Capul lui Mihai Viteazul a poposit la Focsani

duminică, 12 august 2001, 23:00
2 MIN
 Capul lui Mihai Viteazul a poposit la Focsani

Ramasitele pamintesti ale marelui voievod Mihai Viteazul au zabovit ieri in Vrancea, timp de citeva zeci de minute. Autoritatile locale au acordat atentia cuvenita acestui pas din pelerinajul national "Pohta ce-am pohtit", pelerinaj ce se va incheia abia duminica viitoare, la Manastirea Dealu din Tirgoviste.
Piata Unirii din Focsani a primit cu onoruri militare si cu piosenie capul voievodului unificator, la implinirea a 400 de ani de la moartea sa. La ora 10.00, cortegiul a patruns in centrul orasului, asteptat fiind de demnitari, consilieri judeteni si locali, de reprezentanti ai armatei si de simpli cetateni, acestia din urma insa, din pacate, in numar relativ restrins. Cei care au dat semnalul de incepere al onorurilor au fost rapsozii din Nereju si Platin, in sunet de buciume, urmati imediat de acordurile fanfarei Garnizoanei Focsani. Caseta cu ramasitele pamintesti ale voievodului a fost coborita din vehicolul in care calatorise, insotita fiind de o garda militara. Dupa depunerea sa in fata cladirii administratiei judetene, o slujba de pomenire a fost oficiata de preotul Ion Munteanu, fostul protoiereu al Focsaniului.
Semnificatia momentului, dar si personalitatea si rolului istoric al lui Mihai Viteazul, au fost apoi evocate in discursurile primarului Decebal Bacinschi, sefului Directiei Judetene de Cultura, Gheorghe Vlajie, si al colonelului Adrian Tuica, loctiitorul comandantului Garnizoanei Focsani. Victor Craciun, presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, nu a uitat sa aminteasca in interventia sa ca in anii grei de refugiu din Primul Razboi Mondial, capul lui Mihai Viteazul a mai trecut o data prin Focsani.
Un moment important al solemnei manifestari a fost acela cind primarul orasului a depus pamint focsanean linga ramasitele pamintesti ale lui Mihai Viteazul. Dupa ce reprezentantul organizatorilor, Victor Craciun, a oferit medalii comemorative, sefii citorva institutii locale au depus apoi flori la capul voievodului. In finalul orei in care pelerinajul "Pohta ce-am pohtit" a poposit la Focsani, rapsozii vrinceni l-au evocat la rindul lor pe Unificator, pentru ca apoi sa vina momentul defilarii garzii de onoare.
Manifestarea de la Focsani, desi programata si minutios pregatita in prealabil, a fost insa una suficient de discreta. Merita amintita absenta protopopului Ionel Ene sau a altor preoti ai orasului, probabil din cauza orei la care a avut loc procesiunea, ora la care in biserici se desfasoara liturghia de duminica. Aflati inca scriptic in concedii, nici capii judetului, cu exceptia subprefectului George Baesu si a vicepresedintelui CJ, Mircea Diaconu, nu au participat la ceremonii.
Dupa incetarea onorurilor din Piata Unirii, coloana cu ramasitele pamintesti ale lui Mihai Viteazul a plecat apoi spre Mausoleul Eroilor de la Marasesti. Deschisa de masinile Politiei, procesiunea urma ca pina la sfirsitul zilei sa ajunga in mai multe judete din Moldova, punctul terminus pentru aceasta etapa fiind capitala provinciei, Iasul. (L.GROSEI)

Comentarii