Cancerul afacerilor de partid face ravagii in Sanatate

duminică, 21 iulie 2002, 23:00
5 MIN
 Cancerul afacerilor de partid face ravagii in Sanatate

Programul Bancii Mondiale pentru reabilitarea dispensarelor a fost mana cereasca pentru "rasfatatul" licitatiilor publice, Corneliu Prunache. Inca din 1996, firma care este acum in Vrancea lider in constructii si aductiuni cu apa sau gaze, "Aispa Stars", a cistigat licitatiile citorva dintre cele zece dispensare incluse initial in programul amintit. Unul din obiectivele proiectului de Reforma a Sectorului de Sanatate al Bancii Mondiale este acela de a dezvolta cadrul si capacitatea pentru elaborarea politicilor, planificarii si reglementarii sistemului sanitar. Mai exact, s-au alocat fonduri pentru amenajarea imobilelor in care se acorda asistenta medicala si dotarea lor cu aparatura performanta. Modul in care firma lui Prunache a folosit fondurile Bancii Mondiale poate fi observat in fotografiile facute in urma cu citeva zile.
Spoiala de sute de milioane
Antreprenor general sau subantepriza, Prunache a "trecut" prin mai toate dispensarele. Potrivit unor informatii furnizate de surse din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, numai dispensarele din Tifesti, Reghiu si Paunesti, toate sub aripa firmei lui Corneliu Prunache, mai necesita peste patru miliarde de lei, intrucit in prezent sint in diferite stadii de executie. Pentru aceste cladiri au fost deja incasate sume deloc neglijabile. La Tifesti, de exemplu, au fost alocate numai pina in prezent peste 270 de milioane de lei, la Paunesti – circa 60 de milioane de lei, iar la Reghiu alte 208 milioane de lei. Chiar daca ele nu au fost finalizate, au fost date in functiune la sfirsitul anului trecut. Daca se va aproba suplimentarea fondurilor de la Banca Mondiala, firma lui Prunache va mai lua alte citeva miliarde de lei. Singurele dispensare pe care Prunache a reusit sa le "dea la cheie" sint cel din Gugesti si cel din Virtescoiu.
La circa din Birsesti, o alta investitie a polivalentului Prunache, lucrarile vor continua. Cu aprobare de la Ministerul Finantelor, "Aispa" va mai incasa circa 1,5 miliarde de lei in cazul in care va fi aprobata extinderea imobilului. Dupa ce a luat 40 de milioane de lei, alte citeva sute de milioane pot incape in vistieria aceleiasi firme. Toate aceste sume sint investite intr-o cladire cu structura de rezistenta din paianta, construita inainte de 1940.
Dispensarul Tulnici, "etalonul calitatii"
Capodopera lui Prunache in materie de renovari se regaseste, insa, la Tulnici. Spatiile de la parterul blocului, unde functioneaza dispensarul, au fost preluate de la Primaria din comuna si au apartinut societatii "Indforest". Renovarile pe care le-a facut "Aispa Stars" SA Focsani s-au ridicat pina in prezent la peste 400 de milioane de lei, urmind a se mai primi alte citeva sute. In cladirea amintita se vede clar ca nici macar o mina de var nu a mai fost data pe pereti, in timp ce usile stau sa cada. Nici dispensarul de la Gura Calitei, localitatea de bastina a fostei sotii a ministrului Transporturilor, Miron Tudor Mitrea, apropiat si el presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, nu arata mai de doamne-ajuta. Pina in prezent, firma lui Prunache a cheltuit cu renovarea imobilului amintit nici mai mult nici mai putin de 740 de milioane de lei. Pentru finalizare ar mai fi necesare, potrivit estimarilor, alte 1,3 miliarde de lei. La Soveja, firma apropiatului presedintelui PSD Vrancea a incasat numai 140 de milioane de lei, insa n-ar fi exclus ca si aici suma sa fie suplimentata pentru alte citeva lucrari de consolidare.
