Doua proiecte care ating si Iasul: Gazoduct de presiune inalta si pod rutier peste Prut

duminică, 04 martie 2012, 23:47
4 MIN
 Doua proiecte care ating si Iasul: Gazoduct de presiune inalta si pod rutier peste Prut

Proiecte vechi de zece ani, repuse pe tapet

Printre documentele semnate, doar citeva au facut referire, mai mult tangential, la Iasi. Poate cel mai important dintre acestea este cel privitor la realizarea gazoductului de presiune inalta Iasi – Ungheni. Lucian Nicolae Bode, ministrul Economiei din Romania, si Valeriu Lazar, viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, au semnat un acord prin care cele doua sisteme nationale de transport gaze naturale vor fi interconectate. „Un domeniu aparte, care este vital pentru Republica Moldova si care vizeaza securitatea energetica a tarii, a fost discutat in detaliu. Spun, iarasi, cu satisfactie, ca responsabilii de domeniu cunosc si stiu exact ce au de facut pentru ca acele proiecte initiate sa se materializeze. Aici as vrea sa scot in evidenta ca prioritatea numarul unu este interconectarea retelelor de transport a gazelor naturale", a declarat premierul moldovean Vlad Filat. Acesta a adaugat ca nu exista o problema in ceea ce priveste finantarea proiectului si ca acesta ar trebui sa fie gata pina la sfirsitul acestui an. Conform reprezentantilor Guvernului, studiul de fezabilitate este deja finalizat, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cit si subtraversarile riului Prut.

Un alt proiect discutat de cele doua guverne este cel legat de interconectarea viitoarei autostrazi Tirgu Mures – Iasi – Ungheni cu infrastructura de transport rutier de pe teritoriul Republicii Moldova. Cele doua parti s-au angajat sa caute mijloace de punere in practica a acestui demers, printr-un pod peste Prut, la Ungheni. Obiectivul proiectului este de a lega Chisinaul cu coridoarele europene de transport. Atit proiectul realizarii gazoductului, cit si cel al podului peste Prut, au fost vehiculate de autoritatile centrale inca de la inceputul anilor 2000, nerealizindu-se mare lucru in acest sens. Tot la sedinta comuna de guvern de simbata s-a mai decis incheierea unui parteneriat intre Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals„ din Bucuresti si Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Chisinau, precum si a parteneriatului intre Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola" Iasi si Spitalul Clinic de Psihiatrie „Cistiujeni" din Chisinau si Spitalul „Balti".

Despre Aeroport: „Vom vedea ce se poate face"

Dupa ce, timp de aproximativ un deceniu, autoritatile locale nu au fost in stare sa modernizeze cel mai important obiectiv al judetului, la finalul saptaminii trecute, si Guvernul a facut un pas inapoi la acest capitol. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a dat o declaratie evaziva pe tema aerogarii iesene simbata, dupa ce cu o seara inainte primarul Gheorghe Nichita ii inminase documentatia privind aceasta investitie si un memorandum semnat de mai multe personalitati ale Iasului. „Aeroportul de la Iasi este o rana mai veche. Proiectele au inceput cu ani buni in urma si, din varii motive asupra carora nu doresc sa insist acum, – toate tin, de fapt, de raporturile locale si dintre oameni, dar si dintre institutii -, nu s-a putut ajunge la o rezolvare cit de cit folositoare iesenilor. Vom vedea ce se poate face. In cel mai rau caz, – dar aici nu vorbesc despre un angajament, vorbesc despre un lucru pe care in momentul de fata il gindim -, urmeaza sa vedem care sint posibilitatile de alocare de fonduri, printr-un control mult mai strict si pe baza unui control foarte bine facut. Fara ca aceasta sa insemne termene de timp prelungite la infinit. Vom vedea. Oricum, dintre toate problemele pe care le-au ridicat oficialitatile locale, aceasta a intrunit unanimitatea de atentie, indiferent de afiliere politica, interese personale sau orgolii", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Doua proteste au acompaniat sedinta comuna a celor doua guverne

Sedinta comuna a celor doua guverne a fost insotita de proteste. In momentul desfasurarii ceremoniei militare, care a avut loc in fata Universitatii „Al.I. Cuza", in spatele Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazul", doua grupari distincte au inceput sa scandeze. Pe de-o parte, Asociatia „Noua Dreapta" a scandat mesaje care indemnau la unirea celor doua tari, iar de pe alta parte, un grup, aparent neasociat vreunui partid sau asociatii, a scandat lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Ambele grupari au fost pasnice, manifestantii pastrind linistea in momentul intonarii celor doua imnuri nationale si de durata ceremoniei de onoare. Dupa intrarea celor doi premieri in cladirea Universitatii, protestatarii si-au reluat scandarile. La finalul intrevederii dintre cele doua guverne, in strada mai erau doar protestatarii impotriva Guvernului si a clasei politice. Din cauza ca unii protestatari s-au plins de sistemul de justitie, ministrul Catalin Predoiu s-a oprit pentru a discuta cu protestatarii. Desi a incercat sa afle care le sint nemultumirile legate de sistemul de justitie din Romania, cei prezenti au continuat sa se plinga de clasa politica, solicitind alegeri anticipate.

Dupa sedinta comuna, premierii Mihai-Razvan Ungureanu si Vlad Filat au comentat actiunile stradale. Premierul moldovean a sustinut ca prosperitatea cetatenilor unui stat nu poate fi atinsa prin enunturi, ci „printr-o crestere economica sanatoasa, durabila". „Sa nu credeti ca la Chisinau, in fata Guvernului, a fost liniste. Si acolo au fost proteste. Intr-un stat democratic, cetatenii au si drepturi si libertati, inclusiv in a protesta si a-si expune un punct de vedere in cadrul actiunilor de protest. Statul are datoria sa asigure conditiile necesare ca acest drept sa poata fi exercitat. De aceea mesajele care au fost transmise au fost si auzite, noi continuam sa ne facem meseria, propunindu-ne sa ajungem acolo unde trebuie sa ajungem", a declarat Vlad Filat. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a adaugat ca „sint si lucruri pe care Guvernul nu le poate face".

Comentarii