1.500 de lei numai pentru caldura in apartament cu doua camere. Facturi aberante pentru februarie

Subtitlu

sâmbătă, 10 martie 2012, 00:27
5 MIN
 1.500 de lei numai pentru caldura in apartament cu doua camere. Facturi aberante pentru februarie

Iesenii vor avea mari surprize neplacute cind se vor afisa listele de plata de la intretinerea pe luna februarie. Mai multi administratori de asociatii sustin ca facturile de la caldura au crescut in luna februarie fata de luna ianuarie cu minimum 35%, si chiar cu 90%. Mai mult, dupa impartirea cheltuielilor de firmele de repartitoare, administratorii s-au trezit ca trebuie sa le comunice iesenilor ca au de plata si peste 1.500 lei incalzirea pentru un apartament cu doua camere. Listele de plata sint pline de astfel de probleme. Problemele cele mai mari sint la blocurile in care s-au montat repartitoare. Exista ieseni care platesc doar opt lei pentru caldura din apartament, in timp ce vecinii lor, uneori chiar cu pereti comuni, au de plata peste 1.000 lei pentru acelasi tip de apartament. Alte situatii sesizate de administratori sint legate de iesenii care au instalate centrale de apartament si care trebuie sa plateasca mai mult la CET decit vecinii lor racordati la sistemul centralizat.

1.525 lei incalzirea pe o luna

Facturile de la caldura pe luna februarie vor naste discutii aprinse. Vor exista familii care vor avea de platit si 1.525 lei doar pentru incalzirea unui apartament cu doua camere. Situatia va fi afisata pe lista de la intretinere pe luna februarie de la blocul D5, scara B de pe strada Socola 9. Conform calculelor facute de societatea ISTA, in acel apartament cu doua camere s-au consumat luna trecuta 5,7 gigacalorii. "Trebuie sa conteste valoarea. 5,7 gigacalorii este prea mult. Nu-i va putea nimeni demonstra ca a consumat atitea gigacalorii. Sigur va cistiga. Problema este ca oamenii vor incerca sa se debranseze de la sistemul centralizat, ca sa scape de probleme. Este insa o solutie falsa. Pretul gazului va creste mult in perioada urmatoare si vor ajunge acolo de unde au plecat. Solutia este sistemul centralizat, contorizarea individuala, pe orizontala si sa se respecte legea", a afirmat Dumitru Bucur, presedintele Grupului de Asociatii de Proprietari. Reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca facturile emise de municipalitate pe luna februarie sint mult mai mari decit cele din luna ianuarie. "Este foarte mare diferenta intre facturile trimise de Primarie pentru caldura pentru luna ianuarie si cele pentru luna februarie. La toate cele aproximativ 30 de scari administrate, cresterea este cuprinsa intre 40% si 60%. Facturi de 600 lei, 700 lei pe apartament sint la ordinea zilei", a explicat Gabriela Chiriac, reprezentantul unei asociatii din zona Primaverii. Astfel, la blocul P2, scara A, Primaria a facturat pentru ianuarie un consum de 18,7 gigacalorii, iar pentru februarie, un consum de aproape 28 de gigacalorii. La blocul B4, scara E, consumul facturat a fost pentru luna ianuarie de 9,6 gigacalorii, iar pentru luna februarie 17,7 gigacalorii.

