Afacerea cu haine vechi isi da duhul

duminică, 06 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Afacerea cu haine vechi isi da duhul

Dupa tam-tamul de acum trei luni, guvernantii au decis ca este momentul sa ia masuri impotriva comertului cu haine vechi. Printr-o hotarire de guvern se interzice vinzarea in regim de second hand a hainelor si jucariilor pentru copiii mai mici de trei ani, dar si a lenjeriei de corp si a incaltamintei. Stocurile trebuie lichidate in termen de trei luni, iar in aceasta perioada se interzice aprovizionarea. Inspectorii OPC vor verifica daca hainele admise spre vinzare au fost dezinfectate si curatate in prealabil. Piata focsaneana de profil este mai prospera ca niciodata, insa noile reglementari se vor face simtite in preturile de vinzare.
Pornit la inceputul acestui an, razboiul second-hand are, de curind, si o sustinere legislativa. Guvernul a emis Hotarirea 329/2001, care reglementeaza comertul cu haine vechi. Astfel, incepind chiar cu aceasta luna se interzic comercializarea, inclusiv importul, precum si distribuirea gratuita a hainelor si jucariilor destinate copiilor mai mici de trei ani. Practic, din magazinele de haine la mina a doua trebuie sa dispara cu desavisire orice produs destinat copiilor care nu depasesc virsta de trei ani. Tot pe lista produselor interzise se inscriu lenjeria de corp si incaltamintea pentru orice categorie de consumatori. Pentru celelalte sortimente, care se vind in magazinele la mina a doua, executivul a introdus obligativitatea supunerii acestora la operatiuni de dezinsectie si dezinfectie. Noile prevederi sint pe cit de clare pe atit de dure, nelasind de ales comerciantilor intre a respecta sau nu legislatia in vigoare. Regulile sint valabile atit pentru produsele din import cit si pentru cele autothtone, care ajung la vinzare in magazinele de vechituri. Cheltuielile de curatare chimica, dezinsectie si dezinfectie sint suportate de comerciant, care trebuie sa detina un certificat de atestare a operatiunilor efectuate pentru fiecare lot de marfa. Produsele folosite aflate in stoc si care sint interzise la vinzare pot fi comercializate pina la lichidarea acestora, dar nu mai tirziu de 28 iulie a.c.
Inspectorii OPC se pun pe treaba
Vegherea la respectarea noilor reglementari in domeniul hainelor la kilogram revine inspectorilor OPC. Acestia trebuie sa verifice in amanunt daca la comercializare sint produse interzise sau daca agentul economic respecta regulile de curatare a hainelor. La nivelul minicipiului Focsani exista nu mai putin de 30 de magazine second hand, care se aprovizioneaza de la un depozit en-gros din Vulturu. Aceste magazine se regasesc in evidentele OPC, insa nu se exclude ideea existentei si a altora, stiut fiind ca hainele vechi reprezinta o afacere prospera, iar magazinele apar ca ciupercile dupa ploaie. Inspectorul sef adjunct al OPC Vrancea, Gheorghe Enache, ne-a declarat ca actiunile legate de aceste magazine, programate pentru luna mai vor fi derulate in doua etape. Prima va avea ca obiectiv de baza verificarea documentatiei la aceste firme pentru a se vedea daca au mai fost facute aprivizionari cu produse care sint pe lista celor interzise. In plus, agentii economici in cauza vor fi avertizati in legatura cu lichidarea de stocuri. Partea cea mai dura va fi in a doua jumatate a lunii, cind se va urmari respectarea dezinsectiei si dezinfectiei hainelor second hand. "In cea de a doua etapa a actiunii noastre vom da dovada de o duritate maxima. Fiecare comerciant de haine vechi trebuie sa justifice cu chitante ca au trecut cu produsele scoase la vinzare pe la spalatoriile chimice. Vom urmari pina si credibilitatea celor care detin spalatoriile pentru a nu elibera chitante fara a efectua operatiunea. Avem cai de a eradica din fasa si acest fenomen", a precizat Gheorghe Enache. Piinea si cutitul, in cazul de fata, se afla la inspectorii OPC, care au de verificat citeva zeci de magazine de acest fel existente in judetul nostru. Cum acesti inspectori vor intelelege sa-si faca datoria, asa se vor derula afacerile second hand in Vrancea.
Gata cu hainele aruncate pe jos
Pentru categoriile de produse second hand care sint admise la comercializare, conditiile impuse de noile reglementari in domeniu sint, in opinia patronilor, mult prea dure si au menirea de a contribui la o crestere exagerata a preturilor. Ceea ce pina acum inseamna maldare de haine sifonate si murdare, din care clientul isi alegea toala dorita, se transforma intr-un magazin curat aidoma celor cu haine noi. Fiecare produs in parte trebuie agatat pe umeras, dupa ce in prealabil a fost spalat si calcat, iar mirosurile specifice vechiturilor ar trebui sa dispara. Schimbare care costa si care, asa cum sustin afaceristii in domeniu, va contribui din plin la cresterea tarifelor. "Pina acum hainele erau vindute asa cum le cumparam, deci ne permiteam sa le dam mai ieftin. Acum vom plati la curatatorie pentru spalarea si calcarea lor, ceea ce inseamna ca si preturile vor creste. Prin majorarea costului, pina si hainele vechi devin inaccesibile omului de rind", ne-au spus mai multi patroni de magazine second hand.
Supararea comerciantilor este impartasita si de cumparatori, care sint de parere ca actuala putere vrea sa-i vada dezbracati. "Noi nu cumparam de la second hand pentru ca ne place. Pur si simplu nu avem bani pentru haine noi. Daca si acestea se vor scumpi, vom purta ce avem pina cind se vor rupe. Ce, noi nu puteam sa le spalam acasa dupa ce le cumparam?", a precizat Maria Buruiana, una dintre clientele fidele ale magazinelor second hand.
Pretul marfii variaza in functie de calitatea acesteia, respectiv intre 150 de mii si 230 de mii de lei /kilogram. Sint si magazine care vind la bucata sau unde se fac reduceri importante de preturi. Cert este ca o pereche de adidasi buni costa 100 de mii de lei, un pulover 30-40 de mii de lei iar cu 200 de mii de lei cumperi o geaca destul de buna. Pentru sezonul cald, cu 100 de mii de lei iei tricouri pentru toata familia.
Spalate sau nu, hainele second-hand constituie pentru multe familii singura sansa pentru a avea imbracaminte de sezon. Deocamdata nu se vad efectele noului cadru legislativ, hainele fiind ingramadite prin colturi iar in vitrine atirnind sutiene sau costume de baie. Singurul semn al vreunei schimbari este dat de anunturile de lichidare de stoc, afisate pe geamuri sau de diminuarea pina la 15 sau 20 de mii de lei/kilogram pentru sortimentele aflate pe lista neagra. (Elena CRISTIAN)

Comentarii