Cruciada impotriva maidanezilor

luni, 19 februarie 2001, 00:00
6 MIN
 Cruciada impotriva maidanezilor

Zilnic, cel putin zece ciini ajung pe masa de operatie a Circumscriptiei Sanitar – Veterinare din Focsani. Pe rind, sarmanele necuvintatoare sint lasate fara organele de reproducere, iar dupa rivna cu care sint puse in practica aceste interventii, nu ar mira pe nimeni ca neamului ciinesc sa-i piara stirpea. Actiunea aflata in plina desfasurare a stirnit reactii de toate felurile, asa incit reporterii "Monitorului" au incercat sa afle care este de fapt realitatea.
Fara indoiala, cele mai controversate personaje ale momentului sint hingherii, care pornesc dis de dimineata sa alerge ciinii vagabonzi. Nici ca s-ar fi gindit vreodata ca umilelor lor persoane li se va da atita importanta. Si nici nu li se pare nefiresc ceea ce fac. "Sintem crescuti intre animale, asa ca sintem obisnuiti. Sintem severi, n-avem frica", glasuieste un tinar roscovan de vreo 22 de ani, care a ajuns hingher de ocazie, neavind alta meserie.
Am gasit echipajul format din cei cinci hingheri vineri, pe la orele prinzului, in curtea Circumscriptiei din bariera Brailei. Evident satisfacuti de prestatia zilei, baietii s-au dovedit a fi destul de comunicativi, raspunzind curiozitatii reportericesti. Nici nu ar fi putut sa nu fie mindri, atita timp cit, dupa gratiile custii special amenajate ale unui ARO, reusisera sa bage 20 de ciini. Toti, strinsi de data aceasta din buricul tirgului. Despre modul in care au fost adunati, baietii nu-si fac complexe. "Cum reactioneaza ciinele, asa reactionam si noi. Usor nu este. Sintem muscati, ca ii prindem si cu mina nu numai cu latul. Asta e meseria noastra. Am fost mai curajosi ca altii", se justifica alt hingher.
Hingheri tulceni pentru ciini vrinceni
Baietii cu care am stat de vorba n-au facut nici un secret din faptul ca este pentru prima data in viata lor cind aduna ciini. Mai mult, ne-au explicat ca lipsa unui loc de munca i-a impins catre aceasta ocupatie. Nefiresc, insa, ni s-a parut faptul ca nici macar nu sint vrinceni. Chiar daca nu au vrut cu nici un chip sa-si spuna numele, ei nu s-au ferit sa ne dezvaluie ca sint angajatii unei firme din Tulcea, care a incheiat un contract cu autoritatile vrincene. "Am cautat sapte luni un loc de munca in Tulcea si nu am gasit. Mi s-a oferit varianta asta. Ce sa fac? Decit sa dai in cap la oameni… Pentru ce fac acum primesc un milion de lei si mincare", spune unul dintre cei cinci hingheri, care inainte vreme a fost magaziner.
Cu nici un chip nu recunosc, insa, ca provoaca vreo suferinta ciinilor pe care ii aduna. Si chiar nu pricep de ce unii oameni ii fac "albie de porci" atunci cind sint in exercitiul functiunii. "Multa lume iese la balcoane. Noi sintem prea calmi. Ne injura in tot felul, si femei mai batrine ca mama. Astazi, daca baiatul asta (unul din hingheri – n.r.) nu se ferea, ii dadea cu piatra-n cap. Noi sintem in regula, avem toate actele, avem toate drepturile", se revolta magazionerul – hingher, precizind ca toti ciinii sint "predati cu bon la doamna doctor".
Numai ciine sa nu fii
Peste toata discutia se auzea jalnicul schelalait al ciinilor, ce pareau ca presimt ceea ce va urma sa li se intimple. Cei prinsi cu o zi inainte, inchisi in tarcul nefiresc de strimt din ograda circumscriptiei, nu mai aveau putere decit sa se uite a jale spre noi. Erau vreo 10 patrupede amarite care isi asteptau rindul la operatie. Daca imaginea acestora ne-a intristat doar, cea a bietilor ciini deja operati ne-a zguduit sufletele. Intr-o taverna fara aerisire, cu peretii minjiti de singe si cimentul podelei acoperit de tot felul de scursuri, sarmanele vietati isi lingeau ranile. Din cauza duhorii venita din intunecimea incaperii nici n-am putut sa-i trecem pragul. Intr-un astfel de loc sint cazate animalele dupa interventia chirurgicala, fiind eliberate dupa trei zile (masculii) si 12 zile (femelele). Apoi, se spune ca sint dusi inapoi in zonele de unde au fost adunati.
