Echipa intre gulasul unguresc, memisul turcesc si spaghetele italiene in Centrul Iasului

joi, 10 august 2006, 23:00
3 MIN
 Echipa intre gulasul unguresc, memisul turcesc si spaghetele italiene in Centrul Iasului

O gasca de tineri colorati si veseli au oferit iesenilor posibilitatea de a gusta din mincaruri traditionale italienesti, portugheze, unguresti si turcesti. Proiectul Iashington, initiat de catre organizatia studenteasca AISEC pentru schimburi culturale intre orase, a adus miercuri dupa-amiaza pe meleagurile moldovene, in fata la „Moldova Mall”, patru tineri care, desi nu au mai fost pina in prezent in Romania, au promis ca se vor intoarece deoarece Iasul este un oras „care trebuie revazut”. Nu numai aromele mincarurilor expuse au stirnit curiozitatea, ci si muzica extrem de diversificata, pe care sapte tineri foarte veseli isi exersau miscarile.
Picioare de porc pane si maioneza cu hrean
Sub cele trei corturi oferite de catre Prefectura Iasi, mincarurile, care mai de care mai exotice si apetisante, abureau. Spre disperarea celor care nu au indraznit sa se apropie si sa guste. Privind de la distanta miscarile celor tineri, bucatarul Bodis Andras si-a intimpinat oaspetii cu diferite sortimente de vin unguresc, marca Tokaji. In afara celor cinci sticle de vin, pe masa maestrului bucatar era asezata la loc de cinste si o stica de palinca – „de cea mai buna calitate”, dupa cum ne-a asigurat. Si pentru ca vinul bun cere si o mincare la fel de buna, Bodis Andras a gatit pentru aceasta intilnire picioare de porc pane, cu putina maioneza cu hrean, cus-cus si gulas. Iar pentru desert a realizat un foarte bun tort de ciocolata. „Pentru aceasta intilnire am pregatit in jur de 50-60 de portii din fiecare fel de mincare. Speram sa ajunga pentru toata lumea. Am muncit aproape trei ore pentru a le gati”, a afirmat bucatarul ungur, care poate fi „degustat” la restaurantul unguresc deschis recent in Iasi. In afara celor doua vase speciale in care se serveste gulasul, la standul unguresc au fost expuse o plosca din piele de cal si un bici, obiecte care au stirnit curiozitatea trecatorilor.
Portughezul a fost dat pe spate de manele
La doar citiva pasi de bucataria ungureasca, pe o masa acoperita cu steagul Italiei abureau paste cu sos de tomate, gatite de Laura Quassolo, din Italia. Studenta in primul an la master, Laura a acceptat provocarea celor de la AISEC pentru ca aflase de la diversi prieteni ca Romania este o tara frumoasa. „Am venit la Iasi pentru ca am dorit sa ii cunosc pe cei de la AISEC. Sint oameni foarte interesanti, iar iesenii sint minunati”, a mentionat Laura.
Alaturi de pastele si vinul Laurei, – unul din sudul Italiei, Limoncelo, iar celalalt din Puglia -, erau asezate ordonat citeva farfurii si castroane tipic romanesti. Sub un stergar moldovenesc era ascunsa o mamaliga mare care a fost servita in „compania” brinzei cu smintina si a laptelui batut. Setea a fost potolita cu citeva sticle de Cotnari.
Ultimul cort adapostea doua tari situate la mii de kilometri una de cealalta: Portugalia si Turcia. „Am adus pentru ieseni doua sortimente de vin, unul din sudul tarii iar celalalt din regiunea centrala a Portugaliei. Pe linga acestea, am adus si cirnati traditionali, din zona sudica, si o prajitura traditionala din centrul tarii”, ne-a explicat Ricardo Calisto, student la Management in Lisabona. Aceasta ne-a destainuit ca, in afara de ieseni si de obiectivele turistice din oras, precum Palatului Culturii, ii plac foarte mult manelele, „pentru ca se apropie de muzica portugheza”. Alaturi de Ricardo isi desfacuse „sacul cu jucarii” un turc de 19 ani, Cihan Kaan. Acesta a pregatit pentru gurmanzi o mincare traditionala, memis, un fel de musaca. Alaturi de vasul cu mincare erau asezate citeva esarfe turcesti, dintre care una „decorata” cu o serie de monede. „Aceasta bustiera, careia i-am uitat numele, era folosita de catre tinere la nunta lor. In afara de ea, mai am si citeva monede si carti postale cu imagini din Turcia”, a conchis tinarul, student la electronica. Desi i se spusese ca Iasul este oarecum plictisitor vara, fara studenti, Cihan ne-a marturisit ca se simte foarte bine.
Dupa festinul oferit celor care au dorit sa li se alature, tinerii au plecat sa viziteze, alaturi de echipa de la AISEC, diferite regiuni din Moldova.

Comentarii