2000, anul marilor schimbari

sâmbătă, 30 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 2000, anul marilor schimbari

Cu siguranta, anul 2000 n-a lasat loc de plictiseala in ceea ce priveste administratia locala a municipiului Focsani. Anul care isi da acum ultima suflare le-a adus focsanenilor un primar nou, dupa o lupta electorala crincena care l-a inlaturat pe fostul sef al executivului local, Nicolae Latcan. Pedeseristul Decebal Bacinschi, aproape necunoscut publicului larg pina in iunie, a schimbat aproape total viziunea in abordarea problematicii orasului, demarind in acelasi timp si citeva proiecte dintre cele mai indraznete. Aceasta, desi in mare, Focsaniul a ramas impovarat de aceleasi probleme, generate in primul rind de datoriile enorme la furnizori precum Distrigaz sau Electrica.
Anul 2000 a fost prin excelenta un an electoral si pentru focsaneni. Acest caracter s-a imprimat in aproape toate actiunile care au avut efecte directe sau indirecte asupra electoratului local. Daca pina in iunie de acest lucru putea fi banuit fostul primar Nicolae Latcan, dupa ce Decebal Bacinschi a cistigat batalia de la "locale", miza alegerilor generale din noiembrie a activat peste masura noua administratie PDSR a municipiului.
Pentru exemplificare amintim demararea la inceputul anului trecut, a citorva actiuni pentru rezolvarea unor probleme de acum cronice ale comunitatii. Nicolae Latcan a parut din ce in ce mai interesat de soarta ciinilor vagabonzi, pentru care a si incheiat un contract cu firma Argint SNC care se angaja sa ii "exporte" contra sumei de 90.000 lei pe bucata patruped. Tot in acea perioada a inceput sa se coaca ideea emiterii de obligatiuni municipale, proiect inca nefinalizat, care ar fi adus Focsaniul in topul celor mai "emancipate" orase romanesti din punctul de vedere al finantelor publice.
Reabilitarea strazilor, primul examen al noului primar
Dupa o campanie electorala prelungita, cu doua obositoare tururi de scrutin, PDSR l-a invins pe primarul candidat din partea ApR si l-a impus pe pe cel propriu: inginerul Decebal Bacinschi, pina atunci cunoscut doar in cercurile firmelor de constructii. Dupa ce a obtinut prin scrutin si o majoritate confortabila in Consiliul Local, PDSR a adus la Primarie si doi noi viceprimari: Dan Radovici si Neagu Nistoroiu, amindoi constructori de profesie. Actionar la "Arco", noul primar Decebal Bacinschi a beneficiat rapid de toata sustinerea administratiei judetene de aceesi culoare politica si a demarat proiecte dintre cele mai indraznete si costisitoare in acelasi timp. De departe cea mai ampla, reabilitarea celor 25 de kilometri de strazi din Focsani cu zecile de miliarde "smulse" din Fondul Special al Drumurilor, a fost cea mai ambitioasa actiune. Ea a fost lasata insa neterminata pina in primavara lui 2001, racirea vremii stopind temporar elanul municipalitatii care, desi cu scopuri nobile, a cam intors orasul pe dos. Pe lista de realizari ale noii administratii se mai numara inaugurarea unei investitii care de-a lungul timpului a inghitit miliarde: Pasajul Vilcele. Dupa 11 ani de tergiversari, in luna noiembrie acesta a fost in sfirsit redat circulatiei, chiar daca nefinalizat complet.
La Primarie a plouat cu proiecte
Noua administratie a Focsaniului a implementat in cea de-a doua parte a anului trecut si alte initiative, printre care infiintarea parcarilor cu plata, inchiderea bulevardului principal in week-end pentru circulatia auto, deschiderea unor magazine alimentare "la pret redus" pentru pensionarii cu venituri mici. Cu toate acestea, chiar daca investitia a fost in sfirsit preluata de municipalitate, finalizarea lucrarilor la Teatrul Pastia a mers in pas de melc. Desi initiator al unei actiuni de colecta publica pentru redarea circuitului cultural a pretiosului edificiu, Bacinschi a trebuit sa amine pentru noul an orice lucrare mai serioasa la cladirea Teatrului. Motivul invocat a fost acelasi: lipsa banilor. In ceea ce priveste vechile proiecte, noul primar a continuat, destul de modest, citeva din initiativele fostei administratii Latcan. Este vorba despre planul de reducere a numarului de ciini vagabonzi prin sterilizare dar si ideea emiterii de obligatiuni municipale beneficiind de asistenta de specialitate a USAID. Tot in 2000 a inceput conturarea unei strategii de dezvoltare a Focsaniului, care sa dea principalele directii de actiune pe care se va axa, pe termen mediu si lung, administratia locala. In acest scop, pentru prima data a fost consultata prin sondaj si populatia, urmind ca la anul sa fie implicat si mediul de afaceri autohton.
Cel mai aventuros proiect al primarui Bacinschi, "mansardarea" blocurilor cu trei si patru etaje,a fost si unul care a facut valuri mai ales in campania electorala. Ideea de a face astfel rost de noi locuinte a aprins spiritele, chiar daca noul edil al orasului a enumerat mai multe avantaje ale acestui nou sistem: schimbarea cu acest prilej a instalatiilor blocurilor si "fete" noi la cladiri. Viitorul ramine sa decida daca seful administratiei focsanene isi va convinge concetatenii si va da curs proiectului sau, pe care l-a recunoscut ca "scos de la naftalina". Pina atunci merita amintit faptul ca, in ultima jumatate de an nici un apartament din fondul locativ al Primariei nu a mai fost repartizat. In schimb, dupa ce a facut o lista de prioritati a solicitarilor si a inventariat locuintele pe care le are in proprietate, municipalitatea a actionat in instanta citeva zeci pe chiriasi pe care ii paste evacuarea pentru ca nu au respectat contractele.

