Greu la stat. Afla cum sa cistigi 4.000 de lei din bani publici ridicind mina de 5 ori

Subtitlu

sâmbătă, 12 mai 2012, 14:05
5 MIN
 Greu la stat. Afla cum sa cistigi 4.000 de lei din bani publici ridicind mina de 5 ori

Posturile de la conducerea societatilor din subordinea autoritatilor locale redevin tentante. In ultimii doi ani, pe fondul crizei economice, Guvernul a limitat drastic indemnizatiile membrilor din Consiliile de Administratie (CA) si Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA). Astfel, prezenta intr-una din aceste structuri aducea venituri de pina la 40 de lei pe luna, 1% din leafa directorului de institutie. Limitarile din ultimii ani nu vor mai fi insa aplicate si in 2012. S-a revenit astfel la perioada de inainte de 2010, cind indemnizatiile puteau ajunge si pina la 20% din salariul directorului. Acest lucru inseamna sume lunare nete de pina la aproximativ 800 de lei. Accesul in cinci structuri, maximul prevazut de lege, poate aduce unei persoane si aproape 4.000 de lei lunar, pentru prezenta la minimum o sedinta de luna, in cazul Consiliilor de Administratie.

Societati in faliment dau la "agamani" maximul permis

Societatile subordonate autoritatilor locale au deja bugetele aprobate de catre Consiliul Local. In cele mai multe cazuri s-a tinut cont de lipsa restrictiilor legale si s-a revenit la perioada de inainte de 2010. Societati precum Ecopiata, Salubris, Citadin sau RATP au aprobat deja prin Consiliul Local alocarea unei indemnizatii de 20% din salariul directorului pentru membrii CA si AGA. Salariile directorilor societatilor subordonate Consiliului Local sint limitate la aproximativ 5.400 lei brut pe luna, adica pina la 4.000 de lei net lunar. Acest lucru inseamna ca indemnizatia membrilor CA si AGA va fi de aproape 800 de lei. Persoanele aflate la conducerea SC Salubris vor beneficia in acest an de o majorare consistenta la venituri. "In cazul membrilor CA, indemnizatia este de 20% din salariul directorului pe luna. Pentru membrii AGA indemnizatia este pe sedinta, pentru ca sint mult mai putine sedinte ale AGA. Consiliul de Administratie se intilneste cel putin o data pe luna", a declarat Ion Apostol, directorul SC Salubris. Conform bugetului aprobat in Consiliul Local pentru SC Citadin, procentul de 20% se va aplica si in cazul acestei societati. Pentru indemnizatiile membrilor CA si AGA s-a prevazut in 2012 o suma de 135.000 lei. "Noi nu avem AGA, doar CA. Indemnizatia membrilor CA a fost stabilita la 20% din salariul directorului de 5.400 lei brut pe luna", a precizat Maricel Gherca, directorul RATP. La nivelul Consiliului Local exista si societati care nu au mers pina la nivelul maxim permis de lege in ceea ce priveste indemnizatiile. "Legea permite ca indemnizatia sa fie de pina la 20% din salariul directorului. La nivelul societatii s-a decis ca acest procent sa fie de 17%", a declarat Tudor Tudose, directorul SC Termo-Service. O alta societate a Consiliului Local, Servicii Publice, functioneaza in continuare pe prevederile de anul trecut. Membrii CA si AGA de la aceasta societate au o indemnizatie de doar 1% din salariul directorului. "Se poate merge pina la 20%. Vom reveni si noi la legea noua. In acest moment, indemnizatiile sint la noi de 1% din salariul directorului", a precizat Luminta Salceanu, directorul SC Servicii Publice.

