500.000 lei penalizare zilnica pentru centrala termica a vecinului

marți, 28 iunie 2005, 23:00
4 MIN
 500.000 lei penalizare zilnica pentru centrala termica a vecinului

Un focsanean se afla de doi ani in litigiu cu un vecin de scara pentru o banala centrala de apartament. In anul 2003, Vasile Aga a fost dat in judecata, impreuna cu alti trei vecini, de un alt locatar al blocului, Ghiorghi Rosu, pe motiv ca ii cereau „sume exorbitante” pentru a-i da acceptul sa isi monteze centrala termica de apartament. Procesul, inceput in toamna lui 2003, continua si acum, dosarul ajungind pina la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vasile Aga a fost actionat in instanta pentru ca vroia ca noul vecin sa ii achite 140 de dolari, suma care reprezinta cota parte din chetuielile efectuate, el cheltuind peste 400 de dolari cind si-a montat centrala, prin plata de cote parti catre vecinii care isi montasera centrale de apartament inaintea lui. Initial, toti vecinii au fost de acord in principiu ca Ghiorghi Rosu sa isi monteze centrala, insa ei au sperat ca acesta le va achita o parte din cheluielile ocazionate de aducerea tevilor cu gaz. Potrivit Distrigaz, in cazul in care o persoana se racordeaza ulterior la instalatia de utilizare gaze, trebuie sa obtina acordul investitorilor initiali. „In cazul in care noul consumator urmeaza sa se conecteze la o instalatie deja existenta utilizata in comun, trebuie sa faca dovada achitarii unei cote parti catre investitorii initiali, iar cuantumul se stabileste intre investitorii initiali si actuali fara medierea operatorului de distributie a gazelor naturale”, se arata in comunicatul Distrigaz, care a fost depus la dosar.
500.000 lei penalizare pe zi
Cererea lui Vasile Aga era cu atit mai indreptatita, cu cit alti vecini au declarat ca au primit de la acesta sume de bani cind si-a montat centrala. Ulterior, potrivit datelor de la dosar, Gheorghi Rosu a modificat obiectul dosarului, in executarea cu rea credinta de catre piriti „a dreptului subiectiv de a se opune la instalarea centralei, si obligarea piritilor la plata de daune cominatorii pina cind vor accepta sa isi monteze centrala”. Nemultumit, Gheorghi Rosu s-a adresat instantei, spunind ca „avizul de montare a centralei termice depinde de avizul celro patru piriti” si temindu-se ca va fi obligat sa plateasca si contravaloarea agentului termic de la SC ENET SA, desi familia sa se debransase cind a obtinut acordul de principiu. Potrivit lui Vasile Aga, vecinul sau a trecut la amenintari fata de ceilalti impricinati din dosar. „Pe parcursul procesului i-a amenintat pe ceilalti ca ii va purta prin tribunale si le va cere daune morale daca nu-i dau acceptul in conditiile pe care le vrea el, intrucit ii va determina sa-si vinda apartamentele ca sa plateasca, el avind relatii”, a declarat Vasile Aga. In luna decembrie 2003, instanta vrinceana a decis ca Vasile Aga, impreuna cu un alt vecin, sa plateasca 500.000 pentru fiecare zi de intirziere pina la data exprimarii acordului in vederea instalarii centralei termice de catre reclamant! In plus, fiecare parte a fost obligata la plata a 2.034.000 lei, cheltuieli de judecata catre reclamant. „Cum poate instanta sa hotarasca sa-i dau reclamantului 500.000 de lei pe zi pina ii dau acceptul, iar eu sa nu-mi recuperez cota parte printr-o actiune in justitie? Nu este datoria reclamantului sa-si achite cotele parti catre toti investitorii? Cit a cheltuit prin tribunale cu noi, putea sa-si achite cotele parti. Va dati seama in ce situatie sint: in loc sa primesc cei 140 de dolari cota parte la investitia facua, acum trebuie sa-mi vind apartamentul si sa ramin pe drumuri cu copii ca sa platesc daune. Se vede ca in Romania mori cu dreptatea de git”, spune Vasile Aga, care nu intelege ce prejudiciu a cauzat vecinului de trebuie sa-i dea aproape un sfert de salariu pe zi.
Procesul continua
Cit priveste suma de 140 de dolari, instanta a specificat ca, pentru a-si recupera sumele de bani cheluite cu montarea centralei, cei doi piriti sa deschida un alt proces, insa pina atunci, sa isi dea acordul ca Gheorghi Rosu sa isi monteze centrala. Cei doi „datornici” au mers de aici mai departe, la Curtea de Apel Galati. Pe 2 martie 2004, instanta de aici a respins dosarul, pentru ca judecatorii au considerat ca ar fi ramas fara obiect, pe motiv ca cei doi nu si-au dat acordul ca Gheorghi Rosu sa isi monteze centrala. Acum, procesul continua la Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucit Vasile Aga considera ca magistratii de la Judecatoria Focsani, cit si cei de la Curtea de Apel Galati au „analizat superficial acest caz, deoarece au mai fost astfel de cazuri si toate au fost respinse ca nefondate”. Pe linga stabilirea sau anularea despagubirilor, si montarea centralei termice in apartamentul lui Ghiorghi Rosu depinde de aceasta noua sentinta. (Nicoleta CRISTEA)

Comentarii