Cirpeli de inalta clasa de Ziua Unirii

Subtitlu

joi, 24 ianuarie 2008, 02:27
6 MIN
 Cirpeli de inalta clasa de Ziua Unirii

De Ziua Unirii, oamenii politici si autoritatile centrale si-au adus aminte de Iasi. In centrul orasului se vor prinde astazi in aceeasi hora presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si numerosi alti politicieni. Acestia sint asteptati sa participe in Piata Unirii incepind cu ora 11.00 la manifestarile programate pentru a marca aniversarea Unirii Principatelor.

Pentru a nu se face de ris in fata numerosilor invitati, autoritatile locale s-au pregatit intens si s-au grabit chiar sa astupe gropile din centrul orasului. Totodata, pentru a asigura buna desfasurare a evenimentelor de astazi au fost mobilizati in jur de 200 de jandarmi din Iasi si Bacau.

Presedintele a venit de ieri

Presedintele Basescu a ajuns la Iasi inca de aseara. „Avionul a aterizat la 17.50. La Aeroport l-au intimpinat pe presedinte numeroase persoane, printre care prefectul Nicusor Paduraru si senatorul PD-L Dan Carlan. Era platforma plina", a precizat directorul Aeroportului, Mitica Rebegea.

Presedintele tarii va participa astazi la manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie. Seful statului, Mircea Geoana, presedintele PSD, dar si alti demnitari din Bucuresti sint asteptati la primul eveniment organizat cu ocazia Unirii Principatelor. La ora 10, in Sala Mare a Primariei va avea loc o dezbatere istorica. Vor discuta despre evenimentele de la 1859 Alexandru Zub, Mihai Stefan Ceausu, Dumitru Vitcu, Catalin Turliuc. Conferinta va dura aproximativ o ora, la 11.00 autoritatile locale si centrale fiind asteptate in Piata Unirii.

Dupa intonarea imnului de stat, in jurul orei 11.15 autoritatile vor rosti alocutiuni privind semnificatia Zilei Unirii Principatelor. Astfel, pe scena amplasata in fata Hotelului Traian vor sustine discursuri primarul Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, prefectul interimar, Nicusor Paduraru, presedintele Camerei Deputatilor, premierul Romaniei, iar in final va cuvinta presedintele Basescu.

In Piata Unirii se va mai organiza un serviciu religios, iar autoritatile locale si reprezentantii partidelor politice vor depune jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aproximativ 300 de militari vor defila, iar in jurul orei 12.00 in Piata Unirii iesenii se vor prinde in hora.

Baloane si cocarde pentru iesenii prinsi in hora

Iesenii vor putea participa tot in Piata Unirii la un concert de muzica populara. Spectacolul va fi sustinut de Nicolae Furdui Iancu, Laura Lavric si Elisabeta Turcu. In piata vor fi si buciumasi din Vrancea. Reprezentantii Primariei asteapta la Hora Unirii in jur de 15.000 de persoane. Pentru acestea au fost pregatite 3.000 de cocarde, 5.000 de baloane albastre, galbene si rosii, dar si 5.000 de portii de ceai. Dupa manifestarile din centrul orasului presedintele Basescu va pleca spre Focsani. In jurul orei 13.30,  autoritatile vor deschide oficial pentru public Muzeul Unirii.

Totodata, iesenii vor putea participa si la un concert organizat la Sala Sporturilor. Intrarea se va face pe baza invitatiilor distribuite gratuit. Pe scena vor urca Catalin Crisan, Mirabela Dauer si Anastasia Lazariuc. Spectacolul va incepe la ora 16.00. Apoi, intre orele 17 si 17.30 va fi organizat ritualul militar al retragerii cu torte. Un numar de 100 de militari vor merge din Piata Unirii si pina la Palatul Culturii cu torte, in acordurile fanfarei militare.

La ora 17.30 este pregatita o receptie in Sala Mare a Primariei. Aici se va semna protocolul de infratire dintre municipiu si capitala Republicii Moldova.

Manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie se vor termina cu un concert sustinut de trupele Simplu, Proconsul si Zdob si Zdub in fata Palatului Culturii. Concertul va debuta la ora 17.30 si se va incheia cu un foc de artificii pregatit pentru ora 19.30. Ziua Unirii va fi sarbatorita prin diverse manifestari si la Penitenciarul Iasi, dar si in comuna Ruginoasa unde se vor organiza spectacole, concursuri si vor fi sustinute prelegeri privind semnificatia zilei de 24 ianuarie.

