Aranjamente si la bacalaureat

marți, 02 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Aranjamente si la bacalaureat

Centrul de corectura a lucrarilor de bacalaureat este noua scena pe care se joaca tragi-comedia de la examene. Cortina s-a ridicat ieri, cind profesorii corectori, desemnati de Inspectoratul Scolar, si-au preluat rolul de evaluatori ai tezelor de la prima proba scrisa.
Tovarasie. Acesta este cuvintul care desemneaza atmosfera din unicul centru de corectura a tezelor examenului. Pile, relatii, interventii, aranjamente, toate la un loc duc la satisfacerea nevoilor, atit in rindul candidatilor, cit si in tabara profesorilor. Primii se bucura de note mari, intrari asigurate la facultatea mult-visata, mindria nejustificata in fata colegilor. Ceilalti isi iau dreptul binemeritat, fie si cistigarea amicitiei unui coleg, plata datoriei fata de un altul, caci o mina se spala pe alta si in invatamint. Iar cel se ar trebui sa fie arbitru, in speta Inspectoratul Scolar, are satisfactii la fel de mari: un procent de promovabilitate pe care sa-l fluture ostentativ in fata credulilor.
Nebunie
Ieri, la centrul de corectura a tezelor de bacalaureat a fost mare zarva. In lipsa unui picior in prag, toata scoala a fost impinzita de profesorii corectori – aceeasi de la examinarea oral?! Multi, aflati in cautarea semnului pierdut. Tezele, 46 de teancuri, respectiv 1867 de bucati, au fost ravasite de la un capat la altul. "Nici nu va puteti imagina. Este foarte greu sa le descoperi pe cele pe care le cauti intentionat", se justifica corectorii. Unii se mai lipsesc, le mai cauta si astazi. Nu-i supravegheaza nimeni. Fug dintr-o sala in alta, si cind vad ca nu le gasesc pe toate cele insemnate, ce le au de rezolvat, exasperati, roaga colegii sa-i ajute. Iau tezele la mina, si cauta cuvintele sterse sau taiate, "floricelele" pe care le-au scris elevii intentionat pe teza ca sa poata fi identificata. N-au nici o teama ca cineva ii va da de gol. Ii va piri la sefi sau vor pati ceva daca se afla. Asa ca fiecare isi vede de treaba.
Complicitate
Tezele de rezolvat sint stiute, de regula, nu numai dupa semne. O modalitate mult mai simpla, practicata numai in complicitate intre profesori, este punerea lucrarilor ce trebuie rezolvate primele in teanc. Cel care le transporta stie sau nu stie. Comunicarea intre cel de la centrul de examen si centrul de corectura se poate face pe diverse cai, cea mai la indemina fiind telefonul. Tovarasia conteaza. "Tezele se pun primele in teanc, si cind se predau, i se spune respectivului sa aiba grija sa le urmareasca. Asa se procedeaza de regula", ne destainuie corectorii. Altele se cauta zi si noapte dupa semne, pina le descopera. Ca sa se convinga ca nu pun nota pe alta teza, unii corectori studiaza lucrarea la bec. In zare se vede numele candidatului.
Notele mari nu se pun pe ochi frumosi. Si aici se face o negociere. Candidatul trebuie sa-si vada birna din ochi, daca nu sa-si evalueze portofelul, pilele, relatiile. Chiar si elevii buni ajung sa ceara ajutor la corectare, pentru a fi siguri ca intra la facultatile mult-visate. Parintii, avind in vedere ca scapa si ei de scoala, sint in stare sa faca orice le sta in putinta sa iasa odrasla cit mai bine din examen. Sa ia nota mare, sa intre la facultate, sa se mindreasca familia.
De azi, teancul se subtiaza
Daca ieri, la romana, corectorii au avut mult de furca, la celelalte probe, e mult mai simplu de rezolvat interventiile. Astazi, spre exemplu, majoritatea elevilor sustin proba la matematica. Dar matematica e de mai multe "feluri": real, tehnologic, economic, etc. Existenta mai multor tipuri de subiecte va fi primul aspect distinctiv al tezelor. Altfel spus, pachetele vor contine teze pe profiluri. Iar efortul de a cauta in numai 500 de lucrari pe cea dorita e mult mai mic decit ieri. Si mult mai usor va fi in urmatoarele zile, cind elevii sustin examenul la diferite alte discipline. Unii la "tehnologii" – care sint de "n" feluri, functie de profilul liceului absolvit, altii la "organizare". Si "organizarea" e diferita de la un liceu la altul, de la un profil la altul. Teancul scade, bucuria corectorului. Iar, vineri, marea majoritate a candidatilor sustin ultima proba la sport. Simplu. Usor de scos o nota mare, mai ales daca profesorul accepta sa-i faci cinste dupa examen. Si daca lucruile merg bine, promovabilitatea bate suta. Toata lumea e multumita. Cei care nu sint, fac contestatii. Alte comisii, alte pile, alte aranjamente. Daca merge ulciorul la apa. Pina acum nu s-a spart. (Cristina LAZARIN)

Comentarii