Consiliul Judetean s-a procopsit cu "Hanul dintre vii"

vineri, 11 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Consiliul Judetean s-a procopsit cu "Hanul dintre vii"

Prin Hotarirea de Guvern 639/1995, Guvernul Romaniei a transferat fara plata "Hanul dintre vii" din proprietatea SC Vinicola SA, in proprietatea Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat. Pe data de 6 august 1998, SC Vinicola SA si RAPPS semneaza protocolul de predare-primire, "Hanul dintre vii" estimat la o valoare de 1,325 miliarde lei, trecind dupa trei ani, legal, in gestionarea RA Patrimoniul Protocolului de Stat.
Printr-o nota de fundamentare, Prefectura si Consiliul Judetean au cerut Guvernului trecerea "Hanului dintre Vii" in patrimoniul administratiei locale. Motivul invocat: "Prin transmiterea fara plata a activului «Hanul din Vii», compus din restaurant, conac, sector service cu terenul, bunurile si anexele aferente, s-ar reusi, la nivelul judetului Vrancea, sa se asigure conditii de reprezentare si protocol, noi neavind pina in prezent un asemenea spatiu. Totodata, sectorul service va contribui la diminuarea cheltuielilor de intretinere a mijloacelor auto din dotare si chiar la obtinerea unor venituri suplimentare".
De la aparitia HG 639/1995 pina in prezent, transferul unor active dintr-o proprietate in alta a fost reglementata de catre Ordonanta 88/97 si Legea 44/98, in sensul ca acestea se pot face numai prin plata.
In aceste conditii, consilierii judeteni au votat ieri hotarirea privind transmiterea complexului "Hanul dintre vii" din administrarea RAPPS in administrarea CJ, urmind ca, o data cu aparitia unei Hotariri de Guvern prinvind aceasta transmitere, consilierii judeteni sa ia in discutie eventuala administrare a conacului.
Liberalii si taranistii au facut front comun
Hotarirea de Consiliu Judetean a stirnit insa o serie de acuze intre consilierii judeteni. Marcel Soare, presdintele PNL, a conditionat votul sau de unele garantii pe care i le-a cerut vicepresedintelui Marian Oprisan. "Daca Marian Oprisan imi garanteaza ca «Hanul dintre Vii» nu va avea aceeasi soarta ca si Casa de Licitatii, voi vota", a spus seful liberalilor, in plenul CJ.
O problema asemanatoare a ridicat si Ion Albu, consilier PNTCD. Acesta a aratat ca ar trebui facut un protocol care sa cuprinda doua aspecte. "Hanul dintre Vii trebuie sa deserveasca toate institutiile descentralizate din judet si acesta, printr-un protocol, trebuie sa ramina in proprietatea publica a judetului. Daca se va intimpla asa, totul este bine", a spus Ion Albu.
Sava Francu, directorul SC Vinicola SA, din pozitia sa a aratat ca de fapt consilierii judeteni se pripesc din moment ce RA PPS nu le-a solicitat un astfel de vot. In cele din urma, lui Sava Francu i-a fost interzis sa voteze aceasta hotarire, deoarece a fost invocat articolul 30 din Legea 69/91, care stipuleaza incompatibilitatea unui consilier de a vota in cazul in care reprezinta un alt interes decit cel al CJ. In cazul de fata, secretarul CJ Romeo Paul Postelnicu a considerat ca Sava Francu reprezinta intersele SC Vinicola SA, societate careia, prin HG 639/1995 i-a fost luata "Hanul dintre Vii".
"Cui foloseste aceasta noua achizitie a CJ?"
Vicepresedintele CJ Marian Oprisan, cel vizat de atacurile taranistilor si ale liberalilor din Consiliul Judetean, a aratat ca daca ar fi vrut sa instrainze "Hanul dintre Vii" ar fi facut-o in perioada 1992 – 1996, cind PDSR era la putere.
Consilierul judetean Emil Tutoveanu considera insa ca prin aceasta hotarire consilierii judeteni au fost chemati sa dea o mina de ajutor pornirii unei afaceri dubioase. "Prestigiul CJ se poate realiza altfel, nu prin «Hanul dintre Vii». Deja exista o cabana de protocol la Soveja, vila Rucar, in care se pompeaza sute de milioane anual. Ma intreb cui foloseste aceasta noua achizitie a CJ", a mai adaugat Emil Tutoveanu. (Traian NEGULESCU)

Comentarii