Restrictii de circulatie toata ziua

Toata zona centrala a municipiului a fost pregatita pentru manifestarile de astazi. Angajatii Primariei au spalat strazi, au montat cosuri de gunoi, au vopsit banci, au instalat mesh-uri uriase. „Au fost puse si citeva mii de steaguri, in principal pe marile artere. S-a pus si un gard metalic pentru a proteja spatiul verde din Piata Unirii. Vremea a permis si realizarea marcajului rutier pe bulevardul Stefan cel Mare. In piata Unirii au fost puse mesh-uri tricolore sau cu stema de la 1859", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Pentru derularea manifestarilor de astazi de la Iasi, reprezentantii Guvernului au alocat in sedinta de ieri 100.000 de lei.

Centrul municipiului va deveni teritoriu interzis pentru soferi. Bulevardul Stefan cel Mare va fi inchis circulatiei auto inca de la primele ore ale diminetii. Interdictia va viza portiunea dintre strada Palat si strada I.C. Bratianu. In functie de evenimentele aflate in desfasurare, si restul bulevardului va fi inchis pina in Piata Unirii.

Restrictii vor fi si pe strada Arcu, in zona Pietei Unirii in special intre orele 10 si 12.30. In jurul orei 17 se va inchide si bulevardul A. Panu, in zona Palatului Culturii. Pentru a evita portiunile inchise circulatiei auto, soferii pot folosi strada Sfintul Lazar, bulevardul Independentei. Si transportul in comun va fi afectat de restrictiile de circulatie. Astfel, tramvaiele nu circula astazi pe portiunea cuprinsa intre Piata Unirii si Tirgu Cucu. „Nu stim deocamdata care va fi intervalul in care nu vor circula tramvaiele in aceasta zona. Oricum, vagoanele vor fi deviate pe alte rute iar calatorii vor avea la dispozitie si microbuze", a declarat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al regiei.

Tramvaiele de pe traseele 7 si 2 care fac legatura intre Canta si Baza 3 vor circula prin Podu Ros iar cele care deservesc traseele 1, 13 si 3 vor intoarce in Tirgu Cucu. Si traseul 6 va fi modificat, vagoanele fiind intoarse la Vointa. „Portiunea de traseu Tirgu Cucu – Gara va fi asigurata de 5-6 microbuze, in functie de solicitari. Daca va fi nevoie, numarul mijloacelor de transport va fi suplimentat", a adaugat Adrian Mihai.

Oficialii regiei au anuntat ca persoanele care vor sa ajunga la gara, dar trebuie sa schimbe doua mijloace de transport, respectiv un tramvai si un microbuz, pot folosi biletele achizitionate in primul mijloc de transport.

Muzeul Unirii va fi redeschis azi pentru public

Muzeul „Unirii" isi va redeschide astazi portile pentru public, dupa 11 ani de la inchidere. Desi anul trecut a fost inaugurata cladirea ca urmare a lucrarilor de consolidare si restaurare, institutia nu a fost deschisa si spre vizitare: „A mai fost nevoie de achizitionarea unor obiecte expozitionale si in acelasi timp trebuia regindita tematica la un nivel superior. Desi decizia era ca muzeul sa fie deschis abia anul viitor, noi am decis in septembrie sa grabim acest lucru. Am achizitionat intr-un timp record obiecte de epoca de la colectionari, printre care candelabre, portelanuri si diverse piese de mobilier. S-a muncit mult, a fost o munca de echipa, ne-au ajutat si profesori universitari, am urmarit pina la detaliu reconstituirea cit mai fidela a epocii", a precizat Lacramioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova". 

Pe linga obiectele muzeului, expozitia va cuprinde si unele obiecte din anii Unirii imprumutate de la alte institutii: caseta de bijuterii  a Elenei Cuza a fost adusa de la Muzeul din Bacau, uniforme de epoca au fost aduse de la Muzeului National, unele piese de mobilier – de la Muzeul Cotroceni.

La inaugurare, programata la ora 13.30, vor veni peste 200 de invitati. Directorul Complexului „Moldova" a mai precizat ca inaugurarea nu va fi una obisnuita, ci va avea si momente inedite. „Un actor il va interpreta pe Mihail Kogalniceanu, iar un altul pe domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza. Alti citiva actori vor incerca sa recreeze atmosfera Unirii", a mai spus Lacramioara Stratulat.

Muzeul Unirii a fost construit la inceputul sec. al XIX-lea, printre proprietarii lui numarindu-se si logofatul Stefan Catargiu sau spatarul Mihalache Cantacuzino-Pascanu, cel care a organizat prima intrunire in favoarea unirii Principatelor. Din 1859 pina in 1865 muzeul a fost resedinta domneasca a lui Alexandru Ioan Cuza.

Comentarii