1 iunie vine cu scumpiri

marți, 29 mai 2001, 23:00
3 MIN
 1 iunie vine cu scumpiri

Scumpirea energiei electrice va afecta serios buzunarele vrincenilor, care vor fi nevoiti sa plateasca, de luna viitoare, cu 6% mai mult. Conducerea SC "Electrica" solicitase o crestere mult mai substantiala a tarifelor, raportindu-le la devalorizarea leului fata de dolar, insa ministrul Industriilor a dat asigurari ca, cel putin deocamdata, scumpirea nu va fi mai mare de 6%. Astfel, la tariful social, care prevede un consum mai mic de 50 kwh, pretul unui kilowatt va creste de la 814 lei la 862 lei. Cei incadrati in acest sistem vor plati 3.710 lei, pentru fiecare kilowatt care depaseste limita de 50 khw/luna, fata de 3.500, cit achita acum. La tariful standard, ce prevede un consum lunar mai mare de 50 kwh, noul pret al unui kilowatt va fi de 1.356 lei, fata de 1.280 lei, pretul actual. Si pretul abonamentului perceput la tariful standard va creste de la 36.565 lei la 38.758 lei. Concret, o familie care consuma 50 kwh lunar va avea de achitat o factura de 43.100 lei, in timp ce o familie cu un consum lunar de 120 kwh va avea de achitat 201.478 lei.
Pretul apei calde s-ar putea dubla
O alta scumpire prognozata pentru luna iunie este cea a gigacaloriei, propunerile de majorare in acest sens fiind de 100%. Aceasta inseamna ca tarifele la apa calda se vor dubla, populatia fiind obligata sa achite facturi la fel de incarcate ca pe timp de iarna. Dupa ce au rasuflat usurati ca au scapat de povara costurilor din timpul iernii, focsanenii se vor trezi ca au de plata sume oarecum asemanatoare cu cele de acum doua luni. Ultima majorare a tarifelor aplicate populatiei la energia termica a fost efectuata la decizia Guvernului in urma cu 8 luni, data la care a fost stabilit un tarif de 350.000 lei/Gcal. Asa cum se intimpla de fiecare data, majorarea tarifelor la energia electrica atrage dupa sine un adevarat val de scumpiri, in special la produsele alimentare. Mai mult ca sigur patronatele din diverse sectoare vor anunta cresteri de preturi, insa in procente reduse, lucru cu care nu sint de acord agentii economici. Comerciantii vrinceni in domeniu considera ca in acest moment nu este indicata totusi o majorare de tarife, aceasta cu atit mai mult cu cit vinzarile sint cu mult mai reduse in apropierea concediilor. "Nu tinem neaparat sa ne vindem produsele mai scump, insa mai mult ca sigur ca preturile vor veni majorate de la producatori. Daca energia va fi mai scumpa, inseamna ca in scurt timp se va declansa o reactie in lant a acestor scumpiri. Mare lucru ca si benzina sa nu fie printre produsele la care se asteapta cresteri semnificative de preturi", ne-au spus la unison mai multi comercianti.
Un litru de ulei, care se vinde in acest moment cu un pret mediu de 20 de mii de lei, va costa cel putin 22.000 de lei . Kilogramul de zahar va ajunge cu siguranta la 16 mii de lei iar la orez plusul pe kilogram este de 1.500 de lei, ceea ce inseamna de aproape 12 mii de lei/kg. Practic, toate produsele de baza vor suferi modificari ale preturilor, insa comerciantii ne asigura ca acest lucru se va intimpla lent si in decurs de mai multe zile.
Comisarii Garzii Financiare fac analize de preturi
Una dintre cele mai proaspete sarcini trasate de la "centru" Garzii Financiare si Oficiului Concurentei este analizarea motivelor care au determinat majorarile de preturi la produsele de baza in ultimii ani. Practic, este vorba despre o analiza pe care comisarii si inspectorii de la Oficiul Concurentei ar trebui sa o faca si sa o raporteze lunar. Verificarea preturilor trebuie operata la produsele de baza din alimentatie precum piine, lapte, carne, zahar, ulei, etc, in acest sens fiind urmarita cota de adaos practicata, cumulata cu celelalte obiective de control specifice acestor organisme. La nivelul judetului nostru sint inregistrate 287 de societati comerciale, persoane fizice, asociatii familiale sau puncte de lucru care au ca obiect de activitate producerea si comercializarea acestor produse de baza in alimentatie. O prima analiza arata ca in decursul ultimului an, adaosul comercial practicat de agentii economici la aceste produse nu a crescut in mod considerabil, cele mai mari cresteri de preturi producindu-se direct la producatori. Scumpirile anuntate pentru zilele care vin fac parte din cel de-al treilea val de indexari de preturi din acest an, dupa majorarile din ianuarie si aprilie. (Elena CRISTIAN)

Comentarii