In timp ce alte si alte transporturi sint aduse la circumscriptie, ciini de toate felurile trec prin sala de operatie. Unul dupa celalalt sint anesteziati, rastigniti cu spatele pe masa de interventie si legati de picioarele din spate. Apoi, ciinii sint castrati iar catelelor li se scot ovarele ori li se face histerectomie totala. Totul dureaza aproximativ o ora, timp in care medicul impreuna cu tehnicienii veterinari scotocesc fara manusi in pintecele animalelor. La ora cind reporterii "Monitorului" au vizitat acel loc, operatiile erau in plina desfasurare. Oricine trecea pragul institutiei ar fi fost lovit de mirosul de dezinfectante, ce prevestea parca realitatea insingerata din sala. "Facem intre 10 si 12 operatii pe zi. Operatia de sterilizare (castrare) costa 150 de mii lei iar cea de histerectomie 245 de mii. In pret este incusa si deparazitarea si vaccinul antirabic. Intretinerea ciinilor si hrana le este asigurata de Primarie si CUP", a declarat medicul Cristina Botezatu, singurul medic veterinar autorizat care a concesionat activitatea sanitar-veterinara de pe raza municipiului nostru.
Dupa toata suferinta la care sint supuse, bietele vietati sint rasfatate cu Chapi si Pedigree, hrana ce n-a gustat-o nici neam de neamul lor de maidanezi!
Scandal public
Ce-i drept, mai tot poporul este de acord ca ceva trebuie facut asa incit ciinii sa nu mai fie intilniti la tot pasul. Si mai ales sa nu-si mai infinga coltii in cine stie ce trecator. Si totusi, foarte multi concetateni sint mai mult decit revoltati de modul in care se desfasoara actiunea "de rezolvare a ciinilor fara stapin".
Pe marginea acestui subiect se poate spune ca a izbucnit un adevarat scandal public. Sub anonimat sau nu, o multime de oameni si-au exprimat opiniile. "Nu pot sa cred ca se intimpla asa ceva. Ciinii pe care i-am crescut de atita vreme din banii mei sint acum chinuiti de hingheri. Sint niste bestii! Sint convinsa ca nu se vor mai intoarce de unde i-au luat! Parerea mea este ca ii omoara", a spus, peste masura de indignata, Doina Stanciulescu din Focsani.
Nenumarate au fost telefoanele venite din partea persoanelor care n-au putut ramine indiferente fata de actiunea desfasurata de hingheri.
Cei mai multi dintre acestia au fost nemultumiti ca prinderea ciinilor are loc ziua in amiaza mare, sub ochii copiilor, care de cele mai multe ori pling dupa prietenii lor. Prea fragezi sa poata discerne, prea inocenti sa poata gasi vreo explicatie, copiii sint martorii cei mai afectati de cele petrecute. "Nu sint de acord cu modul in care se desfasoara aceasta actiune. Ar fi trebuit sa ni se comunice si noua, celor care avem grija de astfel de ciini, ce are de gind Primaria sa faca. Copiii mici, ramasi singuri acasa s-au speriat ingrozitor de spectacolul pe care l-au dat hingherii cind au chinuit ciinii ca sa-i prinda", a spus Dochita Petrea, o locatara a unui bloc din Sud.
In acelasi timp, oameni care sint complet de acord cu ce se intimpla si-au facut, la rindul lor, parerile cunoscute. Si nimeni nu poate spune ca nu au si ei dreptate. "Era necesara o astfel de masura care sa reduca numarul ciinilor vagabonzi. Ne-am saturat sa ne latre toata noaptea. Sint plini de riie si de multe ori ne e teama sa nu ne muste", a fost de parere un cetatean.
Spiritele se vor potoli probabil daca iubitorii de animale ar incerca sa-si ia cu adevarat responsabilitatea unuia dintre acesti ciini. Oricine doreste se poate duce la Circumscriptia Sanitar-Veterinara de la bariera Brailei, ca sa "adopte" un asemenea patruped. Problema este ca pina acum putini au fost cei care si-au manifestat aceasta dorinta.
Ciinele, stravechi prieten al omului
Probabil ca fiecare popor civilizat a trecut prin perioade in care s-au impus unele masuri nu tocmai ortodoxe. Si cu siguranta ca si problema ciineasca romaneasca isi va gasi rezolvarea. Ciinele va ramine si de acum incolo cel mai fidel prieten al omului, indiferent de situatia cruda in care este pus. Si, milostivi din fire, vor linge pentru inca si inca o data mina celor care le-au provocat atita suferinta. (Laura BREANA, Oana CHIRILA)

Comentarii