Cepul butoaielor cu vin s-a infundat

miercuri, 04 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Cepul butoaielor cu vin s-a infundat

Recoltatul strugurilor se apropie in Vrancea de final, iar estimarile specialistilor au fost depasite de productia reala. In acest an, agricultorii risca insa sa nu-si poata acoperi nici macar costurile de productie din vinzarea strugurilor. Pretul strugurilor este mai mic decit a fost anul trecut, in timp ce costurile de productie au crescut cu aproximativ 50%. Spre exemplu, "Vincon", societatea care preia cea mai mare parte a productiei de struguri, ofera in aceasta toamna preturi de nimic pe kilogramul de struguri. Astfel, aceasta societate plateste kilogramul de struguri cu o concentratie de zahar de 210-214 grame la pretul de 2000 lei. Cum media productiei de struguri la hectar a fost in acest an de 8.500 de kilograme, dintr-un calcul elementar putem trage concluzia ca pretul luat pe un hectar de vita de vie este de aproape 17 milioane lei, in conditiile in care in acest an taranii au cheltuit aproape 20 de milioane de lei pentru intretinerea aceluiasi hectar. Nici alte societati nu platesc strugurii mult mai bine, singura societate care ofera preturi mai atractive, de aproape 3.000 lei/kilogram, fiind o firma din Panciu a omului de afaceri Nicolae Petrisor.
Reluarea productiei, o dilema
Viorica Ghionea, director de serviciu in cadrul Directiei Agricole, spune ca preturile de dumping ale marilor firme colectoare din Vrancea pun sub semnul intrebarii chiar reluarea productiei pentru anul viitor. "IAS-urile au avut productii foarte bune, de pina la 13.900 kilograme la hectar, cum ar fi cazul «Veritas» Panciu. La particulari, productia medie a fost insa de aproximativ 7.000 de kilograme la hectar. In aceste conditii, e greu de crezut ca cineva va mai cheltui bani la anul pentru reluarea productiei, in conditiile in care in acest an oamenii nu si-au scos nici macar banii investiti", ne-a spus Viorica Ghionea. Paradoxal, anul trecut strugurii au fost cumparati cu 2.500 de lei, dar costul intretinerii unui hectar de vie era de maximum 16 milioane de lei.
Alte solutii: trocul sau micii comercianti
Pentru cei mai multi dintre comercianti, solutia de a-si vinde productia ramine Matul lui Lucki Georgescu. Multi insa, doar cei mai norocosi gasesc solutii care sa le mai mareasca putin venitul. Este vorba de vinzare cu amanuntul a strugurilor in pietele agro-alimentare. Ca sa faci acest lucru ai insa nevoie de masina proprie si de citeva zile chinuite pe care o sa le petreci cu siguranta in pietele din Ardeal sau din nordul Moldovei.
O alta solutie ar fi aceea a unui troc cu comerciantii din Covasna si Harghita, care ofera un kilogram de cartofi (3500-4000 lei) pe kilogramul de struguri. Evident ca si in acest caz, un astfel de troc poate fi facut de doar foarte putini oameni.
Autoritatile protesteaza fata de pretul mic la stuguri
In cadrul sedintei de Consiliu Judetean de saptamina trecuta, consilierii au votat chiar si un protest impotriva preturilor de nimic oferite de societatile integratoare din judetul nostru. Initiatorul protestului, presedintele CJ, Marian Oprisan, spune ca din pacate in acest moment mai mult de atit nu se poate face. "PDSR a avut un proiect de lege in acest sens, initiat chiar de Miron Mitrea. Cei care ar trebui sa ofere solutii in acest caz sint cei din guvern, care ar putea acorda credite cu dobinda subventionata societatilor integratoare pentru a putea plati strugurii la un pret care sa se apropie de realitate", ne-a spus Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea. (Traian NEGULESCU)

Comentarii