Cit ne costa fotbalul: 10 milioane de dolari in cinci ani

marți, 23 mai 2006, 00:54
10 MIN
 Cit ne costa fotbalul:
10 milioane de dolari in cinci ani

Consilierii locali trebuie sa gindeasca, in trei zile, de 15 miliarde lei. Atit li se va cere sa voteze pentru sprijinirea clubului de fotbal Politehnica. Sedinta va fi convocata de primar, ca fiind extraordinara. „Sa discutam foarte repede despre club. As vrea ca in trei-patru zile sa ne intilnim pentru ca situatia de la club este dificila si au nevoie de bani“, si-a motivat demersul, ieri, primarul Gheorghe Nichita. Politehnica a fost in pericol sa nu fie inscrisa in sezonul urmator al Diviziei A, din cauza datoriilor acumulate. Situatia a fost rezolvata, pentru moment, insa clubul ramine intr-o situatie dificila. Reporterii „Ziarului de Iasi“ au intrat in posesia sumelor cheltuite, din 2002 si pina in prezent, pentru sustinerea echipei. Analiza „Ziarului de Iasi“ va pune accentul pe sumele investite la echipa, bani ce provin fie direct de la Primarie si Consiliul Judetean, fie de la regii si societati subordonate administratiei locale. Adica, fie direct din bani publici, fie indirect tot din banii iesenilor. Sec, din 2002 si pina in prezent, cifrele arata ca pentru echipa au fost cheltuite 150 miliarde lei. Exista insa investitii deja demarate sau la nivel de proiect care vor mai cheltui inca 150 miliarde lei din banii iesenilor. In total, suma inseamna mai bine de 10 milioane de dolari. Fara a incerca sa ofere un verdict, ci doar sa prezinte in premiera sumele, „Ziarul de Iasi“ propune cititorilor o dezbatere pe aceasta tema.
Stadionul a trecut in administrarea RAJAC in 2002
In anul 2002, stadionul aflat in proprietatea Consiliului Local a trecut in administrarea Regiei Apa-Canal. „Este o idee mai veche a noastra. Am pornit de la faptul ca o baza sportiva arata foarte bine atunci cind este ingrijita de oameni cu dragoste pentru sport. Apoi, intotdeauna, obiective de interes public fara surse de finantare au fost preluate in administrare de institutii puternice“, a spus Gheorghe Nichita pe 12 martie 2002. Atunci, Nichita era managerul RAJAC, iar declaratia a fost facuta dupa ce primise acceptul de preluare in administrare a arenei din Copou. Cunoscut ca un iubitor de fotbal, primarul nu a negat niciodata legaturile cu Poli. Ieri a explicat ca alta sursa de finantare importanta pentru Poli nu exista deocamdata. „Deocamdata, nu avem o alta formula, doar sa o desfiintam. Daca as avea in subordine Antibiotice, CUG-ul sau Ceramica, le-as cere si lor sa contribuie la club. Dar daca Iasul nu vrea, renuntam. Si eu as vrea sa nu mai dam bani. De aceea fac un apel catre oricine vrea sa preia clubul. Nu ma intereseaza ce culoare politica are, va fi sprijinit in totalitate daca vrea sa investeasca la club“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.
