Banca Populara "Minerva", falimentata de FNI?

marți, 16 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Banca Populara "Minerva", falimentata de FNI?

Cei mai multi dintre deponentii de la Banca Populara "Minerva" sint deranjati de intentia conducerii acestei institutii bancare de a-i transforma in actionari. Motiv pentru care intentioneaza sa se adreseze tuturor institutiilor care s-ar putea implica intr-un fel sau altul in rezolvarea problemelor lor. Dupa mai bine de jumatate de an de aminari si promisiuni, cele citeva sute de deponenti ai Bancii Minerva – Sucursala Vrancea au aflat ca nu sint sanse ca in acest an sa-si recupereze banii. "Pe 6 ianuarie m-am prezentat la sediul Bancii pentru a-mi ridica macar dobinda ce mi se cuvenea pentru cele 21 de milioane lei pe care i-am depus in aprilie 2000. Atunci am fost informat ca nu mi se vor restitui banii, in schimb pot deveni actionar. Nu am acceptat acest lucru nici eu, nici ceilalti deponenti", ne-a declarat F.D., din Vrincioaia.
In fapt, clientii bancii au fost rugati sa-si dea acordul scris pentru a-si transforma depozitul astfel: 30% din banii depozitati la acesta banca in depozit pe termen de 12 luni cu dobinda anuala de 40%, dobinda urmind sa fie platita lunar si 70% in parti sociale care vor putea fi retrase dupa 24 de luni. Asa-zisul cistig al viitorilor actionari este o parte din profil, dreptul de vot ca si posibilitatea de a verifica gestiunea Bancii. Deloc incintati de propunerea primita, deponentii refuza oferta conducerii BP Minerva, pe care o considera o modalitate de a-i trage din nou pe sfoara. "Ni s-a spus ca indiferent daca acceptam sau nu, tot nu ne vom primi banii prea curind. Lucru pe care il cred. Vreau sa va spun ca am vindut tot din curte pentru a stringe avesti bani", a mai spus F.D.
Banca Minerva a depus 45 de miliarde de lei la FNI
Una dintre explicatiile oferite clientilor, vizavi de imposibilitatea de restituire a banilor, este legata de un plasament destul de consistent la FNI. "Gestiunea Bancii Populare Minerva s-a efectuat in conformitate cu prevederile legale, nu exista credite neperformante peste limitele normale si nu exista fraude. Cu toate acestea, Banca Populara Minerva se afla in momentul de fata intr-o situatie dificila din punct de vedere al lichiditatilor, fapt datorat unui plasament de peste 45 de miliarde de lei facut la FNI, aceasta reprezentind circe 40% din totalul depozitului", se arata intr-un comunicat inaintat clientilor bancii. Departe de a fi rezolvata, situatia de la Banca Minerva tinde sa se transforme intr-un scandal de proportii. Deponentii sint suparati si din cauza faptului ca la sediul bancii nu mai lucreaza decit un singur functionar care nu le poate oferi prea multe informatii. Client vechi al Bancii Minerva, Constantin O. din Focsani spune ca se va adresa atit conducerii judetului, cit Judecatoriei si Parchetului pentru a i se face dreptate. (Elena CRISTIAN)

Comentarii