Consiliul Judetean vinde Administratia de Drumuri si Poduri

joi, 25 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Consiliul Judetean vinde Administratia de Drumuri si Poduri

Administratia de Drumuri si Poduri va fi privatizata de Consiliul Judetean Vrancea pina la data de 30 septembrie. Regia insarcinata cu repararea drumurilor judetului a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 130 de miliarde de lei si a obtinut un profit de numai 6 miliarde de lei. Anul trecut, Consiliul Judetean a devenit administrator al bunurilor Administratiei de Drumuri si Poduri Vrancea RA, dupa ce unitatea a fost transformata in societate comerciala. Motivatia a fost ca regia nu putea participa la licitatii si nu-si putea valorifica potentialul tehnic si uman. Salariatii, in frunte cu conducerea, au inceput deja formalitatile pentru a se inscrie in cursa pentru cumpararea actiunilor. La Judecatorie s-a depus dosarul pentru infiintarea Asociatiei Salariatilor, formula care le poate permite preluarea societatii pentru care lucreaza. Prin mediile politice locale se vorbeste ca si alte persoane influente sint interesate sa cumpere Administratia de Drumuri si Poduri. Printre acestia, deputatul Catalin Popescu, dar si afaceristul bacauan Dorinel Umbrarescu.
In acest moment, Administratia de Drumuri si Poduri nu o duce chiar pe roze. „Peste 90% din utilaje sint vechi, cu durata de serviciu normata expirata. Restul utilajelor au fost cumparate dupa 1990”, ne-a declarat Vasile Burloiu, directorul economic al Administratiei de Drumuri si Poduri. Directorul a precizat insa ca activitatea regiei s-a incheiat cu profit in toti anii. Ultima evaluare a capitalului social a fost facuta in anul 1996. In afara de dotarea tehnica, printre care zeci de masini si utilaje, ADP mai detine 21 de suprafete de teren, aflate in intravilanul si extravilanul localitatilor, unde se afla amplasate baze de dezapezire, dar si puncte de sprijin, precum si doua cantoane, unul la Vrincioaia si celalalt la Ciuslea. Salariatii regiei, in frunte cu conducerea, au inceput formalitatile pentru a se inscrie in cursa de cumparare a actiunilor ADP. „Noi ne-am exprimat intentia de a cumpara ADP. Ne-am depus actele la Judecatorie in luna martie pentru inregistrarea Asociatiei Salariatilor. Din asociatie face parte intregul personal, inclusiv conducerea, care inseamna 400 de persoane”, ne-a spus directorul economic Vasile Burloiu.
Orarul privatizarii
Consiliul Judetean a trimis pe 3 martie o adresa Administratiei de Drumuri si Poduri, prin care a stabilit programul de privatizare al regiei. Pina pe data de 15 aprilie este prevazuta inventarierea terenurilor si raportul de evaluare a capitalului social. Aprobarea programului de privatizare si a metodei de vinzare a actiunilor trebuie sa se incheie pina pe 30 mai. Procesul de privatizare va fi inceput pe 30 iunie si se va incheia pina pe 30 septembrie. „Am inceput sa lucram la primele doua puncte ale programului”, ne-a declarat directorul economic al ADP, Vasile Burloiu. Acesta a infirmat zvonurile potrivit carora regia este scoasa la vinzare, pentru a nu iesi la iveala faptul ca ar plati ratele pentru mai multe autoturisme cumparate in leasing de Consiliul Judetean. Directorul spune ca unicul autoturism care a fost cumparat pentru aceasta institutie a fost un Audi, cu care inspectorii CJ sa se deplaseze in teren pentru a verfica calitatea lucrarilor executate de ADP. „Daca s-a dat la ora 5.00 cu nisip, inspectorii trebuie sa vina la ora 5.00 sa verifice. Autoturismul a fost achizitionat in urma cu trei ani, in leasing, mai avem un an de platit. Nu mai retin valoarea exacta a masinii, cred ca era 50.000 de euro”, ne-a spus Vasile Burloiu.
Cine curteaza ADP
Nu mai este nici un secret ca societatile care fac lucrari similare cu cele ale ADP sint mult mai eficiente. Anul trecut, la initiativa lui Marian Oprisan, Consiliul Judetean a reorganizat ADP in societate pe actiuni. Astfel, capitalul social in valoare de 8,1 miliarde de lei a fost divizat in 81.067 de actiuni a 100.000 de lei actiunea, iar bunurile au trecut in administrarea Consiliului Judetean. Pentru buna desfasurare a procedurilor, functionarii Consiliului Judetean, printre care Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice si Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, au fost desemnati in adunarea generala a actionarilor societatii nou infiintate. Motivele care au stat la baza reorganizarii, expuse in nota de fundamentare atasata la proiectul de hotarire, tin de faptul ca Administratia de Drumuri si Poduri „ca regie are un obiect de activitate limitat si nu-si poate valorifica potentialul tehnic si uman de care dispune prin participare, in conditiile concurentiale normale la licitatiile organizate pentru activitati necuprinse in obiectul de activitate, precum alimentare cu apa, alimentare cu gaze naturale si alte constructii civile si industriale”. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean a motivat ca din lipsa contractelor, situatia financiara a regiei este dificila, neajuns ce ar putea fi surmontat prin transformarea in societate comerciala. Din cite se stie, de soarta viitoare a societatii se intereseaza indeaproape si deputatul PSD Catalin Popescu, fost director al Administratiei de Drumuri si Poduri, dar si afaceristul bacauan Dorinel Umbrarescu, patronul de la UMB Spedition SRL, care si-a deschis la Adjud o imensa baza pentru reabilitarea drumurilor. (Mihai BOICU)

Comentarii