70 miliarde lei de la Primarie
Ce sume s-au investit la club din 2002 si pina acum? Multi dintre banii investiti la Politehnica au venit de la Primarie. In total, din bugetul local au fost virati direct la club peste 55 miliarde lei, pina in 2005, la care se vor adauga cel putin 15 miliarde lei pentru 2006. Primaria a inceput sa vireze bani la club inca din 2003, anul in care Nichita a devenit viceprimar si apoi primar interimar al Iasului. Atunci, echipa era in Divizia B si lupta pentru promovarea in prima liga. In 2003, clubul de fotbal a primit de la Primarie 8,3 miliarde lei. La nivelul anului 2003, suma alocata de municipalitate a reprezentat aproape jumatate din totalul veniturilor inregistrate la club. Procentul exact este de 48,75% si se regaseste in ultimul raport al Curtii de Conturi facut la Primarie. Un an mai tirziu, Politehnica a promovat in Divizia A si a primit fonduri suplimentare de la bugetul local. Astfel, conform aceluiasi raport al Curtii de Conturi, Primaria a virat in 2004 in jur de 17 miliarde lei, ceea ce a reprezentat peste 64% din totalul veniturilor inregistrate in anul respectiv de clubul din Dealul Copoului. Anul 2005 a reprezentat un an record in ceea ce priveste alocatia clubului din bugetul local. Concret, echipa a primit in jur de 30 miliarde lei de la Primarie. „Jumatate din bani au fost alocati pe fosta asociatie sportiva, iar jumatate pe noua societate pe actiuni. Societatea a inceput sa functioneze din martie 2005“, a precizat Cosmin Coman, reprezentantul CL in Consiliul de Administratie al SC „Politehnica“ SA. Cu cele 15 miliarde lei date ca aport de capital la societatea pe actiuni, CL a devenit actionar majoritar la club, detinind peste 95% din actiuni. Pentru anul in curs, Primaria a pregatit alte 15 miliarde lei, bani care, desi se regasesc in bugetul local, nu au putut fi inca virati la club. „S-a modificat cadrul legislativ si cautam solutii pentru acordarea sumei. Pina la sfirsitul anului cred ca suma va fi mai mare, pentru ca in cele 15 miliarde lei am prins doar finalul actualului sezon“, a precizat Nichita. Consilierii locali se vor intruni peste citeva zile in sedinta extraordinara pentru a discuta alocarea celor 15 miliarde lei la Poli.
Nocturna: 3,2 milioane euro cu tot cu TVA
Clubul de fotbal va beneficia si de o baza sportiva moderna, tot pe banii iesenilor. Nu mai putin de trei investitii majore au fost deja demarate sau sint pe cale sa inceapa la stadionul din Dealul Copoului. In total, peste 150 miliarde lei, cu tot cu TVA, urmeaza sa fie bagati in stadion si terenul de antrenament al clubului. „Suma poate parea mare, dar trebuie sa ne gindim ca timp de 50 de ani nu s-a facut nimic pentru infrastructura clubului. Fara investitii la stadion nu am avea unde sa jucam fotbal in Iasi. Bazele sportive trebuie sa ramina o prioritate a municipalitatii. Asa este si in strainatate. In plus, investitiile care le avem la stadion vor fi folosite si de copiii de la Liceul Sportiv. Nici un privat nu vine sa investeasca in baze sportive si sa le dea la copii si la centrele de juniori. M-am uitat pe bugetul local de la Villeneuve D’Ascq. Au alocat pentru sport din bugetul local in jur de 20% – 25%“, a afirmat Nichita. Concret, cele trei investitii de la stadion sint instalarea unei nocturne de peste 3,2 milioane euro cu tot cu TVA, adica peste 110 miliarde lei, modernizarea terenului de antrenament cu 22 miliarde lei cu TVA si amenajarea unei piste moderne de atletism in valoare de aproximativ 19 miliarde lei cu TVA. Instalatia de nocturna a fost prinsa la calup cu modernizarea iluminatului public din Iasi. Atunci, orasul a fost impartit in doua sectoare, pentru fiecare parte fiind desemnata prin licitatie o firma care sa realizeze investitiile. Firma care a cistigat jumatatea cu zona Copou, a cistigat si contractul pentru nocturna. Valoarea totala a contractului este de 16 milioane euro, firmele obligindu-se sa realizeze investitiile in trei ani, iar municipalitatea sa returneze banii in 10 ani. La nocturna, lucrurile au stat putin altfel. Instalatia va fi realizata in mai putin de un an, urmind a fi data in folosinta in aceasta toamna, iar Primaria va returna banii in patru. Tot in acest an va fi gata si pista de atletism, pe care se vor putea organiza si concursuri internationale. Terenul de antrenament va fi terminat in doi ani. Cu cele 24 de miliarde, la cit a fost estimata investitia, municipalitatea isi propune sa monteze 1.400 de scaune, 6 reflectoare, sa schimbe suprafata de joc de zgura cu teren de iarba sintetica, dar si alte citeva imbunatatiri. Planurile primarului nu se opresc aici. „Intr-o etapa ulterioara va trebui sa extindem stadionul. Am dat deja Directiei Tehnice sa analizeze aceasta posibilitate. Vom incerca sa apelam la fonduri structurale, nerambursabile. Stiu ca in Spania s-au refacut multe stadioane cu fonduri de la Uniunea Europeana. Important va fi sa avem documentatia si sa justificam foarte bine nevoia de investitii“, a adaugat Nichita.