Facturi de la 8 lei la 1.180 lei

Faptul ca in februarie s-au inregistrat cele mai mari consumuri de gigacalorii va trece in plan secund. Iesenii vor fi pusi in fata unor situatii extrem de ciudate. Intr-o luna in care gerul a fost la el acasa, exista ieseni care au de achitat doar 8,27 lei pentru caldura dintr-un apartament cu doua camere. La un apartament vecin insa, tot cu doua camere, caldura consumata a fost calculata la 1.021,21 lei pentru aceeasi perioada. In ambele cazuri, facturile de la caldura vor fi completate cu cite aproximativ 155 lei pentru caldura din spatiile comune. Situatia va aparea pe listele de plata din luna februarie la blocul B4, scara D de pe bulevardul Tutora. Costurile au fost calculate de firma Techem. Societatea a calculat pe aceasta scara costuri totale la caldura cuprinse intre 83 de bani, un apartament cu centrala situat la ultimul etaj, si 1.180 lei. "Cum sa le explic eu oamenilor ca unul trebuie sa plateasca 8 lei, iar altul, vecin cu un perete comun, are de plata peste 1.000 lei? Inteleg ca s-au facut economii, dar nu stiu cum se poate intimpla sa fie o diferenta atit de mare", a spus Laurentiu Rusu, administratorul Asociatiei de Proprietari Primaverii 11. O posibila explicatie a acestor diferente extrem de mari ar fi ca intr-un apartament s-au inchis caloriferele. "Pot aparea astfel de diferente in momentul in care intr-un apartament se inchid caloriferele. In acest caz, apartamentul este incalzit de vecini. Daca intr-un apartament se inchid caloriferele, iar in altul caloriferele stau deschise tot timpul, atunci pot sa apara astfel de situatii", a explicat Dumitru Bucur, presedintele Grupului de Asociatii de Proprietari. El a mai spus ca este destul de dificil de a manipula repartitoarele astfel incit sa apara astfel de diferente intre consumuri.

"Vom analiza toate anomaliile"

Nici iesenii care au parasit sistemul centralizat nu au scapat de aceasta povara. In unele situatii, iesenii care au centrala proprie vor fi nevoiti sa achite sume mai mari catre sistemul centralizat decit iesenii cu apartamente racordate inca la sistem. Cazuri concrete pot fi intilnite la blocul B4, scara E de pe strada Tutora. Un iesean cu centrala va trebui sa achite cota comuna pentru un apartament cu doua camere o suma de peste 70 de lei. Pentru un acelasi tip de apartament, de pe aceeasi scara, un iesean cu apartament racordat la sistemul centralizat va trebui sa achite atit pentru consumul din apartament, cit si pentru cel comun o suma de 46 de lei. "Nu ar trebui sa se intimple ca un apartament cu centrala sa plateasca pentru sistemul centralizat mai mult decit un apartament racordat la sistemul centralizat. Toata lumea trebuie sa plateasca partea comuna. Pot sa apara diferente intre apartamente pentru partea comuna. Conteaza daca tevile sint izolate, atit cele de la subsol, cit si cele din apartamente. In aceste situatii se plateste, dar mai putin. Sint coeficienti stabiliti de ANRSC care se aplica in functie de fiecare situatie in parte. Depinde apoi de diametrul tevii. La etajele superioare, diametrul tevilor este mai mic si se plateste mai putin pentru partea comuna", a precizat Bucur.

Reprezentantii municipalitatii sustin ca responsabilitatea Primariei se opreste la gigacalorimetrul montat la scara blocului. Asociatia si iesenii sint responsabili apoi de modul in care se imparte factura. Sefii din Palatul Roznovanu sustin ca vor sesiza Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) cu privire la situatiile in care apar diferente foarte mari in acelasi condominiu. "Vom analiza toate cazurile semnalate, cu anomalii de genul facturilor de 8 lei la un apartament si 1.200 la un alt apartament vecin, unde se vede clar incercarea de a frauda un locatar in dauna altui locatar. Primaria este de acord sa actioneze impreuna cu persoanele care se simt prejudiciate impotriva celor care se fac vinovati, firmele de repartitoare si/sau asociatiile de proprietari. Astfel de situatii sint anormale. Se actioneaza impotriva furnizorului de energie termica. Firmele de repartitoare nu isi fac treaba si incaseaza bani nemeritat. Vom lua legatura cu cei de la ANRSC sa vedem cum se pot reglementa astfel de situatii", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Comentarii