1000 de euro – spaga pentru politisti

marți, 19 octombrie 2004, 23:00
5 MIN
 1000 de euro – spaga pentru politisti

Patroana unei societati comerciale din Bacau, banuita ca face parte dintr-o retea de contrabanda cu fier vechi, a fost retinuta ieri dupa ce a fost filmata in timp ce oferea mita unui politist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Femeia dorea ca politistii sa manifeste clementa in cazul unui transport ilegal de fier vechi. Un TIR incarcat cu 21 de tone de deseuri feroase a fost oprit, luni noaptea, de un echipaj de politie la punctul de control Tisita. Potrivit IJP Vrancea, soferul camionului, Adrian Bolohan, a prezentat acte de insotire a marfii, dar acestea nu erau datate. Intrucit exista banuiala ca documentul fusese folosit pentru mai multe transporturi, politistii au anuntat imediat conducerea IJP Vrancea, care a trimis la fata locului doi ofiteri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. In momentul in care politistii i-au cerut soferului sa deschida masina, acesta a luat-o la fuga prin porumb. Dimineata, patroana a prezentat cu o copie a actelor, iar citeva ore mai tirziu a venit la politie cu gindul sa dea mita ofiterilor care se ocupa de caz pentru a fi indulgenti. Spre binele lui, inspectorul Lucian Cazacu si-a anuntat superiorii, care au decis organizarea unui flagrant. Patroana i-a strecutrat omului legii o bancnota de 500 de euro, dar a fost retinuta de politisti pentru 24 de ore.
Urmarire prin lanul de porumb
Ieri noapte, in jurul orelor 1.40, politistii de la Serviciul Politiei Rutiere, aflati la punctul de control de la Tisita, au oprit pentru un control de rutina un autotren incarcat cu fier vechi care circula pe directia Bacau – Focsani. Transportul ar fi trebuit sa ajunga la Constanta pentru a fi exportat. Agentii de circulatie au cerut actele de insotire a marfii, dar soferul Adrian Bolohan a prezentat un aviz care nu avea data completata. In timp ce politistii verificau actele, soferul speriat s-a repezit catre acestia si le-a smuls documentul, dupa care s-a urcat in cabina TIR-ului, unde a completat data cu un pix. Intrucit aveau de-a face cu o tentativa de fals si banuind ca acelasi document ar fi putut fi folosit si pentru un alt transport, politistii au anuntat imediat comanda IPJ Vrancea, care a trimis la fata locului doi ofiteri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, inspectorul Lucian Cazacu si subinspectorul Madalin Ciolan. Ajunsi la Tisita, cei doi l-au gasit pe sofer in postul de control de la Tisita. „Aflat in incinta postului de politie, soferul Adrian Bolohan a luat cheile masinii de pe birou, lasind sa se inteleaga ca este de acord sa mearga la masina insa, ajuns afara, a fugit spre un lan de porumb. S-a procedat la urmarirea acestuia si, fiind prins la circa 700 de metri de post, acesta a declarat ca a pierdut cheile in timpul alergarii”, a declarat subcomisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea, intr-o conferinta de presa. Banuind ca soferul bacauan vrea sa traga de timp, politistii au decisa sa transporte autotrenul la sediul IJP Vrancea pentru continuarea cercetarilor.
500 de Euro in prima faza
Anuntata despre cele intimplate la Tisita, administratorul societatii din Bacau, careia ii apartinea camionul, a sosit la sediul IPJ Vrancea la primele ore ale diminetii. Politistii spun ca Veronica Stan a prezentat o copie dupa actele de insotire a marfii, dar a incercat sa gaseasca o portita pentru a scapa mai usor. „In jurul orelor 10.00, o prietena a invinuitei s-a prezentat la sediul Politiei si a cerut sa stea de vorba cu cei care se ocupa de acest caz. A fost condusa in biroul inspectorului Lucian Cazacu. Femeia i-a cerut ofiterului sa fie mai conciliant in ceea ce priveste mersul anchetei si i-a oferit in schimb suma de 1.000 de euro. Lucian Cazacu s-a prezentat imediat la conducerea IPJ Vrancea si a informat despre oferta femeii”, a mai declarat subcomisarul Mariana Apostol. Suma urma sa fie oferita in doua transe, prima in biroul ofiterului, iar cea de-a doua dupa eliberarea camionului. Politistii au luat legatura cu procurorii si, impreuna, au decis organizarea unui flagrant. In jurul orelor 11.00, afacerista Veronica Stan s-a prezentat personal in biroul inspectorului Lucian Cazacu si i-a oferit acestuia o bancnota de 500 de euro, cu conditia sa fie mai indulgent pentru a-si recupera transportul. Scena a fost filmata cu o camera ascunsa de procurori. Anchetatorii au intrat imediat in birou si au retinut-o pe femeie pentru 24 de ore. Autotrenul firmei din Bacau a fost trimis la unul din depozitele REMAT din Focsani, intrucit marfa a fost confiscata. Soferul Adrian Bolohan a refuzat categoic sa discute cu ziaristii, ba mai mult a plecat la volanul camionului cu perdele trase pentru a nu fi fotografia sau filmat. Politistii nu exclud ca in autotren sa se afle si alte produse, in conditiile in care se ofera spaga de o mie de euro la un singur transport. Comisarul sef Sandel Doaga, adjunctul sefului IJP Vrancea, spune ca se vor verifica deseurile la REMAT, pentru „a nu fi si alte surprize”. Potrivit conducerii IJP Vrancea, patroana Veronica Stan a fost retinuta pe baza de ordonanta de urgenta pentru savirsirea infractiunii de dare de mita, urmind sa fie trasa la raspundere si pentru transportul ilegal de deseuri. Pe numele sau urmeaza sa fie emis un mandat de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile. (Madalina IRIMIA, Dan CHIRIAC)
Mafia fierului vechi
In ultimele luni, traficantii de fier vechi au dat serios de furca politistilor si comisarilor de la Garda Financiara Vrancea. Peste 30 de camioane si tiruri cu material feros, colectat din mai multe
judete ale tarii, au fost confiscate pe teritoriul Vrancei. Comisarii
spun ca numarul firmelor neautorizate care achizitioneaza fier
vechi a crescut simtitor si ca la nivel national s-a fomat o adevarata
retea. „Pentru achizitia de fier vechi sint anumite reglementari
legale, care presupun ca firmele sa aiba platforme de colectare.
Colectarea se face insa prin firme fantoma, e mult mai profitabil”,
declara Constantin Ciocirlan, comisarul sef al Garzii Financiare
Vrancea. Fierul vechi este colectat din Tecuci, Vaslui, Suceava
sau Maramures, pentru anumite firme din Constanta care dau
materialul la export, pentru a fi topit. In Vrancea, colectarea se
face indeosebi din zona Homocea- Adjud si Slobozia Bradului,
localitati cu populatie rroma in numar mare. Afacerea este foarte
profitabila, avind in vedere ca, la export, pretul de achizitie a unei
tone de fier vechi ajunge pina la 370 de dolari. Comisarii spun ca
in tirurile incarcate cu fier vechi gasesc cele mai diverse obiecte,
de la camioane facute bucati, la tuburi si aparatura de tot felul.
(C.S.)

Comentarii