Chermeze cu banii protectiei copilului

marți, 23 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Chermeze cu banii protectiei copilului

Prietenii presedintelui Consiliului Judetean, "minunatii oameni de afaceri", nu au izbutit prin contributiile de notorietate sa impiedice pagubirea Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Suplimentarea cu 3 miliarde a bugetului pentru chermezele cu iz electoral s-a reusit, la ultima sedinta a consilierilor judeteni, prin micsorarea portiei copiilor statului.
Pare de necrezut, in contextul in care se bate atita moneda pe importanta grijii acordata copilului institutionalizat in vederea integrarii europene. Tocmai in "Vrancea-Provincie Europeana" consilierii au decis, prin vot liber exprimat, ca acestia au destul, incit pot da si la altii.
Justificarea – daca mai era nevoie – in fata consilierilor judeteni, este de-a dreptul stupefianta. Mai marii Protectiei Copilului n-au reusit sa cheltuie, la timp si cu folos, cele citeva miliarde de lei alocate! Prin raportul prezentat Consiliului Judetean de initiatorul Marian Oprisan se modifica bugetul alocat Centrului de Creatie si Valorificare a Traditiei Populare Vrancea, odata cu cel al DGPDC. Doar ca unuia i se da, iar celuilalt i se ia…
Sensibil fata de pastrarea traditiei populare, Consiliul Judetean decide sa majoreze bugetul Centrului cu un miliard de lei, desi conducerea institutiei spera la maxim 700 de milioane, motivind ca cele 292 milioane alocate nu-i ajung. Asta – reiese din raport – din cauza sarbatoririi Festivalului Interjudetean pe plaiul Tojanului – Paltin, la care s-au inscris peste 400 de concurenti si basca, mai vine si presedintele Academiei sa inmineze cele doua titluri, obtinute la prima editie 2001 a Festivalului National al artelor traditionale. In opinia CJ, asemenea eveniment nu poate trece neonorat cum se cuvine si, cum obrazul subtire cu cheltuiala se tine, responsabilii cu traditiile populare baga la tescherea, vor, nu vor, nici mai mult, nici mai putin de un miliard lei. Poate n-ar fi nimic de comentat daca alesii judetului n-ar fi considerat ca banii respectivi pot fi luati chiar de la gura copiilor. "Sumele respective pot fi acoperite prin diminuarea bugetului la Capitolul «Asistenta sociala» de la Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului, deoarece, din analiza efectuata a rezultat ca in trimestrul I a.c. nu s-au consumat creditele deschise in valoare de 5.857.000.000 lei, iar in trimestrul II a.c. nu s-au consumat creditele deschise in valoare de 2.845.000.000 lei", scrie, negru pe alb, in raportul privind rectificarea bugetului CJ, la ultima sedinta extraordinara.
Fata de aceasta incredibila decizie n-a fost facuta macar o remarca, nici din partea consilierilor, nici a celor implicati in sistemul de protectie a drepturilor copilului. Si nici dupa adoptarea hotaririi. Eforturile reporterilor nostri de a consemna punctul de vedere al dirijorilor banilor alocati copiilor institutionalizati au fost zadarnice. Ca de obicei, directorul DGPDC, Danut Ceamburu, n-a fost de gasit ieri toata ziua. Secretara, amplasata fix in usa sefului, ne-a spus ca n-a sesizat daca acesta a parasit sau nu incaperea. "Imi pare rau, nu raspunde la telefon. Inseamna ca nu este". Si de la poarta secretarului CJ Toader Ghetu am primit acelasi raspuns sec. "Este plecat".
Inginerii financiare pe banii nostri
In aceeasi ordine de idei este de remarcat motivul care a impus cererea de rectificare a bugetului. Detalierea cheltuirii banilor publici pe mega-spectacole si festivaluri arunca in ceata aproape toate actiunile organizate de Consiliul Judetean. Prin compararea ultimelor doua rapoarte referitoare la "alte cheltuieli" la Consiliul Judetean pe activitati, surprinzator, se observa ca sumele s-au subtiat. La sedinta anterioara, Revelionul 2001-2002 se mentiona ca a costat judetul 1,5 miliarde lei. La reuniunea de alaltaieri, aceeasi sarbatoare a fost cotata la 1,4 miliarde de lei! La fel si sarbatorirea Zilei Unirii Principatelor Romane, care si-a schimbat valoarea materiala de la 673 de milioane la 620 de milioane, in numai o luna de zile. Ziua Internationala a Copilului s-a notat ca a costat 600 de milioane, pentru ca alaltaieri sa se scumpeasca cu nu mai putin de 500 de milioane, alocati cu girul consilierilor. Aniversarea unui deceniu de la infiintarea CJ s-a ieftinit de la o sedinta la alta, subit, de la 350 de milioane la 300. La capitolul solduri a intrat si organizarea Olimpiadei Nationale de Muzica, a carei costuri au scazut de la 82 de milioane la 74 de milioane, potrivit ultimului raport prezentat consilierilor locali.
Alte actiuni insa s-au umflat cu nerusinare. Ziua Europei, sarbatorita pe 9 mai, a ajuns de la 550 de milioane la aproape 2 miliarde. Pentru respectiva sindrofie, intii s-au acordat 550 de milioane. Sponsorii au intervenit si ei, benevol, cu alte 548, si tot n-a ajuns. La ultima sedinta a fost nevoie de o noua contributie a CJ de 875 de milioane lei. Cu 1 Iunie, la fel: 600 de milioane dati initial, plus 166 de la "minunatii oameni de afaceri" si alte 500 de milioane din banul public administrat de consilierii judeteni. Tot aici intra si sarbatorirea Zilelor Focsaniului, unde cele 509 milioane alocate la inceput n-au fost suficiente. Sponsorii n-au mai dat nici un leut, surprinzator. A dat insa CJ destul, cit sa acopere gaura: 1,7 miliarde de lei. In total, un "mizilic" de mai bine de trei miliarde au rectificat bugetul judetului, la ultima sedinta!
Interesant este ca acest proiect de hotarire a fost votat cu 7 voturi impotriva, o abtinere si nu mai putin de 27 voturi pro! Cei care s-au opus ca banii sa fie luati de la gura copiilor institutionalizati si dati pe chermeze sint consilierii din partidele de opozitie si independentii.
Bursa preturilor pentru diversele chefuri facute de CJ pe banii nostri se "intelege", doar traim intr-o economie de piata, cu inflatie variabila, chiar si de la o sedinta la alta. Vorba romanului, "Socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din tirg". ( Cristina LAZARIN, Laura BREANA )

Comentarii