Cel mai nou dispensar care este consolidat de firma lui Prunache este cel de la Boghesti. Anul trecut in luna mai, in momentul in care CNAS a aprobat suma necesara pentru constructia noului sediu al "bancii sistemului sanitar" vrincean, au fost aprobate si 1,5 miliarde de lei pentru refacerea dispensarului de la Boghesti. Fondurile au fost luate de firma lui Prunache prin intermediul Spitalului Municipal din Adjud, intrucit in comuna amintita nu este nici pina in prezent medic de familie. Investitia a picat cu atit mai bine cu cit la Boghesti primarul murise si au fost alegeri pentru scaunul de edil sef al comunei. Desi mai este mult pina ca lucrarea sa fie finalizata, "Aispa" a incasat peste 1,3 miliarde de lei, bani din fondurile speciale ale Casei de Sanatate, dar strinse din banii asiguratilor.
Incredintare directa de peste 13 miliarde de lei
Construirea noului sediu al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea a inceput in luna iunie a anului trecut. Forul tutelar superior alocase deja circa 13,5 miliarde de lei. "Pentru stabilirea firmei care il va construi, se va organiza o licitatie", a declarat la acel moment directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, chirurgul Gheorghe Bercea. Licitatia nu a mai fost organizata, pentru ca la sfirsitul anului 2000, dupa cistigarea alegerilor de catre PSD, lucrarea care valora miliarde bune de lei, fonduri colectate din banii asiguratilor, fusese incredintata direct firmei lui Cornelui Prunache. In momentul parafarii afacerii, "banca sistemului sanitar" vrincean era condusa de medicul Constantin Buza, devenit ulterior senator si prefect pe listele PSD. La citeva luni de la incredintarea directa pentru construirea imobilului catre firma "Aispa Stars", edilii judetului au gasit si terenul necesar, chiar in curtea Spitalului Judetean. Fara sa fi participat macar la o licitatie formala, firma lui Prunache a "papat" numai pina in prezent circa 14 miliarde de lei desi lucrarea nu este nici pe departe finalizata. Surse din interiorul Casei de Sanatate Vrancea ne-au destainuit ca suma alocata initial pentru constructia sediului CJAS Vrancea va fi suplimentata, ajungindu-se probabil la cel putin 20 de miliarde de lei. Firma care a luat bani frumosi pentru construirea sediului CJAS Vrancea avea, cel putin la sfirsitul lunii martie, datorii de peste 200 de milioane de lei la fondul asigurarilor de sanatate. Seful "Aispa" sustine ca datoriile la Sanatate nu sint o problema, intrucit va apela la o compensare, modalitate prea putin practicata pina in prezent la CAS Vrancea. Alte citeva sute de milioane de lei au intrat tot in conturile "Aispa" pentru o parcare construita in incinta celui mai mare spital din judet.
Sute de milioane investite in dispensare fara apa curenta
De-a dreptul curios este faptul ca noua constructie care se ridica in curtea celui mai mare spital din judet este subiect tabu pentru sefii sistemului sanitar din Vrancea. Cum de altfel si cele citeva dispensare facute de firma afaceristului Corneliu Prunache, "prietenul de suflet" al presedintelui CJ. La fel de bizar este si faptul ca, in timp ce renovarile si reabilitarile facute de firma "Aispa" se bucura de decontarile facturilor si de sume suplimentare aprobate de la buget, la Spitalul de Boli Contagioase din Focsani sau Centrul de Medicina Preventiva Sportiva, investitii apartinind firmei "liberale" "General Construct", a fratilor Momanu, nu s-au mai primit bani deloc. Cit despre Spitalul Materno-Infantil, investitia pare sa fi fost definitiv abandonata, chiar daca s-au cheltuit destui bani atit pentru bruma de fundatie care a fost turnata, cit si pentru plata paznicilor care au avut grija citiva ani ca hotii sa nu devalizeze zona.
Cele citeva miliarde primite de la Banca Mondiala au fost folosite pentru renovarea dispensarelor. Nimeni nu s-a gindit sau nu a parut a se gindi ca imobilele respective nu au apa curenta. Nu ar fi exclus ca si alimentarea cu apa, pentru care se vor cere cu siguranta bani de la Guvern si organismele internationale finantatoare, sa incapa pe mina aceluiasi constructor. (R.JACHIANU, L.GROSEI, C.BOBEICA)

Comentarii