echipamente), in valoare de 2,7 mil USD. Din aceste fonduri, circa 6,3 mil. USD vor fi puse la dispozitie de «Glencore International» AG. Asadar, exista un capital de lucru si investitii de circa 17 mil. USD, care sa sustina noul an agricol, din care, pina la aceasta data, s-au executat deja lucrari agricole si sint constituite stocuri de materiale de circa 4 mil. USD" – se arata in adresa trimisa Secretariatului General al Guvernului. Deci, exista si bani, exista si un investitor strain.
Mai mult decit atit, pina la sfirsitul anului, potrivit contractul de management si Planului de reorganizare, firma "Reen" s-a obligat sa achite catre creditori 30 de miliarde. Daca, pina la 31 decembrie, "Reen" nu achita acesti bani, atunci, intr-adevar, este firesc ca Ministerul Agriculturii sa ia masuri. Pina atunci, insa, ce se intimpla in aceste zile seamana cu un grav abuz de putere, in favoarea clientelei politice. Caraghios este ca autoritatile locale care fac parte din structurile puterii, intr-un judet de unde PDSR-ul a obtinut multe voturi in alegeri, s-au trezit cu aceasta decizie pe nepusa masa, fara nici macar o runda de consultari. "Deocamdata, eu nu am vazut nici un contract, iar pina nu-l vad, nu pot sa ma pronunt" – au fost singurele vorbe smulse din gura prefectului de Braila, Viorel Popescu.
"Daca pamintul a fost arendat unei firme private, IMB SA ar intra automat in lichidare si toata lumea ar avea de suferit. Totusi, Ministerul Agriculturii a facut un plan de redresare al acestei unitati si nu cred ca se va dezice de el. Daca terenul s-a dat in folosinta altei societati, prin decizia conducerii ministerului, atunci nu putem comenta, trebuie sa ne supunem acestei decizii" – ne-a declarat timid si Gheorghe Voicu directorul Directiei Agricole. Cu alte cuvinte, mai marii pedeseristi locali au fost luati de prosti. Cu o exceptie, insa. Este vorba de deputatul George Dragu, care, in mod sigur, se afla "in carti", dupa ce, luni, l-a insotit la sediul IMB pe colegul de Camera si partid, Culita Tarita. Vom reveni. (Monica PARASCHIV, Florentin COMAN)

Comentarii