Alesii judetului, obligati sa isi declare averea

joi, 01 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Alesii judetului, obligati sa isi declare averea

Mare rumoare printre alesii locali. Cu o intirziere mai mare de o jumatate de an de la investutura, consilierii judeteni si municipali, orasenesti si comunali au primit adrese de la Prefectura prin care li se solicita completarea declaratiilor de avere. Masura a fost se pare impusa de la Guvern si este reglementata de Legea 115/1996.
In mod surprinzator, alesii judetului vor trebui sa isi declare averile abia la mai mult de jumatate de an de la investitura. Printr-o adresa de la Executiv, Prefectura Vrancea a fost solicitata sa centralizeze aceste declaratii pe proprie raspundere, care, conform legii, vor fi reinnoite la sfirsit de mandat. Prefectul Constantin Buza a precizat ieri pentru "Monitorul" ca toate declaratiile completate de alesii vrinceni vor fi trimise la Guvern.
La Prefectura nu se cunoaste o situatie centralizata a declaratiilor de avere care, conform Legii 115/1996, ar fi trebuit completate de consilieri si demnitari in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie, deci cu aproape opt luni in urma. Desi tardive, declaratiile care vor trebui inaintate "in cel mai scurt timp posibil", sint
vor trebui sa cuprinda bunurile proprii, cele comune si detinute in indiviziune, potrivit unui model tip avansat de lege. Precizam faptul ca actul normativ amintit nu se refera doar la alesii locali, ci instituie obligatia declararii averii si pentru demnitari, magistrati, functionari publici si persoane cu functii de conducere din regiile de stat. Spre deosebire de aceste categorii insa, alesii locali rareori s-au conformat prevederilor Legii 115.
Cel putin in intentie, declararea averii de catre categoriile amintite isi propune prevenirea dobindirii de bunuri in mod ilicit, prin metode neortodoxe in sint folosite "pirghiile" dictate de functia ocupata. Cu toate acestea, declaratiile date pe proprie raspundere sint confidentiale si pot fi consultate doar in cazurile prevazute de lege.
"In cazul in care intre averea declarata la data investirii sau numirii in functie si cea dobindita pe parcursul exercitarii functiei se constata diferente vadite, si exista dovezi certe ca unele bunuri ori valori nu puteau fi dobindite din veniturile legale realizate de persoana in cauza sau pe alte cai licite, averea este supusa controlului in conditiile prezentei legi", prevede articolul 7 al Legii 115/1996.
Declaratia tip pe care o vor completa in cel mai scurt timp alesii vrincenilor cuprinde, in rubricile ei imobilele, terenurile agricole si locuintele pe care le poseda consilierii si familiile lor. Pe linga
spatiile comerciale si cele productive care trebuiesc in intregime declarate, documentul trebuie sa contina si societatile comerciale unde persoanele vizate sint actionari, ca si alte activitati cu scop lucrativ din care se poate scoate profit. Depozitele in lei sau valuta care depasesc valoarea de 10 milioane de lei, ca si creantele mai mari de aceasta valoare trebuiesc si ele declarate. Nu trebuie omise masinile si iahturile, obiectele de arta, bijuteriile sau chiar aparatura electronica in valoare mai mare de 5 milioane de lei. Legea obliga, de asemenea, declararea tuturor efectivelor de pasari si animale detinute in proprietate de alesii locali si judeteni.
In ceea ce priveste controlul averilor, articolul 8 al legii invocate prevede functionarea, pe linga fiecare curte de apel, a unei comisii cu acest obiect. "Comisia de cercetare" este abilitata sa inceapa o actiune de control al averii de indata ce este sesizata cu o cerere facuta de primul procuror al parchetului sau de conducatorii autoritatilor publice. Simplii cetateni care furnizeaza indicii despre dobindirea ilicita de avere nu pot face sesizari decit acestor doua categorii, sesizarile anonime nefiind luate in considerare.
Din informatiile pe care le detinem, de aparitia Legii 115/1996 si pina acum nici un demnitar sau consilier vrincean nu a fost cercetat asupra modului in care si-a sporit averea pe perioada mandatului. In orice caz, pentru consilierii si demnitarii care se simt suspectati pe nedrept, legea da posibilitatea obtinerii unei dovezi de nevinovatie. Ei pot solicita singuri deschiderea declaratiei de avere si confruntarea datelor pe care aceasta le contine cu situatia din momentul in care se cere cercetarea. (Lidia GROSEI)

Comentarii