Filiera usturoiului, din Republica Moldova pina in hipermarketurile din Romania

miercuri, 22 decembrie 2010, 23:14
4 MIN
 Filiera usturoiului, din Republica Moldova pina in hipermarketurile din Romania

Cinci persoane au fost retinute in urma audierilor facute marti noapte de procurori de la crima organizata. Alti trei membrii ai retelei au primit interdictie de a parasi localitatea de domiciliu. Potrivit anchetatorilor, in cursul zilei de marti au fost facute 23 de perchezitii domiciliare in Iasi, Bucuresti si judetul Ilfov.

"S-a actionat pentru destructurarea unei grupari infractionale organizate specializata in spalare de bani, contrabanda si evaziune fiscala. Din investigatii a reiesit ca suspectii, in cursul anului 2010, au introdus in tara, in mod illegal, importante cantitati de legume, fructe si alte produse accizabile. Ulterior, le-au transportat, depozitat si comercializat la depozite angro, pe raza municipiilor Iasi si Bucuresti, fara documente justificative si prin folosirea unor societati comerciale aflate in administrarea fictiva a unor persoane interpuse", a precizat Daniel Horodniceanu, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

"In urma perchezitiilor au fost ridicate importante sume de bani. Este vorba de aproape 1,4 miliarde de lei vechi, aproximativ 20.000 de euro si 4.000 de lei moldovenesti. S-a instituit sechestru pe mai multe autoturisme, microbuze, camioane si TIR-uri. De asemenea, s-au descoperit cantitatile de 2,5 tone de usturoi si 4 tone de cartofi, marfa fara documente de provenienta", a spus comisarul-sef Gheorghe Zbarnea, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Anchetatorii au mai ridicat si arme, stampile de la mai multe societati comerciale si documente contabile. Procurorii au precizat ca prejudiciul estimat la acest moment al anchetei se ridica la aproximativ 500.000 de euro. "Usturoiul este un produs cu regim special, taxele vamale fiind foarte ridicate", a mai completat procurorul Horodniceanu.

Un basarabean a trecut granita anul acesta de 260 de ori

Potrivit DIICOT, gruparea a fost pusa pe picioare la inceputul acestui an de Mihai Ovidiu Lungu, Constantin Popa si Mihai Chelaru. Prin intermediul mai multor basarabeni acestia primeau importante cantitati de usturoi. Anchetatorii spun ca ulterior, in conducerea gruparii au intrat si Mohamad Sultan, Dorin Lungu, Afanasie Gandraman si Veaceslav Podlesnov. Ultimii doi aveau rolul de a supraveghea transportul marfurilor. Marfa era depozitata la Letcani la locuinta lui Chelaru sau in depozite din Horpaz, Tomesti ori Tamaz – Frigorifer.

Anchetatorii sustin ca de cele mai multe ori usturoiul era adus in tara de cinci basarabeni, unii aflati la virful gruparii. Numai in cazul unuia dintre ei, Afanasie Gandraman, politistii de frontiera au bifat in cursul acestui an 260 de intrari in Romania. Dupa ce au pus la punct modul in care urma sa functioneze "afacerea", capii gruparii au luat legatura cu Mohamad Sultan, cetatean irakian din Bucuresti, administrator al firmei Ama Ahmed Impex 2006 SRL si care detine standuri in Complexul Doraly din comuna Afumati. Acesta, dupa ce prelua marfa de la membrii gruparii, intocmea documente de intrare fictive de la o societate comerciala, vira banii in contul firmei respective, apoi banii ii reveneau in fizic inapoi, societatea folosita primind un procent din suma rulata.

Judecatorii nu i-au arestat

Gruparea facea cam trei transporturi saptaminal de usturoi catre firma irakianului. Potrivit declaratiei date de Constantin Pascal, unul dintre cei care transportau marfa la Bucuresti, in medie la un transport erau livrate 5 tone de marfa, insa au existat si transporturi in care s-au trimis catre Capitala chiar si 25 de tone de usturoi. Pe timpul transportului membrii retelei aveau asupra lor facturi fiscale false. Procurorii precizeaza ca pe facturi apareau numele unor firme administrate fictiv de persoane fara adapost (SC Michelinos SRL) sau aflate in insolventa (SC Costi Ralcom SRL). Marfa era descarcata in parcarea Doraly din comuna Afumati, era incarcata apoi in furgonete si livrata catre standuri de comercializare din alte complexuri comerciale.

Potrivit DIICOT, o parte din transporturi s-au efectuat cu TIR-uri apartinind Transali Company SRL Iasi, administrata de Ciprian Mocanu si el cercetat in acest dosar. De asemenea, in dosar apare si numele Mihaelei Felomela Neculau, sotia fostului director al Citadin SA, Catalin Neculau. Numele ei a fost legat si de dosarul in urma caruia membrii clanului Corduneanu au fost arestati si trimisi in judecata.

Cele cinci persoane retinute in urma audierilor au fost aduse in cursul zilei de ieri la Tribunal cu propunere de arestare preventiva. Mihai Chelaru, Mihai Ovidiu Lungu, Constantin Popa, Veaceslav Podlesnov si Sultan Muhamad sint acuzati de DIICOT de constituirea unui grup infractional organizat si contrabanda. Anchetatorii spun ca impotriva membrilor retelei se fac cercetari si sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani.

Aparatorii celor retinuti declara ca datele adunate pina acum de DIICOT nu sint suficiente pentru a sustine propunerea de arestare. Avocatul Vlad Gust a precizat ca anchetatorii nu au dovezi care sa ii determine sa ia masura arestarii preventive.

"Din datele pe care le detin pina acum reiese faptul ca Mihai Chelaru, clientul meu, nu a facut altceva decit sa le permita unor persoane sa depoziteze niste marfuri intr-un garaj de-al sau. Chiar din interceptarile convorbirilor telefonice nu reiese ca acesta ar fi comis vreo infractiune. Se intreaba: «Ai deschis poarta? – Da, am deschis-o. – Bine.» Din aceste interpretari nu reiese ca el ar fi comis vreo infractiune", a declarat Vlad Gust, cel care il apara pe Chelaru. "Nu cred ca se impune masura asrestarii preventive, iar instanta de judecata va vedea acest lucru", a declarat avocatul Liviu Bran, cel care ii reprezinta pe Mihai Lungu si pe Constantin Popa.

Judecatorii au respins aseara propunerea procurorilor de a-i aresta pe cei implicati in afacere.

Comentarii