Ce se ascunde in spatele demisiei viceprimarului PDL

marți, 11 ianuarie 2011, 00:04
4 MIN
 Ce se ascunde in spatele demisiei viceprimarului PDL
Gabriel Grigore (in dreapta) a fost promovat mereu de senatorul Dumitru Oprea, al carui protejat este. E acum demisia sa rezultatul unui aranjament al sefilor sai din partid?

Surpriza in lumea politica: democrat-liberalul Gabriel Grigore a demisionat ieri din functia de viceprimar al Iasului. El a anuntat ca a prezentat demisia si din Consiliul Local, urmind sa ramina doar cu functiile din cadrul partidului. Decizia lui Grigore i-a luat prin suprindere si pe colegii din Primarie.

Liderii PDL au anuntat ca nu vor mai propune un nou viceprimar din partea partidului.

Nici liberalii nu par a fi interesati de post, astfel ca primarul Gheorghe Nichita poate incerca desemnarea unui al doilea viceprimar din partea PSD.

"Vreau sa devin un simplu cetatean"

Reprezentantul PDL nu a oferit prea multe explicatii cu privire la deciziile luate ieri. Mai mult, Grigore a omis intr-o prima faza sa anunte ca a depus o demisie inclusiv din functiile detinute in cadrul partidului. "Am depus si o astfel de demisie la partid, dar imi rezerv dreptul de a mai reflecta asupra ei", a explicat Grigore.

Fara nici o cale de intoarcere par a fi insa demisiile din functia de viceprimar si din calitatea de ales local. Demisiile au intrat in vigoare chiar de ieri. "Cei care trebuiau sa stie din partid au stiut de vineri. As dori sa nu se dea o conotatie politica acestei decizii. Ma gindesc de ceva timp la acest lucru. Mi-am prezentat demisia din motive personale. Am privit aceasta functie ca un lucru temporar. Vreau sa devin un simplu cetatean", a declarat Grigore. El a mai spus ca intentioneaza sa pastreze functia de secretar al organizatiei judetene a PDL.

Surse din cadrul PDL sustin insa ca Grigore ar fi avut mai multe discutii aprinse cu conducerea partidului, dupa ce la ultima vizita a ministrului Daniel Funeriu a criticat lucrarile realizate la Filarmonica. Fostul viceprimar a negat insa orice conflict cu persoane din conducerea partidului. Grigore a fost ales viceprimar al municipiului la sfirsitul lunii martie 2009. In acea perioada atit la nivel local, cit si la nivel national functiona o alianta intre PSD si PDL. Grigore a ramas in functie si dupa ce alianta de la nivel national nu a mai fost de actualitate. De atunci insa, viceprimarului i s-au retras atributiile de pina atunci si a primit noi atributii punctuale legate in special de activitatea CET.

"Opacitatea celor care conduc orasul nu a permis ca initiativele mele si ale colegilor mei sa fie puse in practica. Este un gest unilateral. Urmeaza alegeri in partid. Voi vedea daca voi candida", a precizat Grigore.

Doua nume de inlocuitori

Ciprian Paraschiv are de ales intre functia de sef al Directiei pentru Tineret si Sport a Judetului Iasi si cea de consilier local

Sefa PDL Iasi, senatorul Mihaela Popa, a salutat ieri decizia lui Grigore, atunci cind a fost intrebata despre acest gest de reporterul nostru. Ea a mentionat ca urmatorul pe lista electorala din 2008 a PDL de la Consiliul Local este Ciprian Paraschiv. El va trebui sa aleaga intre a deveni consilier local si functia actuala de sef al Directiei pentru Tineret si Sport a Judetului Iasi.

"Nu putem fi si la Guvernare, si in Opozitie. Grigore este un om politic tinar si, atita timp cit nu putea sa isi duca la capat proiectele, nu mai avea sens sa ramina acolo. I s-au luat toate pirghiile. Nu vom mai propune un viceprimar. Se poate spune ca am ajutat PSDLC ("Partidul Social Democrat Liberal Conservator", respectiv alianta PNL-PC, n.r.), sa guverneze si sa isi asume responsabilitatea pentru nerealizarile lor. Si asa ei guverneaza", a afirmat Popa.

Nici liberalii ieseni nu s-au aratat interesati de postul vacant de viceprimar. "Nu ne intereseaza. Vom vota viceprimarul care va fi propus. Responsabilitatea revine primarului", a spus deputatul liberal Relu Fenechiu.

"Este o decizie personala pe care nu imi permit sa o comentez", a declarat primarul Gheorghe Nichita

PDL are 12 mandate de consilier local, PSD are 11 mandate, iar PNL are patru mandate in Consiliul Local. Nici un partid nu detine majoritatea simpla necesara pentru numirea unui nou viceprimar. Astfel, viitorul viceprimar va fi ales obligatoriu cu voturile consilerilor din cel putin doua partide. Cum atit reprezentantii PDL, cit si cei ai PNL au anuntat ca nu vor propune candidati, este posibil ca viitorul viceprimar sa fie al PSD.
In trecut, pe lista posibililor inlocuitori ai lui Grigore, din partea PSD, se aflau Constantin Neculau si Vasile Munteanu, ambii fosti viceprimari.

"Este o decizie personala pe care nu imi permit sa o comentez. Prefera sa se intoarca la viata personala si la afaceri, unde beneficiaza si de mai multa liniste. Eu am incercat sa colaborez cu el, dar a avut o misiune politica. Si-a facut treaba pentru partid. Voi discuta cu liderii grupurilor de consilieri pentru a vedea ce se doreste. Deocamdata sint multe necunoscute atit la nivel national, cit si la nivel local", a afirmat primarul PSD Gheorghe Nichita.

Comentarii