Acuze pe capul liderei de sindicat de la "Euroconf"

miercuri, 02 august 2000, 23:00
4 MIN
 Acuze pe capul liderei de sindicat de la "Euroconf"

De citva timp, intre sefii sindicatului de la SC VRANCO SA si o parte a muncitorilor exista un conflict tacit. Salariatii au depus un memoriu adresat presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, in care sint mentionate mai multe asa-zise nereguli depistate de muncitori. Lidera de sindicat, Mariana Ionescu, a precizat ca toate operatiunile efectuate in numele sindicatului sint legale si pot fi verificate in orice moment.
Un memoriu anonim adresat presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, arunca in circa liderei de sindicat Mariana Ionescu o serie de acuzatii destul de dure legate de activitatea desfasurata in ultimii ani in fruntea sindicatului. Potrivit celor scrise in cele sase pagini ale reclamatiei, lidera de sindicat, care este si presedinta BNS Vrancea, s-ar face vinovata de gestionarea nu tocmai corecta a banilor proveniti din cotizatiile sindicale si de incalcarea regulamentului sindicatului prin numirea unor lideri de sindicat pe sectii fara organizarea de alegeri. In plus, cei care au intocmit acest memoriu sint convinsi ca salariul lor ar trebui sa fie mult mai mare. "Noi luam la lichidare 35-45.000 de lei si un salariu lunar de mizerie de 1.495.000 de lei cu tot cu sporuri. Am oprit in sectii reprezentantul patronatului italian si i-am aratat fisele de salarii. Stiti ce ne-a raspuns? Eu am negociat salariile voastre cu sindicatul si am dat 2.450.000 de lei", se arata in memoriu. Tot pe lista de reclamatii se inscriu si neacordarea de tichete de masa sau impozitarea icorecta a salariilor.
Autorii reclamatiei ca si multi alti muncitori cu care am stat de vorba au refuzat sa faca publice numele lor, temindu-se ca-si vor pierde locul de munca. "Trei oameni au fost concediati in aprilie pentru ca si-au cerut drepturile intr-un mod ceva mai agresiv. Situatia este undeva la mijloc, poate ca salariile liderilor nostri sint foarte mari, dar atunci cind ai nevoie te mai si ajuta", ne-a spus L.E., una dintre muncitoarele de la "Euroconf".
"Nu manevram banii"
Sefa sindicatului, Mariana Ionescu, s-a aratat surprinsa de atitudinea muncitorilor, spunind ca este pentru prima oara in zece ani cind oamenii din subordinea sa apeleaza la persoane din afara unitatii pentru expunerea problemelor care ii framinta. "Nu cred ca a venit cineva la mine cu vreo problema si a plecat fara ca aceasta sa fie rezolvata. Pur si simplu nu le inteleg atitudinea", a spus presedinta BNS.
Referindu-se la problemele ridicate de salariati, Mariana Ionescu a precizat: "In privinta tichetelor de masa am dus tratative cu patronatul pentru aprobare, mai mult timp. In final, patronii s-au oferit sa dea aceste tichete, dar au conditionat cu procurarea alimentelor prin cantina societatii cu adaos comercial zero. Acest lucru, insa, a fost refuzat de salariati, sub pretextul ca in oras mai pot sa ia si alte produse decit cele alimentare sau isi pot ridica banii".
Discutiile pe aceasta tema i-a costat locul de munca pe trei dintre salariati, care, potrivit afirmatiilor Marianei Ionescu au parasit locul de munca pentru a protesta."Cit priveste cotizatia lunara, aceasta se incaseaza prin oficiul de calcul al societatii. Noi nu manevram banii, tot ceea ce se utilizeaza are acordul consiliului de conducere. Exista si un fond social care se utilizeaza pentru cazuri extreme", a mai spus Mariana Ionescu.
"Cele 600 de milioane de lei, care au fost la FNI, apartin fostului meu sot"
La capitolul banilor investiti la FNI, Mariana Ionescu a recunoscut deschis ca a avut vreo sase sute de milioane de lei, dar ca acestea apartin fostului sot, care i-a investit si rascumparat de la acest fond. "Acestia erau banii nostri si nu banii sindicalistilor", a adaugat Mariana Ionescu, indicind verificarea in orice moment a destinatiei banilor membrilor de sindicat.
Cit priveste alegerile liderilor de sindicat pe sectie, acestea au fost aminate, dar vor fi efectuate pina in septembrie cind vor fi negociate salariile cu patronatul. "Regulamentul de ordine interioara permite aminarea acestor alegeri, dar nu mai mult de perioada negocierii salariilor. Trebuie precizat ca aceste salarii se negociaza o singura data pe an, in acest moment salariul mediu brut pe unitate fiind de 2,4 milioane de lei", a mai declarat lidera de sindicat.
Semnatarii memoriului ameninta cu greva generala
Alaturi de Mariana Ionescu, mai sint incriminate in reclamatia respectiva directoarea Leca si sefa de persoanl Apreutesei, si pe alocuri secretara sindicatului. Salariatii implicati in aceasta situatie spun ca vor merge la toate forurile competente pentru a rezolva problemele aparute la locul lor de munca. "Daca nu se va lua nici o masura in ceea ce-i priveste sau nu vor fi rezolvate problemele aratate, vom face publice prin toate caile existente neregulile existente la noi in unitate".
La rindul sau, Mariana Ionescu se considera victima unei diversiuni pusa la cale de cei care vor sa o vada cum cade din acest post. Motiv pentru care nu exclude ideea de a se retrage din fruntea sindicatului, acesta fiind momentul in care, dupa parerea sa, notiunea de sindicat va disparea de la VRANCO. (Elena CRISTIAN)

Comentarii