Vremuri noi, probleme vechi
In materie de utilitati, municipalitatea s-a confruntat si in acest an cu aceleasi probleme ale datoriilor, cronicizate insa de acesta data. De altfel, in tot cursul acestui an, Distrigaz nu a incetat cu amenintarile ca va sista alimentarea centralei termice a orasului daca ENET nu se inscrie in graficul de plati. Chiar la inceputul mandatului noului primar, orasul a ramas mai multe zile fara apa calda din acest motiv, disputa rapid transformata aproape in razboi politic dupa ce administratia pedeserista a acuzat PD de manevre electorale. Si datoriile municipalitatii catre Electrica au condus la intreruperea in premiera a curentului la statia de pompare Suraia a CUP, ce-i drept pentru numai citeva ore. Datoriile in lant CUP-ENET- Distrigaz au impacientat noua administratie care a recurs la amenintari mai ales la adresa asociatiilor de locatari care nu-si platesc intretinerea.
Chiar daca in cifre absolute Primaria nu sta acum mai rau decit la sfirsitul anului trecut, intrarea in noul mileniu nu se face cu dreptul. Producatorul local de energie termica datoreaza acum Distrigaz 65 miliarde de lei, mai mult cu 6 miliarde decit in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp ENET are de recuperat de la CUP alte 80 de miliarde iar de la Electrica o constanta suma de 13 miliarde de lei. In ceea ce priveste furnizorul de utilitati, daca nu se intimpla vreo minune, si in noul an Focsaniul va ramine in topul oraselor cu cele mai mari datorii. Populatia va duce cu ea in noul mileniu povara restantelor de la intretinere care se ridica la 43 miliarde de lei. Unitatile bugetare au la rindul lor datorii enorme la CUP, de 45 miliarde de lei. Singurii care stau ceva mai bine la acest capitol sint agentii economici, care insa au si ei debite ce depasesc 12 miliarde.
(Lidia GROSEI)

Comentarii