„Dupa clanul Cordunenilor, urmam noi, clanul consilierilor”

Subtitlu

luni, 25 ianuarie 2010, 22:56
4 MIN
 „Dupa clanul Cordunenilor, urmam noi, clanul consilierilor”

Mai multi reprezentanti ai administratiei locale si judetene, in frunte cu primarul Iasului, au trecut ieri-dimineata pe la Directia Anticoruptie (DNA). Acuzele care li se aduc sint dintre cele mai grave: abuz in serviciu contra intereselor publice, deturnare de fonduri si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. 

Reactiile printre politicienii chemati fata in fata cu procurorii DNA au fost diverse: de la ironii la declaratii dure, atit impotriva adversarilor politici, cit si a anchetatorilor. Ancheta DNA, in care sint invinuite 56 de persoane, vizeaza modul in care patru milioane de lei au ajuns in conturile Clubului de Fotbal Politehnica in anul 2006.

Nichita: Comanda politica

Majoritatea celor audiati au iesit din birourile procurorilor dupa maximum 30 de minute, dupa ce li s-au adus la cunostinta invinuirile. Printre cei citati ieri-dimineata s-a numarat si primarul Iasului. Acesta sustine insa ca dosarul DNA este unul comandat politic si ca adversarii sai se pregatesc pentru campania de la urmatoarele alegeri locale. "O sa ma apar pentru ceea ce sint invinuit. Voi explica atit in fata procurorilor, cit si in fata instantei daca va fi cazul. Problema in cazul de fata este ca se incearca distrugerea finantarii sportului din Iasi. Se urmareste sa nu se mai finanteze activitati sportive, iar ulterior Nichita sa fie acuzat ca nu a sustinut sportul si ca nu si-a onorat promisiunile din campanie. Un alt aspect ar fi acela ca eu sa figurez cu amenda penala, daca va fi cazul, si sa nu mai pot candida pentru un viitor mandat. In spate totul este politic si se incearca sa fiu eliminat din viata publica", a spus Gheorghe Nichita.

Tot ca pe un atac politic vede ancheta DNA si consilierul PSD Sorin Iacoban. "Sint acuzatii de domeniul SF-ului, acuzatii facute de un instrument de politie politica a actualei puteri. Intotdeauna am crezut ca sportul nu trebuie amestecat cu politica, dar ca politica poate ajuta foarte mult sportul. Nu m-am gindit ca sprijinirea sportului iesean poate sa induca un atit de mare deranj al procurorilor de la DNA, atita vreme cit consilierii juridici ai Primariei, Consiliului Judetean, secretarii celor doua institutii au sprijinit incheierea acestui contract de semnarea caruia sint acuzat. Si Curtea de Conturi a facut control la Primarie si a spus ca lucrurile sint in regula. Sintem chemati la DNA cei care am luptat in campanie impotriva lui Basescu", a spus Iacoban.

Ancheta DNA vizeaza contractul de asociere in participatiune dintre Consiliul Local, Consiliul Judetean si Politehnica semnat in 2006. In baza acestuia Consiliul Local a alocat 3 milioane de lei clubului de fotbal, iar Consiliul Judetean a alocat 1 milion de lei. Banii ar fi trebuit rambursati, insa Politehnica nu i-a mai returnat, astfel ca atit Consiliul Local, cit si Consiliul Judetean au dat in judecata clubul de fotbal pentru recuperarea banilor.

Cei audiati ieri-dimineata sustin insa ca documentele in baza carora s-au dat banii erau legale. "Mi s-au adus la cunostinta acuzatiile si atita tot. A fost un proiect care a fost aprobat de Consiliul Local, de Consiliul Judetean si nu a fost atacat in contencios de Prefectura. Inseamna ca a indeplinit conditiile legale", a declarat Cosmin Coman, seful Directiei de Programe si Servicii pentru Comunitate din cadrul Primariei. Numele lui Coman apare pe proiectul de hotarire aprobat in Consiliul Local, ca fiind persoana care a sustinut proiectul dezbatut in plen.

"Dupa atitia ani de politica, ma intrebam cind voi ajunge la DNA"

Alti reprezentanti ai administratiei invinuiti in dosar au reactionat ironic in fata acuzelor aduse de DNA. "Dupa clanul Cordunenilor, urmam noi, clanul consilierilor. Unii spun ca ar fi politic, altii ca ar fi grupuri de interese. Eu sper sa nu fie nici politici, si nici dictat de grupuri de interese si fiecare sa isi faca treaba. Pe documentele invocate, respectiv acel contract, eu nu imi regasesc nici o vina. Se acuza o Hotarire de Consiliu Local din 2006 data pentru anul 2006 prin care din rezerva bugetara s-a alocat o suma de bani pentru sprijinirea asociatiei dintre Consiliul Local, Consiliul Judetean si clubul de fotbal. Nu vad ce fapta de coruptie exista acolo sau pe cine am instigat sa dea bani la fotbal", a spus Tiberiu Brailean, consilier local la data semnarii contractului. "Greseala a fost ca am dat un vot in conditiile in care documentul avea semnaturi care avizau legalitatea lui", a mai spus Brailean.

Printre cei chemati ieri s-a numarat si Constantin Adascalitei, vicepresedinte al CJ, care la data semnarii contractului era viceprimar. "Nu am putut ajunge pentru ca am avut sedinta de Consiliu. Probabil ma voi consulta cu domnii procurori ca sa reprogramez intilnirea. Din cite am inteles este acelasi pachet de acuzatii ca si in cazul celorlalti care au sprijinit sportul la Iasi. Pe de o parte sint nemultumit ca sint oameni care lucreaza impotriva performantei sportive la Iasi. Pe de alta parte sint bucuros. Dupa atitia ani de politica, chiar ma intrebam cind voi ajunge si eu la DNA. Am observat ca toti care au trecut pe la DNA au fost mai apoi avansati in functii importante", a precizat Adascalitei.

Conform contractului de asociere in participatiune, clubul de fotbal a primit in 2006 patru milioane lei din bani publici. Trei milioane lei au fost virati de la Consiliul Local, iar un milion lei de la Consiliul Judetean. Initial, contractul a fost aprobat de Consiliul Local, dar reprezentantii judeteni au refuzat forma propusa. Dupa ce s-au facut o serie de modificari, legate in special de recuperarea sumelor investite, proiectul a fost aprobat la nivelul CJ. Modificarile au fost apoi operate si de consilierii locali. Atit CL, cit si CJ au dat in judecata clubul de fotbal pentru recuperarea banilor acordati.

Comentarii