CJ: 1,5 miliarde lei pe an
Pina anul trecut, alaturi de municipalitate a stat si Consiliul Judetean. Astfel, forul judetean a alocat fonduri la Poli incepind cu anul 2003. Sumele sint insa extrem de mici fata de banii alocati de Primarie. Concret, CJ a trimis la club in 2003 cite 135 milioane lei in fiecare luna, adica in jur de 1,6 miliarde lei pe an. In 2004 si 2005, CJ a finantat Politehnica, din bugetul judetean, cu cite 120 milioane lei lunar, adica cu cite 1,4 miliarde lei in fiecare an. In total, CJ a alocat in trei ani peste 4,4 miliarde lei.
RAJAC a bagat 66 miliarde lei
Bugetul clubului a fost rotunjit si de societatile din subordinea autoritatilor locale. Dintre acestea, RAJAC, aflata in subordinea CJ, a investit cel mai mult in fotbalul iesean. Astfel, din 2002 si pina in 2005 inclusiv, regia de apa a bagat in stadionul din Dealul Copoului in jur de 66 miliarde lei. Cei mai multi bani au fost investiti in stadionul luat in administrare de la Primarie. „S-au facut investitii de 55 miliarde lei. S-au schimbat si s-au montat scaune noi, s-a consolidat stadionul, s-a refacut tot ce inseamna hidroizolatie la tribune. Am refacut sala de forta, centrala termica, bucataria, baia, vestiarele, sala de mese, spatiile de cazare si am rezolvat problemele legate de utilitati. Acum pot spune ca stadionul este functionabil“, a decalarat Ion Toma, directorul RAJAC. Regia a avut in cei aproape patru ani cit a administrat stadionul si alte costuri. „Toti oamenii care au lucrat la stadion si lucrarile de intretinere ne-au costat in jur de 2,5 miliarde lei pe an. In 2005 am avut costuri mai mari, de 4 miliarde lei, pentru ca a trebuit sa platim impozit la Primarie pe terenul administrat de noi la stadion“, a adaugat Toma.
Cit au cotizat societatile din subordinea Primariei
Nici regiile din subordinea Consiliului Local nu au ramas de piatra la nevoia de fonduri de la echipa. Astfel, mai toate societatile din subordinea CL au ajutat cum au putut clubul din bani publici. Majoritatea au preferat sa incheie contracte de publicitate cu clubul. Astfel, pentru banerele de pe stadion, precum si pentru celelalte inscriptii din baza sportiva, societatile au platit diferite sume de bani. Acesti bani, la fel ca cei alocati de Primarie, au un caracter public. Si acestia sint, in buna masura, bani de la fiecare iesean. Cea mai mare societate din subordinea CL este si cea care a cotizat cel mai mult in ultimii ani la bugetul Politehnicii. CET primeste subventii atit de la bugetul local, cit si de la cel de stat. Din veniturile societatii, sefii au dirijat bani la Poli inca din 2004. „Am avut doar contracte de publicitate in anii 2004, 2005. Si acum am incheiat un contract de publicitate pe citeva luni. Vreau sa fac publicitate societatii prin orice mijloc posibil“, a precizat Dorin Ivana, directorul CET. Astfel, in 2004, CET a incheiat un contract de publicitate pe patru luni, in valoare de 1,7 miliarde lei. Un an mai tirziu, regia a avut un nou contract de publicitate pe tot parcursul anului in valoare de aproximativ 2,1 miliarde lei. Noul contract din 2006 a fost incheiat in martie si este valabil pina in august. CET va plati pentru publicitatea de pe stadion cite 267 milioane lei pe luna, adica o suma totala de 1,6 miliarde lei. Si „Salubris“ are publicitate la stadionul din Dealul