Cum puteti iesi mai repede la pensie

joi, 19 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Cum puteti iesi mai repede la pensie

Intrarea in vigoare a unui nou sistem de pensii de la inceputul acestei luni a creat o stare de panica in rindul celor care sint pe punctul de a intra in breasla pensionarilor. Legislatia destul de stufoasa si greu de perceput si pentru un specialist, face ca nici macar angajatii de la Compartimentul Personal al firmelor vrincene sa nu poata da prea multe lamuriri in domeniu. Singurul loc in care pot obtine amanuntele de rigoare este Casa judeteana de Pensii, dar din cauza aglomeratiei excesive si a lipsei de disponibilitate a unor salariati, nu putine sint cazurile in care cel interesat pleaca la fel de nelamurit cum a venit. Directorul Casei judetene de Pensii (CJP) Vrancea, Coman Andrei ne-a declarat ca iesirea la pensie este conditionata in primul rind de vechimea si virsta prevazute de lege. "Drepturile de pensie se acorda la indeplinirea conditiilor de pensionare, pe fiecare categorie de pensie. Persoana care doreste sa se pensioneze trebuie sa solicite de la unitatea unde a lucrat documentele care atesta vechimea in munca. Este vorba despre carnetul de munca unde sint trecuti toti anii de vechime. Acestuia i se anexeaza si alte acte, se pun intr-un dosar care se depune la noi", a precizat Coman Andrei.
Actele necesare pentru pensionare
Actele necesare pentru intocmirea unui dosar de pensionare pentru limita de virsta, anticipata si anticipata partiala sint urmatoarele: carnetul de munca (original si copie), carnetul de asigurari sociale, tot original si copie, pentru asigurati, alte documente care sa ateste vechimea in munca in alte domenii de activitate, livretul militar (original si copie), diploma de studii sau adeverinta din care sa reiasa durata studiilor efectuate in Romania, dar si certificarea absolvirii acestora, precum si adeverinte privind acordarea sporurilor si adaosurilor prevazute de lege si efectuarea vechimii in conditii speciale sau deosebite de lucru, numai daca este cazul. In situatia asiguratilor dosarul de pensionare trebuie sa cuprinda si o dovada de certificare a stagiului de cotizare din care sa reiasa si data incetarii calitatii de asigurat. Ultimul act care trebuie sa completeze dosarul este o adeverinta din care sa rezulte achitarea CAS-ului pentru luna premergatoare datei inscrierii la pensie si ultimul venit realizat. Tuturor acestor documente li se adauga o cerere tip, care se gaseste la CJP, ce trebuie completata numai de solicitant. La pensia de invaliditate, pe linga cererea tip, alta decit cea de mai sus, si actele care completeaza dosarul la categoriile de pensii mentionate anterior, este necesara o decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale si o adeverinta din care sa rezulte incetarea platii indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca si valoarea acesteia. Pentru cea de a treia categorie de pensie, respectiv cea de urmas, pe linga completarea cererii tip, diferita de celelalte doua, si actele din care sa reiasa si studiile solicitantului, dosarul trebuie sa mai cuprinda actele de stare civila ale celor care cer pensie de urmas, decizia de pensie, in cazul in care decedatul era pensionar, cauza decesului si declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca urmasul nu l-a omorit sau a avut intentia sa-l ucida pe cel de pe urma caruia solicita pensie.
Pensia se plateste dupa 30 de zile de la inregistrarea cererii
Dupa completarea dosarului, solicitantul pensiei se adreseaza CJP, unde este efectuata o verificare amanuntita a indeplinirii conditiilor de pensionare. "Dosarele nu se primesc in orice conditii, ci sint verificate de specialistii nostri care incadreaza persoana la una dintre categoriile de pensii prevazute de noua Lege a pensiilor. Daca nu este convins ca indeplineste conditiile de pensionare, solicitantul poate veni la noi cu carnetul de munca pentru a cere lamuriri", a mai precizat Coman Andrei.
Legislatia in vigoare mai prevede ca drepturile de pensie pentru limita de virsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala se cuvin de la data indeplinirii conditiilor de pensionare si se platesc in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii cu toate actele care dovedesc indeplinirea conditiilor de pensionare. Altfel spus, prima pensie trebuie platita dupa o luna de la data depunerii dosarului, lucru imposibil cel putin in aceasta luna datorita neadoptarii Legii bugetului asigurarilor sociale de stat.
Doar 186 de persoane si-au depus dosarele de pensionare
De la inceputul acestei luni, la Casa Judeteana de Pensii si-au depus dosarele de pensionare numai 186 de persoane. Dintre acestea 79 de dosare sint pentru pensie anticipata, 46 pentru limita de virsta, 45 pentru invaliditate si alte 16 pentru pensie de urmas. Seful Casei de Pensii a mai precizat ca, desi nu au fost publicate in Monitorul Oficial, Normele Metodologice de aplicare a Legii 19/2000 au fost adoptate si inminate in teritoriu. Singurul impediment a ramas stabilirea valorii punctului de pensionare, despre care se stie ca nu poate depasi 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Imediat dupa adoptarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat va fi demarata calcularea pensiilor pentru cei care si-au depus dosarele pina in prezent. Trebuie precizat ca la CJP se primesc numai dosarele celor care au dreptul la pensie conform noii legislatii. (Elena CRISTIAN)

Comentarii