Recensamintul a inceput cu dreptul la Braila

miercuri, 20 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Recensamintul a inceput cu dreptul la Braila

Dupa cum v-am informat, luni, 18 martie, a inceput actiunea propriu-zisa de recensamint al persoanelor si locuintelor, ce urmeaza a fi finalizata pe 27 martie. In prima zi a actiunii, activitatea recenzorilor din judet s-a desfasurat in conditii bune, fara inregistrarea unor probleme deosebite. Luni, incepind ora 8.00, membrii Comisiei Judetene pentru Recensamint si-au inceput deplasarile in comunele din judet, pentru a verifica daca actiunea a debutat in conditii bune, in toate localitatile. "Pina la ora 10.00, am realizat informarea operativa, iar la ora 10.30, am transmis la Comisia Centrala faptul ca recensamintul a inceput fara probleme la nivelul judetului. S-a verificat daca toti recenzorii au documentele, mapele, legitimatiile si ecusoanele repective. De asemenea, membrii Comisiei Judetene au verificat prin sondaj, chiar din cursul zilei de 18 martie, daca inregistrarile facute de recenzori sint corecte, s-au mai verificat sectiile de recensamint si daca recenzorii-sefi si responsabilii de circumscriptii urmaresc derularea actiunii", ne-a declarat ieri secretarul general al judetului, care este si vicepresedintele Comisiei Judetene de Recensamint, Nicu Filote. Acesta a mai precizat ca, in urma deplasarilor in teritoriu din ultimele zile, s-a constatat ca autoritatile locale au facut publicitate actiunii de recensamint, fiind lipite afise pe aceasta tema la sediile primariilor, la scoli, la posta, filiale CEC sau banci.
"Recenzorii care ramin sistematic in urma vor fi inlocuiti"
"In prima zi a recensamintului, conform ultimelor raportari, facute la ora 21.00, s-au recenzat, la nivel de judet, 11,8% din locuinte si 11,7% dintre persoane. La nivel de municipiu, procentele au fost mai mici, respectiv 9,9% din locuinte si 9,6% din persoane. Pentru a se intra intr-un mod de recenzare ritmic, s-a stabilit ca, in fiecare zi, sa se realizeze un procent de 10% din totalul locuintelor si persoanelor. In prima zi a recensamintului, am stabilit doar procentele din acea zi, dar, din data de 19, se urmaresc atit procentajele curente, cit si cele cumulative, de la inceputul recensamintului, pina la ziua respectiva. Daca vom constata ca, pe un anumit sector, recensamintul a ramas in urma, vom repartiza un recenzor de rezerva. Daca un recenzor ramine in mod sistematic in urma, acesta va fi inlocuit, dat fiind ca trebuie terminata actiunea pina pe data de 27 martie", ne-a mai informat Nicu Filote.
Acesta a mai precizat ca recenzorii raporteaza zilnic, intre orele 18.00-21.00, ce au facut pe parcursul acelei zile, iar Comisia Judeteana centralizeaza aceste date si le raporteaza la Comisia Centrala, tot zilnic, raportul fiecarui judet fiind insotit de o nota privind principalele probleme aparute in ziua respectiva si masurile luate pentru rezolvarea acestora. Potrivit sursei citate, in prima zi a recensamintului din judet, nu au aparut cazuri in care recenzorii sa nu fie primiti in locuintele cetatenilor sau sa intimpine refuzuri de a li se raspunde la intrebari.
De joi, Comisia Judeteana de Recensamint se va reuni in fiecare zi, in plen, pentru a analiza stadiul recensamintului si a stabili masurile necesare pentru finalizarea sa la timp. Secretarul general Nicu Filote spera ca, macar in unele localitati ale judetului, recensamintul sa se finalizeze mai devreme de 27 martie. Acesta a mai spus ca au fost date instructiuni clare tuturor primarilor sa colaboreze, in aceste zile, cu politistii din fiecare localitate si chiar cu gardienii publici, pentru prevenirea oricaror neplaceri. "Oricum, in viziunea mea, aceasta actiune nu trebuie sa fie in forta, ci una de convingere. De aceea, nici nu mergem pe ideea aplicarii de amenzi. Evident, daca vor exista cazuri in care se va impune acest lucru, vom ajunge si la asa ceva. De altfel, de la Comisia Centrala pentru Recensamint, ni s-au repartizat si membri ai unor alte etnii, care sa ajute la realizarea recensamintului in aceste comunitati. In judet la noi, avem doua localitati, Viziru si Sutu, unde exista comunitati importante de rromi, dar, deocamdata, nu s-au inregistrat probleme la recenzarea lor si de acest lucru m-am convins personal, in deplasarea pe care am facut-o la Viziru", a declarat Filote. Acesta a mai precizat ca au fost virati banii necesari recensamintului, in conturile localitatilor din judet.
In ciuda importantei extreme acordate acestei actiuni, la nivelul judetului Braila nu a fost stabilit un numar de telefon la care sa poata suna cetatenii care doresc sa-si clarifice unele nelamuriri legate de recensamint. (Mihaela DAN)

Comentarii