Copoului. Doar in 2005 si 2006, „Salubris“ a dat sau urmeaza sa dea pentru publicitate in jur de 2,6 miliarde lei. „Avem un contract de publicitate pe 2006 in valoare de 1,4 miliarde lei. A fost selectat prin licitatie, iar cei de la club prezinta situatii lunare cu modul in care fac publicitate. Primesc si poze cu banerul nostru din timpul meciurilor“, a comentat Ion Apostol, directorul societatii de salubritate. „Citadin“ a avut un singur contract de publicitate cu echipa de fotbal. Acesta a fost semnat pentru anul trecut si a avut o valoare de aproximativ 95 milioane lei lunar, adica aproape 1,2 miliarde lei pe an. „Nu am avut alte contracte cu Poli“, a spus Catalin Neculau, directorul „Citadin“. „Cenusareasa“ societatilor din subordinea CL, RATP, nu a avut contracte de publicitate, dar a gasit o modalitate de a ajuta echipa. „Am pus la dispozitia clubului autobuze si microbuze pentru deplasarea suporterilor. Nu am perceput chirie pentru masini, dar clubul a decontat banii pentru sofer si pentru combustibil“, a precizat Maricel Gherca, directorul RATP.
Ieri, primarul Gheorghe Nichita a afirmat ca intentioneaza sa-i propuna prefectului de Iasi ca si unitatile cu capital de stat sa ajute echipa de fotbal.
Boca: „70% – 80% din cheltuieli inseamna salariile“
Clubul de fotbal cheltuieste cei mai multi bani pe salariile angajatilor. „Cred ca in jur de 70% – 80% din cheltuieli inseamna salariile personalului, contractele jucatorilor sau primele de joc. Apoi vin cantonamentele, hrana, deplasarile si diversele taxe care trebuie platite la Federatie“, a explicat Sorin Boca, presedintele clubului din Dealul Copoului. De altfel, acest lucru poate fi observat si din executia bugetara a clubului de anul trecut. Concret, din totalul cheltuielilor de aproape 35 miliarde lei, facute de societatea comerciala care gestioneaza clubul din martie 2005, in jur de 23,7 miliarde lei s-au dus pe cheltuielile de personal. Anul trecut, societatea a avut un numar mediu de angajati de 94 de persoane. „Ziarul de Iasi“ a prezentat in premiera anul trecut salariile fotbalistilor de la Poli. Conform datelor prezentate de presedintele Boca in octombrie, anul trecut, contractele jucatorilor de la Poli insumau aproximativ 400.000 euro, adica in jur de 14 miliarde lei. In topul celor mai bine platiti jucatori era Valeriu Bordeanu. Fotbalistul care a trecut si pe la Steaua si Rapid avea un contract anual de 25.000 euro. In topul celor mai bine platiti jucatori de la Poli mai erau Marius Onofras, Romulus Miclea si capitanul Bogdan Onut cu cite 21.000 euro anual. Cei mai multi jucatori de la Poli au insa contracte anuale de circa 17.000 euro, cum este cazul lui Alejandro Gavatorta, Daniel Rednic sau Ionut Bilba. Valorile prinse in contractele jucatorilor sint maximale, ele depinzind de mai multe criterii analizate la sfirsitul campionatului. Antrenorul Ionut Popa avea in 2005 un contract anual de 42.000 euro. Pe linga sumele din contract, jucatorii lui Poli mai pot primi bani din primele de joc. Acestea sint cuprinse intre 160 si 660 euro de meci, in functie de rezultatul obtinut. „In plus fata de aceste cheltuieli, la fiecare meci acasa, clubul trebuie sa plateasca 2.800 dolari, pentru brigada de arbitri“, a afirmat Cosmin Coman, reprezentantul CL in CA la SC „Politehnica“ SA. (F.G.)

Comentarii