An cu iz electoral pentru alesii municipiului

joi, 30 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 An cu iz electoral pentru alesii municipiului

Anul pe cale sa se incheie a marcat cistigarea relativa a razboiului dus de Primarie si societatea locala de transport urban cu proprietarii dubitelor maxi-taxi.
Batalia, dusa in instanta incepind cu 1998, a fost finalizata prin incheierea unui contract intre SC "Transport Public" SA si operatorii particulari, prin care ultimii erau obligati sa respecte un grafic de circulatie strict si sa dea bilete clientilor lor.
Tot in prima parte a anului 1999 a izbucnit scandalul apartamentelor din fondul locativ de stat, scandal legat de distribuirea preferentiala de locuinte. Declansarea acestuia a fost legata de repartizarea unei astfel de case directorului general al Prefecturii Vrancea, in urma unei anchete sociale al carei proces verbal continea un fals in declaratie. Problema distribuirii locuintelor de stat a iesit din nou la rampa in decembrie. Singurele doua apartamente disponibile au fost repartizate atunci fiicei consilierului Nicolae Ladaru si juristei Primariei Carmen Ghiuta, ambii membri ai Comisiei Sociale care da unda verde distribuirii acestora. Cele doua familii afectate de decizia Consiliului Local Focsani urmau sa fie evacuate pentru neplata datoriilor la chirie si intretinere.
Fostii directori au devenit administratori
Alesii orasului au trebuit sa se conformeze legislatiei care reglementeaza Statutul societatilor si regiilor locale. Astfel, cinci consilieri au fost nevoiti sa demisioneze din functiile de reprezentanti in AGA la ENET si Transport Public. Acesta a fost semnalul inceperii procedurii de selectie a noilor administratori la societatile amintite dar si la regia locala. Postul de administrator al CUP a fost, de departe, cel mai vinat, selectia facind obiectul unor vizibile conflicte de interese legate de obtinerea mult-doritului statut de "boier-sef" al fostului IGO. Un pion principal in acesta disputa a fost primarul Nicolae Latcan care de altfel si-a deconspirat intentia de a se reintoarce pe o functie calduta la CUP, in eventualitatea pierderii alegerilor. Cu toate acestea, directorul Gheorghe Vasilescu a fost desemnat ca nou administrator in urma concursului. Ca o regula, si la Transport Public si la ENET fostii directori au ramas in fruntea societatilor dupa desfasurarea selectiilor, ei neavind contracandidati.
Datoriile s-au tinut lant intre firmele furnizoare de servicii catre focsaneni
In ultimele douasprezece luni, debitele la regia locala au crescut considerabil, de la 29 de miliarde in ianuarie pina la circa 50 de miliarde. Datorita acestui lucru, populatia a ramas in mai multe rinduri fara apa calda si caldura, Distrigaz oprind distribuirea de combustibil catre Enet, singurul producator de energie termica din oras. O temporara solutionare a crizei datoriilor incrucisate a fost realizata in noiembrie printr-un acord de reesalonare, aflat in curs la acest moment. 1999 a fost anul in care Compania Spaniola "Union Fenosa" a inaintat in mod sensibil in procesul de asociere cu ENET, perfectarea acestei afaceri fiind programata a fi facuta in prima parte a lui 2000.
Aripa aperista din Primarie, cu Latcan in frunte
Ultima toamna a marcat pentru alesii Focsaniului o febrila pregatire pentru "hopul" electoral al anului 2000. Aflati intr-un interesat proces de reorientare politica, consilierii locali, in frunte cu primarul Nicolae Latcan, au dat unda verde declansarii campaniei electorale chiar in sinul principalului for al municipiului. Dupa indelungi tratative, cel care a fost ales primar pe listele PD si-a recunoscut intrarea in ApR, obtinind chiar functia de vicepresedinte al filialei judetene. Latcan, care va fi probabil candidatul ApR la Primarie, nu a venit singur, ci insotit de un grup compact de colaboratori: viceprimarul Cezar Mihailescu si consilierii Ladaru, Bozna, Iamandei si State, toti recompensati cu diferite functii in partid. (Lidia GROSEI)

Comentarii