Reprezentantii USL se incalzesc deja pe margine

Exista si societati care nu au stabilit inca nivelul indemnizatiilor. In aceasta situatie este SC ApaVital, societate din subordinea Consiliului Judetean. "In acest moment nu putem sa va comunicam valoarea remuneratiei din simplul motiv ca nu este inca stabilita, dar dupa AGA de la finalul lunii mai 201, aceasta va putea fi accesibila celor interesati", se arata in raspunsul trimis redactiei de catre reprezentantii SC ApaVital. Gheorghe Corjautanu, directorul Aeroportului si totodata presedintele CA al acestei institutii, sustine ca nici la ei nu au fost efectuate modificari la nivelul indemnizatiilor. "Nu s-a facut nici o modificare. Se va ramine cu aceeasi suma, adica 40-41 de lei lunar. La noi, de regula, sedintele sint lunare. Nu prea am avut sedinte extraordinare", a spus Gheorghe Corjautanu. In opinia lui Marius Bodea, reprezentantul PNL in CA de la Aeroport, schimbarile nu au fost efectuate din cauza ca acest lucru nu este dorit de conducerea Consiliului Judetean. "Neaplicarea Ordonantei de Urgenta 109/2011 (privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, n.r.) in cazul Aeroportului Iasi nu este intimplatoare. Selectia membrilor CA, in conformitate cu noile reglementari, este riguroasa si presupune o expertiza serioasa in administrare a celor numiti, dar actuala conducere a CJ nu mai poate scoate ceva serios. In plus, presedintele CA nu mai poate fi si director general, si de aici probabil blocajul. De unde inca unul la fel de ascultator? Nu in ultimul rind, asa cum ne-a obisnuit Guvernul de dupa 2009, tot ce legifereaza este confuz si aproape imposibil de aplicat, ca si in cazul acestei Ordonante. Parerea mea este sa mai asteptam doua luni, sa facem o schimbare de substanta la Aeroport, iar selectia membrilor CA sa fie facuta de viitorul presedinte al CJ", a declarat Marius Bodea.

Un "agaman" poate incasa bani din cinci parti

Conform unei ordonante intrate in vigoare la sfirsitul anului trecut, "membrii consiliului de administratie nu pot face parte din mai mult de cinci consilii de administratie ale unor regii autonome sau societati comerciale. Autoritatea publica tutelara poate stabili un numar mai mic de consilii de administratie din care un membru desemnat al unei intreprinderi publice poate face parte". Astfel, in cazul in care o persoana este desemnata in cinci consilii de administratie poate cistiga pina la 4.000 de lei, functie de salariul directorului si de procentul alocat ca indemnizatie. Pina acum posturile din cadrul acestor structuri erau impartite de Consiliul Local. Fiecare partid reprezentat in forul local avea dreptul la un numar de membri in CA si AGA proportional cu numarul de mandate. Posturile erau ocupate in special de persoane numite politic, pentru a le rasplati eforturile sau contributia adusa partidelor. Dupa alegerile locale structura Consiliilor de Administratie va fi schimbata, in functie de rezultatele de la alegeri. La fel se va intimpla si in cazul Adunarilor Generale. Nu este insa obligatoriu ca fiecare partid sa aiba reprezentanti in conducerea acestor unitati subordonate autoritatilor locale. La nivelul Consiliului Local, PDL a luat decizia de a nu propune reprezentanti in CA si AGA.

Indemnizatii grase la societati falimentare

Citeva din unitatile Primariei au incheiat anul trecut cu pierderi imense. SC CET nu mai functioneaza din toamna anului trecut, multe societati cerind insolventa unitatii. Si RATP a inregistrat pierderi totale de 8,8 milioane lei, in mare parte cauzate de datoriile imense la bugetul de stat. Practic, pierderile din exploatare au reprezentat anul trecut doar 1,3 milioane lei. Anul 2011 a fost incheiat de Citadin cu pierderi de aproximativ 4,4 milioane lei. Societatea a inregistrat pierderi de aproximativ patru milioane de lei pentru al doilea an consecutiv. Societatile care au incheiat anul trecut cu profit sint Salubris cu 619.000 lei, Ecopiata cu 950.000 lei, Servicii Publice cu 200.000 lei, Termo-Service cu aproximativ 314.000 lei.

Comentarii