Concediul pentru sarcina va fi mai mare

vineri, 09 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Concediul pentru sarcina va fi mai mare

Noua lege privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale aduce noutati si in ceea ce priveste pensia de urmas, indemnizatie acordata pentru incapacitate de munca sau concediul acordat gravidelor si lehuzelor. Incepind cu luna aprilie 2001, durata concediului pentru sarcina si lehuzie va creste de la 112 zile la 126 de zile calendaristice, perioadele prenatale si postnatale putind fi compensate intre ele, in functie de recomandarea medicului si optiunea beneficiarei. De asemenea, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate se stabileste in raport de 85% din media veniturilor lunare din ultimele sase luni, indiferent de stagiul de cotizare si nu diferentiat asa cum este in prezent.
O alta modificare importanta vizeaza persoanele care au desfasurat activitate in conditii speciale si deosebite de munca. Pentru acestea se reduce virsta de pensionare, in aceeasi categorie incluzindu-se si persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au fost private de libertate, deportate in strainatate dupa data de 23 august 1944 sau in prizonierat. Virstele de pensionare pentru persoanele mentionate mai sus nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si 55 de ani pentru barbati.
Oricare dintre soti poate beneficia de pensie de urmas
Pensionarilor de invaliditate li se acorda un stagiu potential plecindu-se de la ideea ca daca nu ar fi intervenit invaliditatea, persoana ar fi continuat activitatea pina la virsta standard de pensionare. In acest caz, statul acorda o creditare la stagiul de cotizare realizat efectiv pina la data incadrarii in gradul de invaliditate cu diferenta pina la stagiul complet de cotizare. Indemnizatia de insotitor acordata pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate se va stabili anual, prin Legea bugetului de asigurari sociale de stat, si nu poate fi mai mica decit salariul de baza minim brut pe tara. Ceea ce inseamna ca in aprilie indemnizatia de insotitor va fi cel putin 1,4 milioane de lei, fata de numai citeva sute de mii de lei cit este in prezent. In cazul pensiei de urmas, modificarile introduse de Legea 19/2000 prevad modificarea virstei la care are dreptul la pensia de urmas sotul supravietuitor, deoarece a crescut si virsta standard de pensionare. Spre deosebire de prevederile actuale, noua lege recunoaste dreptul la pensia de urmas pentru oricare dintre soti daca indeplineste conditiile legale. Totodata pentru copiii orfani de ambii parinti, noul cadru legislativ are in vedere cumulul de pensii de urmas. In situatia in care decesul sotului se produce ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei, sotul supravetuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de virsta si durata casatoriei, daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sint mai mici decit o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Nu au fost uitate nici abuzurile in ceea ce priveste acordarea certificatelor medicale. Pentru a fi inlaturata acordarea preferentiala a acestor certificate s-a eliminat plata primelor trei zile de incapacitate de munca. Totodata, pentru a beneficia de concediul medical persoana in cauza trebuie sa fi lucrat in mod legal 6 luni din ultimele 12 premergatoare incapacitatii temporare de munca. Pentru a motiva angajatorii sa creeze conditii favorabile de munca, in cazul bolilor profesionale sau accidentelor de munca, plata concediului medical se face de catre firma la care este angajata persoana in cauza. Cuantumul concediului de boala este de 75% din media veniturilor lunare din ultimele sase luni.
Toate aceste modificari vor fi puse in practica peste mai putin de doua luni, moment in care se va demonstra daca contribuie la ridicarea nivelului de trai al celor care se regasesc intr-una dintre aceste situatii. (Elena CRISTIAN)

Comentarii